[#13]
Re: Partycjonowanie dysku na pc
@Norbert,
post #10
Był w jakimś Magazynie Amigi dość szczegółowy artykuł opisujący dysk hybrydowy z partycjami dla amigi i pc, a nawet startujący zarówno w PC jak też w Amidze. Nie pamiętam, który to był numer, a jako, że chwilowo nie mam dostępu do mojej kolekcji MA to nie mogę nic więcej powiedzieć na ten temat, ale jeśli dobrze myślę (jeśli nie, proszę mnie poprawić) najpierw partycję zakładasz i zapisujesz ją na twardym dysku na PC. Na amidze powinna być ona widoczna jako partycja, a po podpięciu odpowiedniego filesystemu, można z niej korzystać, czyli zapisywać i odczytywać pliki. Kiedyś wykorzystywało się do tego pakiet CrossDos, teraz wiem, że są nawet filesystemy do odczytu FAT-ów a nawet chyba NTFS-ów....
Wracając do tematu: jeśli zapiszesz partycję na PC i ujrzysz ją odczytując konfig dysku pod HDToolboxem, podpinasz pod nią odpowiedni filesystem (zgodnie z tym w jakim jest stworzona na PC - np. fat16). Dalej tworzysz sobie partycje amigowe, również z odpowiednim filesystemem (poradnik APC bardzo się przyda), zapisujesz konfig dysku HD i cieszysz się użytkowaniem. Zarówno na PC jak i przyjaciółce.
P.S. Nie wiem jak to by było właśnie z "... jeśli zapiszesz partycję na PC i ujrzysz ją odczytując konfig dysku pod HDToolboxem" - będzie widoczna czy nie?
Ostatnia aktualizacja: 24.11.2013 21:15:50 przez thomek