[#1] TERM - transfer zmodem przez port szeregowy na A1200
Czesc,

Kupilem niedawno Amige 1200, okazalo sie ze w srodku jest dysk twardy z Workbench i oprogramowaniem, miedzy innymi jest zainstalowany program Term (terminal emulator, mam tez ncomm ale nie dziala).
Kiedy probuje jednak zainicjowac transfer zmodem zeby przeslac jakis plik z drugiego komputera przez port szeregowy, w okienku transferu jedynie widze "not enough memory", a pamieci przy starcie jest sporo (1.4 MB, czysta A1200 bez rozszerzen), a transfer w ogole nie startuje - plik ktory chce przeslac ma doslownie kilka KB (adf2disk - po to zebym mogl przygotowac sobie dyskietki z WB i innym softem i zainstalowac wszystko od poczatku "na czysto").

Czy ktos ma z tym doswiadczenie ?

ewentualnie czy jest w standardzie jakis dekoder np. base64 ? - bo mysle ze bez problemu przesle plik ASCII (albo wyswietle na ekranie i zapisze sesje), moge go pozniej wyedytowac i skonwertowac do binarnego...

Dzieki
[#2] Re: TERM - transfer zmodem przez port szeregowy na A1200

@kubatyszko, post #1

Term v4.x ten z aminetu to spora kobyła i może wymagać trochę fastu.
Najlepszym protokołem transmisji był XPRZmodem, piszę z pamięci to mogłem nazwę troszkę przekręcić.
Sprawdź w ustawieniach programu czy zapisuje przyjmowane pliki na dysku czy w ram dysku.

Pozdrawiam
[#3] Re: TERM - transfer zmodem przez port szeregowy na A1200

@kubatyszko, post #1

Masz odpowiedni kabel nullmodem ?
[#4] Re: TERM - transfer zmodem przez port szeregowy na A1200

@Norbert, post #3

mam, kabel dziala i pracuje z amigi normalnie na serwerze linuxowym poprzez niego, jedyne co nie dziala to zmodem
[#5] Re: TERM - transfer zmodem przez port szeregowy na A1200

@kubatyszko, post #1

Sprawdz czy na tym dysku nie ma juz potrzebnych programow (np. adf2disk )
Zawsze mozesz przeniesc program za pomoca dyskietki 720kb.
Chyba że Twoim priorytetem jest działająca transmisja zmodem na Amidze.
[#6] Re: TERM - transfer zmodem przez port szeregowy na A1200

@Norbert, post #5

zmodem nie jest mi potrzebny, ale chcialem przygotowac sobie wszystkie dyskietki z WB zeby na nowo zainstalowac caly system itp na karcie CF (a nie chce mi sie bawic w winUAE - szczegolnie ze nie mam windowsa).
adf2disk to wlasnie to co chcialem na amige przeniesc ;), potem przeniesc kilka adf i z tego zrobic sobie dyskietki, ale moze cos wymysle.

dzieki.
[#7] Re: TERM - transfer zmodem przez port szeregowy na A1200

@kubatyszko, post #6

uzyj dyskietki 720kb.
adfy mozesz popakowac zipem i zmieszcza sie na dyskietce.

poszukaj takich programow na dysku. wszystkie zapiszą adf na dyskietke
adfblitzer
adf2disk
devcopy
diskman
image2disk
tdtool
tequilla
transadf
tsgui
[#8] Re: TERM - transfer zmodem przez port szeregowy na A1200

@Norbert, post #7

chyba łatwiej będzie podłączyć dysk z ami do PC i zgrać wszystko jsk nie pod WinUAE...to pod linuxem

Ostatnia aktualizacja: 28.11.2013 00:30:45 przez mallorn
[#9] Re: TERM - transfer zmodem przez port szeregowy na A1200

@mallorn, post #8

To nie ode mnie zalezy co Autor wątku zrobi.
On chce wykorzystac kabel nullmodem i ma do tego prawo
[#10] Re: TERM - transfer zmodem przez port szeregowy na A1200

@Norbert, post #7

Ale czy moge zapisac dyskietke 720kb na PC tak zeby Amiga ja odczytala ?

jezeli znajde jeden z tych programow to na pewno moge to zrobic na amidze - jezeli tylko wgram na nia jakies potrzebne adf...
[#11] Re: TERM - transfer zmodem przez port szeregowy na A1200

@kubatyszko, post #10

Wystarczy ze zamontujesz mountliste PC0: poprzez dwuklik na ikona. (znajdziesz ją w SYS:STORAGE/DOSDRIVERS ) lub w AmigaDOS za pomocą komendy:
mount PC0:
Od tego momentu masz mozliwosc odczytu i zapisu dyskietek FAT
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem