kategoria: A600
[#1] Adapter kart CF
Cześć,
Czy amiga potrzebuje jakiś konkretnych adapterów PCMIA-> CF ?
Pytam, ponieważ nosze się z zakupem takowego i zastanawia mnie czy amiga poradzi sobie np z tym:
http://allegro.pl/czytnik-adapter-kart-cf-na-pcmcia-laptop-i3714295946.html

I dodatkowe pytanie do was, jak się sprawa ma z kartami CF, które podłączamy do amiga na port IDE za pośrednictwem przejściówki IDE-> CF. Polecicie mi jakąś konkretną , która dobrze sobie radzi z amigą czy też to nie ma wielkiego znaczenia ? Aktualnie mam 2 GB i to trochę niestety mało :/

Ostatnia aktualizacja: 28.11.2013 19:51:41 przez umbro
[#2] Re: Adapter kart CF

@umbro, post #1

Kupiłem coś podobnego ostatnio, czytnik zarówno na laptopie jaki i na amidze 600 nie widzi karty 4GB (sławny kingston z kwiatkiem), która normalnie działa w przejściówce CF-IDE, kupiłem jeszcze kartę 1 GB Kingston z kwiatkiem, program Prepcard widzi kartę, ale nie widoczna jest w workbench'u, działa normalnie na PC, tyle że transfer wolny, hdtune pokazuje coś lekko ponad 1mb/s.
[#3] Re: Adapter kart CF

@ryshard, post #2

A oprogramowanie żeby system jartę zobaczył zainstalowałeś ?
Karta ma właściwy format ?

Pozdrawiam
[#4] Re: Adapter kart CF

@umbro, post #1

Ja mam taki adapter i żadnych problemów.
Co do CF to mam:

Pod IDE:
2gb Sandisk Ultra II
4Gb Sandisk Ultra 30mb/s
4Gb Transcend 133x
4Gb Kingston z kwiatkiem

Pod PCMCIA do przenoszenia danych
512mb Sandisk Ultra II (sformatowałem w Windows 7 jako FAT i Amiga wykrywa w porcie PCMCIA bez problemu)
[#5] Re: Adapter kart CF

@RadoslawF, post #3

Mam wrzucone ClassicWB_GAAE_v28, tam raczej wszystko jest. Mam komunikat, że CF0 is mounted, przy próbie otwarcia przez Dopus mam, że volume is not insterted, albo coś w ten deseń. Próbowałem formatować kartę na Fat, Fat32, nieformatowaną i w formacie amigi, przy każdym razem to samo, najbardziej dziwi mnie to, że ten adapter nie widzi karty 4GB, jakaś chińszczyzna może. Wszystkie czytniki CF w domu mi popadały.
[#6] Re: Adapter kart CF

@ryshard, post #5

Mam wrzucone ClassicWB_GAAE_v28, tam raczej wszystko jest.

Jakby wszystko było to byś te karty chyba jednak zobaczył. Skoro PrepCard widzi kartę to i system powinien, chyba że nie ma do tego odpowiedniego softu lub karta jest nieodpowiednio sformatowana.
1. Przygotuj karty w formacie FAT.
2. Zainstaluj osobiście oba pakiety potrzebne do obsługi kart CF pod PCMCIA.
3. Nie zwalaj na adapter zanim nie sprawdzisz innych opcji.

Pozdrawiam
[#7] Re: Adapter kart CF

@RadoslawF, post #6

To nie jest tak. Miałem już kartę, kingston 2 GB z kwiatkiem i PrepCard ją widział, ale karta się zachowywała tak jakby była zabezpieczona przed zapisem i odczytem. Ale na pulpicie normalnie karta była wyświetlona. Ja osobiście używam tego typu kart Kingstona: link do Alledrogo i działają rewelacyjnie. mam 2x512 MB + jedną 128 MB.
[#8] Re: Adapter kart CF

@RadoslawF, post #6

Nie zwalam na adapter, ale coś z nim jest skoro na pc widzi kartę 1 gb a nie widzi 4 gb. A może to wina karty, ostatnio spalił mi się czytnik kart na usb, zamówiłem drugi i też już nie czyta cf, został mi już tylko wbudowany w obudowę komputera stacjonarnego, ten czyta obie karty bez problemu. Na amidzę myślę, że warto by było sprawdzić jakąś kartę 512, czy też o mniejszej pojemności, bo na chwilę obecną nie mam jak przenosić plików z pc na amigę, przez to sprawdzić 2 pkt.
[#9] Re: Adapter kart CF

@ryshard, post #8

To nie jest wina adaptera, ale tylko i wyłącznie karty, która z Amigą działać nie chce. Zobacz kiedy Amiga została wyprodukowana, a kiedy pierwsza karta CF. Starsze karty CF (nie wszystkie) z Amigą działają dobrze. Z nowszymi są problemy. Miałem taką jedną Platinium 1 GB, której Amiga w ogóle nie widziała. Problem też jest w napięciach. Amiga prawdopodobnie dostarcza do karty tylko napięcie 5V. A są karty, które korzystają też z napięcia 3,3 V. Więc tu też może być problem.

A adapter, jak adapter - budowa jest prosta i nie ma co się w nim popsuć.

Jeżeli chodzi o czytniki do PC, to też są dobre, ale też są jednorazówki. Ja proponuję uniwersalny czytnik firmy HAMA. Działa nawet z MorphOS bardzo ładnie. A konkretnie ten model: link do Ceneo.

Ostatnia aktualizacja: 30.11.2013 12:19:27 przez gilban
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem