kategoria: Sprzęt
[#1] Partycjonowanie dysku na pc
Witam, czy jest jakiś program który potrafi zpartycjonować dysk amigi na PC? Posiadam dysk 40 GB którego ponad połowa to bad sectory. Przeskanowałem jego powierzchnię programem i wiem które sektory są dobre a które to bady, pierwsza jest 128mb i działa, następna to przedział 8-10 gb, a tego już nie da się zrobić przez HDtoolbox. No i jeszcze jedno, można by było zrobić na jednym dysku partycję amigową i windowsową.
[#2] Re: Partycjonowanie dysku na pc

@ryshard, post #1

Możesz to zrobić za pomocą emulatora WinUAE. Przeszukaj dobrze forum, a znajdziesz odpowiedź.
[#3] Re: Partycjonowanie dysku na pc

@ryshard, post #1

Zdaje się że QuarterBackTools (nie QuarterBack) i AmiBackTools potrafią przeskanować taki dysk. Nie pamiętam jednak czy te programy radzą sobię z dużymi dyskami.
[#4] Re: Partycjonowanie dysku na pc

@ryshard, post #1

Pod Winuae podzielisz dysk , ale Amiga nie obsluzy tak duzego HDD bez fastata, 4xEide, os3.5, os3.9, czy podmiany scsi.device i filesystemu.

Mozna na jednym dysku miec partycje amigowe i pecetowe.
Amiga bedzie widziala oba formaty, a Windows tylko FAT.
[#5] Re: Partycjonowanie dysku na pc

@ryshard, post #1

..." posiadam dysk 40 GB którego ponad połowa to bad sectory " generalnie moim zdaniem szkoda zdrowia. Quarterback Tools na amidze (nie wiem jak jest z partycjami ponad 4gb w tym przypadku) lub jakikolwiek inny program na PC zablokuje logicznie uszkodzone sektory. Tuż po przeskanowaniu i naprawie będzie wszystko ok, jednak podczas stopniowego zapełniania dysku, będą pojawiać się nowe badblocki i taki dysk, który ma służyć dodatkowo jako hybryda do amigi/pc będzie (zaznaczam, że moim zdaniem) nieprzewidywalny i raczej kłopotliwy prędzej czy później. Jeśli jednak ma się dużo cierpliwości i ktoś lubi sobie popatrzeć na świecącą diodę kontrolera HDD, można się pobawić. Kiedyś działało sformatowanie takiego dysku pod DOS-em, który domyślnie podczas formatu zapisywał uszkodzone sektory i nic więcej nie trzeba było robić, na wszelki wypadek skanowało się Q/Tools-em i dało się pracować. Ale przy dysku 40 gb nie pamiętam jak jest z ograniczeniem pojemności partycji ( FAT16 - 2gb? FAT32 - 8gb?).
Tak na marginesie można za kilkadziesiąt złotych kupić inny dysk i zaoszczędzić sporo czasu
Pozdrawiam
[#6] Re: Partycjonowanie dysku na pc

@Norbert, post #4

Racja, bez kombinacji się nie da z HDD 40gb. Moim zdaniem na klasyku w zupełności wystarcza dysk o kilkugigabajtowej pojemności, no ale wiadomo, zawsze lepiej więcej niż mniej. Bez fastaty w os 3.1 (w innym nie próbowałem) da się "apgrejdnąć" scsi z poziomu s-s i będzie działać. Sam tak miałem przez jakiś czas, ale hdd mi się posypał na koniec (chyba nadszedł jego czas).
[#7] Re: Partycjonowanie dysku na pc

@ryshard, post #1

Da radę to zrobić i nie jest to jakieś bardzo trudne ale taki dysk to się nadaje tylko na żyletki.

Jak chcesz mieć sprawny dysk to rozejrzyj się bo można go kupić za dwa piwa.
[#8] Re: Partycjonowanie dysku na pc

@ryshard, post #1

Zanim zaczniesz zabawę w partycjonowanie przeleć po dysku programem HDD Low Level Format Tool - program zrobi format niskopoziomowy ( tu coś o tym napisałem ) dyskowi i będziesz mógł go spokojnie partycjonować. Następnie załóż partycję PC ale nie od początku dysku, tylko zostaw wolne miejsce (kilkaset MB) na partycję systemową Ami. Gdy partycja PC będzie założona możesz odpalać HDToolBoxa czy jego zamiennik pod WinUAE tu opisałem jak to zrobić, tu zamieściłem opis instalacji filesystemu w RDB dysku, tu napisałem co nieco o dużych dyskach a tu trochę pomęczyłem temat MaxTransferu. Gdybyś miał jeszcze jakieś pytania, to zajrzyj najpierw na tę stronę
Powodzenia. :)
[#9] Re: Partycjonowanie dysku na pc

@APC74, post #8

...mądrego dobrze posłuchać, jak mawiał Pawlak.
[#10] Re: Partycjonowanie dysku na pc

@APC74, post #8

W taki sposob amigowe RDB nadpisze MBR i partycji FAT nie bedzie.
[#11] Re: Partycjonowanie dysku na pc

@APC74, post #8

Swoją drogą męczyłem któregoś razu HDD-ka (LLFormat między innymi), niby wszystko było ok, ale po pewnym czasie padł i już nie wstał mimo kilku prób reanimacji. A, że to był główny i jedyny dysk w mojej tysiącdwusecie to wszystko co miałem przepadło z kretesem (głównie moje twórczości amigowe i stany kilku ważnych gier). Od tego czasu trzymam się z daleka od ryzykownych dysków twardych. Nie mniej jednak dobra robota z tymi tutorialami APC, niejednokrotnie się nimi posłużyłem, a, że nie było okazji wcześniej to wielkie dzieki teraz. Pozdrawiam OK
[#12] Re: Partycjonowanie dysku na pc

@Norbert, post #10

I to jest temat na następnego tutoriala.
Już wiem, co będę robił w przyszły weekend. :)

Ostatnia aktualizacja: 24.11.2013 20:46:16 przez APC74
[#13] Re: Partycjonowanie dysku na pc

@Norbert, post #10

Był w jakimś Magazynie Amigi dość szczegółowy artykuł opisujący dysk hybrydowy z partycjami dla amigi i pc, a nawet startujący zarówno w PC jak też w Amidze. Nie pamiętam, który to był numer, a jako, że chwilowo nie mam dostępu do mojej kolekcji MA to nie mogę nic więcej powiedzieć na ten temat, ale jeśli dobrze myślę (jeśli nie, proszę mnie poprawić) najpierw partycję zakładasz i zapisujesz ją na twardym dysku na PC. Na amidze powinna być ona widoczna jako partycja, a po podpięciu odpowiedniego filesystemu, można z niej korzystać, czyli zapisywać i odczytywać pliki. Kiedyś wykorzystywało się do tego pakiet CrossDos, teraz wiem, że są nawet filesystemy do odczytu FAT-ów a nawet chyba NTFS-ów....
Wracając do tematu: jeśli zapiszesz partycję na PC i ujrzysz ją odczytując konfig dysku pod HDToolboxem, podpinasz pod nią odpowiedni filesystem (zgodnie z tym w jakim jest stworzona na PC - np. fat16). Dalej tworzysz sobie partycje amigowe, również z odpowiednim filesystemem (poradnik APC bardzo się przyda), zapisujesz konfig dysku HD i cieszysz się użytkowaniem. Zarówno na PC jak i przyjaciółce.

P.S. Nie wiem jak to by było właśnie z "... jeśli zapiszesz partycję na PC i ujrzysz ją odczytując konfig dysku pod HDToolboxem" - będzie widoczna czy nie?

Ostatnia aktualizacja: 24.11.2013 21:15:50 przez thomek
[#14] Re: Partycjonowanie dysku na pc

@APC74, post #12

szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 24.11.2013 21:18:18 przez thomek
[#15] Re: Partycjonowanie dysku na pc

@thomek, post #13

"Niemoűliwe jest moűliwe,mps,1997,3,7, news,pecet i amiga na jednym twardzielu,,HDD,,,,,,,,"

Znalezione w tym spisie :)
[#16] Re: Partycjonowanie dysku na pc

@thomek, post #13

calosc mozna zrobic na Amidze, bez dotykania pc :)

fdisk dla Amigi jest na Aminecie
[#17] Re: Partycjonowanie dysku na pc

@KJB, post #15

O właśnie o tym mówiłem....
[#18] Re: Partycjonowanie dysku na pc

@thomek, post #17

Sporo lektury mi daliście, zobaczę jutro. Wydaje mi się że formatowanie niskopoziomowe raczej nic nie da, dysk pewnie upadł i ma fizycznie uszkodzone talerze, co więcej tych badów będzie przybywać, bo pewnie głowica też zarobiła. Generalnie jak uda mi się z tego dysku mieć działające 2GB to powinno wystarczyć. Wcześniej używałem CF-IDE 4GB, nie mogłem zmienić max transfer bo mam uszkodzoną klawiaturę gdzie nie działa enter (czy też return było w commodore) i przez to miałem częste zawiasy, zmieniłem to na WinUAE i teraz chyba działa stabilnie, do końca nie wiem bo mam mało czasu by się tym zająć. Stąd kolejne pytanie czy z dyskiem 2,5" trzeba zmieniać maxtransfer? Bo na dysku też mi się system zawiesza.
[#19] Re: Partycjonowanie dysku na pc

@Norbert, post #16

Prawdopodobnie da się, a jak będzie z odczytywalnością partycji pecetowej stworzonej na prawdziwej amidze pod PC?
[#20] Re: Partycjonowanie dysku na pc

@Norbert, post #10

Da się posadzić MBR i RDB. MBR musi się zaczynać od pierwszego sektora, a RDB niekoniecznie (o ile dobrze pamiętam, bo czytałem o tym 15 lat temu).

Co do tego dysku, to można założyć mu partycje pod Ami i potem objechać dysk programem WorseFormat. Ten program zakłada plik .bad i dopisuje w nim uszkodzone sektory. Inna sprawa, że użyteczność takiego dysku może być problematyczna z biegiem czasu. Pomyślałbym o jakimś dysku z przedziału 2,5-4GB. Cena takiej operacji to kilkanaście złotych, a używanie 40GB bez turbo i FAST ATA to masakra. Formatowanie partycji może trwać kilka godzin (na Amidze). Ewentualnie można z tej czterdziestki "spartycjonować" tylko np. 4GB i po sprawie.
[#21] Re: Partycjonowanie dysku na pc

@thomek, post #19

[#22] Re: Partycjonowanie dysku na pc

@Norbert, post #21

Ok, dobrze wiedzieć, dzięki za linki, właśnie czytam
[#23] Re: Partycjonowanie dysku na pc

@KJB, post #15

To jest tylko news, że w następnym wydaniu będzie taki opis. Ale w kwietniowym numerze nic takiego nie znalazłem.
[#24] Re: Partycjonowanie dysku na pc

@APC74, post #12

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem