[#1] Jeszcze raz nowe karty ACA
Zdecydowałem jednak, że kupię kartę turbo ACA do A1200. Widzę, że w RetroAmi mają pojawić się modele 1232 z procesorem 68EC030, czyli bez układu MMU. Czy ten układ przydaje się tylko przy uruchamianiu tzw. pamięci wirtualnej? Wiem, że to działa raczej kiepsko, dlatego zastanawiam się czy MMU jest wykorzystywane do innych celów?

Ostatnia aktualizacja: 27.11.2013 20:13:47 przez Tom3k
[#2] Re: Jeszcze raz nowe karty ACA

@Tom3k, post #1

Unixy mogą wymagać MMU, ale mało kto się tym bawi na poważnie na Amidze.

Pozdrawiam
[#3] Re: Jeszcze raz nowe karty ACA

@Tom3k, post #1

Można powiększyć sobie pamięć ram przy pomocy odpowiedniego programu do mmu,coś jak pamięć stronicowa w windowsie.Były chyba dwa dobre.
[#4] Re: Jeszcze raz nowe karty ACA

@simka113, post #3

Po co komu pamięć wirtualna - karty ACA posiadają 128 mb. W Amidze więcej niż wystarczająco.
[#5] Re: Jeszcze raz nowe karty ACA

@simka113, post #3

Czyli poza pamięcią wirtualną i "Unixami" programy i system podczas pracy nie korzystają z MMU? Czy może się zdarzyć, że coś więcej nie będzie działać? Na Aminecie znalazłem parę programów, które wymagają MMU, np. sterownik ekranu do ShapeShiftera. Rozumiem, że to jakiś promil programów i nie ma co się przejmować?

Ostatnia aktualizacja: 27.11.2013 21:05:06 przez Tom3k
[#6] Re: Jeszcze raz nowe karty ACA

@Tom3k, post #1

czy MMU jest wykorzystywane do innych celów?

Czasem warto poczytać artykuły, które już są na PPA (np. ten).

Poza tym np. NetBSD i Linux wymagają MMU do działania, z uwagi na zaimplementowaną tam ochronę pamięci...
[#7] Re: Jeszcze raz nowe karty ACA

@Tom3k, post #1

[#8] Re: Jeszcze raz nowe karty ACA

@strim_, post #6

Dzięki, jakoś nie znalazłem tego artykułu wcześniej, pewnie źle szukałem

Ostatnia aktualizacja: 27.11.2013 21:10:29 przez Tom3k
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem