[#1] Magia A2000
Juz nieraz pisalem na ten temat, ale jakos dopiero teraz dojrzewa moja mysl, aby rozbudowac A2000. Jako uzytkownik A1200 + PPC, A1200 + Apollo, zaszafowanej i prawie nieuzywanej A500+ (kick2.0)...i wlasnie prawie tez zaszafowanej A2000, czlowiek ma wenetrzna potrzebe uruchomic to cudo - A2000, calkowicie "goła" i nadodatek z kickiem 1.2 :P

Czego oczekuje? Wlasciwie niczego. Wiem ze mozna z niej zrobic duzym kosztem maszynke na poziomie A1200 + Apollo i GFX, ale nie o to mi chodzi. Chce ja poprostu uruchomic aby byla czyms wiecej niz zaszafowana A500 (bo jako A500 na dyskietki idealnie sie sprawdza :P ).

Czyli jak tanim kosztem rozbudowac tą "magie" by byla czyms wiecej niz A500?

PS. Mam nadzieje ze tworca A2000, czyli ogolnie Amigi, przychylnie spojrzy na ta sprawe :)

Ostatnia modyfikacja: 12.03.06 03:50
[#2] Re: Magia A2000

@Andrzej Drozd, post #1

Mi się wydaje, że największy problem będziesz miał ze znalezieniem komponentów nadających się do podłączenia do A2000. Poziomu minimmum według mnie to 020, fast, hdd. Zajrzyj sobie na http://www.amiga-hardware.com/ jeśli jeszcze tego niezrobiłęś i na wszechmocne allegro. W Polsce trudno będzie.

[#3] Re: Magia A2000

@Korni, post #2

A2000 miala chyba wbudowany kontroler HD, wiec przynajmniej z tym nie powinno byc problemu.

[#4] Re: Magia A2000

@Darek S., post #3

Nie zwrocilem uwagi czy ma kontroler HD. Kiedys ja rozkrece to sprawdze. No ale jezeli ma, to w jaki sposob dzialal/dziala on z ROMem 1.2? Podobnie do tego rozszerzenia HD z Elsatu na A500?

W zasadzie pierwsze co musze zrobic to wymienic ROMy na 3.0/3.1 ...tylko to bedzie takie pospolite i bliskie klimatowi A1200 i "magia" zostanie jakby oslabiona. A to ze jest w niej ROM 1.2, a nie 1.3 robi swoje :)

Zastanawiam sie czy mozna byloby mapowac rom 3.1 z A1200 (mam sprzetowy 3.1 w Ami z PPC). Jako programu uzylbym np. dyskietki startujacej (mam kilka takich ktore uzywaja programu ktory nie potrzebuje Blizzarda lub Apollo) ktora bym troche zmodyfikowal. Po zmapowaniu nalezaloby zrobic reset i dopiero wtedy ruszylby HD. Ale to teoretyczne rozwazania...

Dodane: No i aby to sprawdzic, potrzebne bedzie jakies rozszerzenie ramu/karta turbo. Tylko czy taka nowsza karta turbo z np. 020 ruszy na kicku 1.2?

Ostatnia modyfikacja: 12.03.06 12:23
[#5] Re: Magia A2000

@Andrzej Drozd, post #4

Mialem A2000 więc napisze pare słów :)

A2000 nie ma wbudowanego kontrolera HD, trzeba go dokupić. Ja miałem karte GVP z prockiem 030-33 i niestety pod kickiem 1.2 nie chciała działać, musiałem zrobić sobie kick 3.0. Nie mapowałem kicka więc nie wiem jak to wygląda na A2000.

Najważniejsze, sprawdź jaką masz rewizje płyty głównej, jezeli masz v4, to masz duży problem, w zasadzie większość dostępnych rozszerzeń nie będzie działać, albo będzie działać źle.
[#6] Re: Magia A2000

@Korni, post #2

EJEJEJEJJ sam widzialem na EBay.de mnostwo dodatkow/rozszerzen... Zdaje sie za ostatnio(wczoraj) poszla karta z prockiem /040 o ile dobrze pamietam , za 81 dolca....

[#7] Re: Magia A2000

@Andrzej Drozd, post #1

Opowiem Ci z moich doswiadczen - GFX to np. Picasso II na Zorro II, tanie(jak na Amige) i niezle,do tego dokup kontroler GVP SCSI Impact - wsadzisz tam 8mb FASTU i bedzie SCSI, dobry kontroler, sprawdzalem:)Najwiekszy problem bedzie z dopalka, bywaja,ale nie tak czesto.Co do ROMU, jak bedziesz mial FAST to 2.0 i 2.1 zmapujesz nawet bez dopalki:)
[#8] Re: Magia A2000

@Andrzej Drozd, post #1

A2000 z mocnym turbo i z kartą RTG to funkcjonalny odpowiednik współcześnie używanych classiców, który nie ma nic z pierwotnego amigowego klimatu. Taka rozbudowa A2000 miała sens czysto praktyczny w czasach, gdy była znacznie tańsza, niż analogiczna inwestycja w A1200/3000/4000, a dawała mniej-więcej porównywalne efekty.

Magia A2000 widoczna jest wtedy, gdy używa się jej w klasycznym wydaniu. Polecam kontroler SCSI z 4-8 MB pamięci, dysk twardy SCSI i cedeka (najlepiej 1x lub x2 z tzw. caddy). I nic więcej. Kickstart też niech zostanie 1.2. To pozwoli Ci komfortowo używać softu z czasów świetności pierwszysch Amig i poczuć tamten klimat. Jeśli chcesz kartę GFX, to też z odpowiedniego okresu, np. OpalVision.
[#9] Re: Magia A2000

@Daclaw, post #8

Ja ma KS 3.1 i sys 3.9
śmiga bez problemu
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem