kategoria: A600
[#1] Problem z przejściówka na CF
Hej,

Kartę (model karty CF-50P - to jedyne oznaczenie na tej karcie) zainstalowałem w taki sposób jak na zdjęciu.
Czerwona lampka od przejściówki się zaświeciła, jednak ekran mojej A600 pozostaje czarny.

Na zdjęciu widoczna jest obok inna przejściówka, z którą Amiga się uruchamia.

Czy ja coś zrobiłem źle podczas tej instalacji ?

Ostatnia aktualizacja: 27.11.2013 17:40:01 przez umbro
[#2] Re: Problem z przejściówka na CF

@umbro, post #1

ustawiles przejsciowke jako MASTER ?
Czy mozna ruszyc z dyskietki jak podlaczony jest ten "niedzialający" adapter ?
[#3] Re: Problem z przejściówka na CF

@Norbert, post #2

Jest ustawiona jako master, z dyskietki nie rusza. Ekran jest czarny zaraz po uruchomieniu, nic się nie dzieje...
[#4] Re: Problem z przejściówka na CF

@umbro, post #3

kupiłem ją z tej aukcji:

http://allegro.pl/show_item.php?item=3727667272
[#5] Re: Problem z przejściówka na CF

@umbro, post #1

Witam
O ile dobrze pamiętam, to nie tak podłącza się taśmę, do płyty idzie skrajny łącznik, a potem kolejno dwa urządzenia IDE (nie pamiętam który pierwszy a który na drugim końcu taśmy master czy slave). w takiej przejściówce jeśli ścieżki są całe to nie ma się co popsuć (mam podobne, zero problemów).
[#6] Re: Problem z przejściówka na CF

@umbro, post #4

Wydaje mi sie że źle założyleś kabel IDE.
Przewod nr 1 jest po niewlasciwej stronie
[#7] Re: Problem z przejściówka na CF

@umbro, post #4

Następnym razem kup takie coś: link lub takie link i taśmę do tego, ale również może to być wina karty, która się gryzie z Amigą.

A tak. Kabel w płytę źle jest wpięty. To trzeba wpiąć ten na końcu, choć teoretycznie od strony mechanicznej nie powinno być problemu, bo wszystkie 3 wtyczki są takie same i tak samo nabite.

Ostatnia aktualizacja: 27.11.2013 18:05:48 przez gilban
[#8] Re: Problem z przejściówka na CF

@Norbert, post #6

Po właściwej stronie, tam facet z aukcji markerem podpisał na taśmie przewód nr 1.
Spróbuje poprzekładać te kable wg. waszych instrukcji.

Wpiąłem w kabel w następujący sposób:

Skrajny pin w płytę główną , drugi skrajny pin (po drugiej stronie kabla) do karty CF. - Bez zmian
Skrajny pin w płytę główną , a środkowy w pin w karte CF. - Bez zmian
Środkowy pin w płytę główną , a skrajne w karte CF- Bez zmian.
Środkowy pin w karte CF - skrajne w płytę główną - Bez zmian

Do tego zmiany zworek z slave na master, Chyba już wykorzystałem warianty podłączenia kabli :/

Ostatnia aktualizacja: 27.11.2013 18:15:28 przez umbro
[#9] Re: Problem z przejściówka na CF

@umbro, post #8

W aukcji ktora podales przewod czerwony (przewod 1) podlaczony jest w adapterze po stronie zworek do wyboru MASTER/SLAVE .
U Ciebie jest odwrotnie

Ostatnia aktualizacja: 27.11.2013 18:49:14 przez Norbert
[#10] Re: Problem z przejściówka na CF

@Norbert, post #9

Obróć kabel w prawo tak ma być

Ostatnia aktualizacja: 27.11.2013 19:23:31 przez Art
[#11] Re: Problem z przejściówka na CF

@Norbert, post #9

Panowie, to chyba ten czas by pomyslec o urlopie....
Sorka za zamieszanie.
Okazuje sie ze to nie tylko byla kwestia kolejnosci wpinania kabla - czyli skrany do plyty i skrajny do karty. Rowniez sam kabel wpiety do przejsciowki byl odwrotnie.
Troche prób i błedów i poszlo.
Sory za zamieszanie i dzieki za aktywne wspieranie :)

Ostatnia aktualizacja: 27.11.2013 19:36:43 przez umbro
[#12] Re: Problem z przejściówka na CF

@umbro, post #11

Jakbys sprawdzil dokładnie połaczenie opisane w poście #6 to sprawa rozwiazałaby się wczesniej.
[#13] Re: Problem z przejściówka na CF

@Norbert, post #12

[#14] Re: Problem z przejściówka na CF

@Art, post #13

W przypadku taśmy i przelotki 44pin na czterech z jednej strony masz zasilanie, jak podepniesz odwrotnie to puszczasz to zasilanie na piny IDE i może nie wytrzymać.
Taśmę IDE 40 pin i tą od flopa możesz podpinać odwrotnie.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem