[#1] DOpus 4.16 i "ę" zamiast "ć"
Dziwna sprawa, bo nie ma litery "ć" gdy próbuję coś wpisć w requesterach, czy to zmiana nazwy, dodawanie
komentarza i tak dalej. Natomiast gdy piszę pod listerami, tam gdzie jest ścieżka dostępu, to ć jest.
Ogólnie wszędzie jest ć, system i wszystkie programy, tylko nie w oknach wywoływanych przez Dopusa.
Zarówno pod klawiszem "e" jak i pod "c" z altem jest "ę".
[wyróżniony] [#2] Re: DOpus 4.16 i "ę" zamiast "ć"

@Radek_Cz, post #1

To jest niezgodność mapy klawiatury z czcionką, sprawdź jakie czcionki masz ustawione w Opusie. Moim zdaniem masz czcionki w innym standardzie kodowania polskich znaków niż w systemie (np. system AmigaPL, a czcionki w Opusie w ISO-PL). W różnych standardach właśnie często "ć" jest zamienione z "ę", tak samo wiele znaków specjalnych jest inaczej obłożonych.

Ostatnia aktualizacja: 30.11.2013 17:27:32 przez Tom3k
[#3] Re: DOpus 4.16 i "ę" zamiast "ć"

@Tom3k, post #2

Tak jest, to było to. Część czcionek, ta felerna, była w ISOtopazPL zmieniłem na TopazPL i wszystko działa.
Dzięki wielkie. Człowiek się uczy cały czas. Pewnie UTF8 albo coś w podobie na klasyku bez PPC odpada?
Wiem, wiem, ale połudzić się można
[#4] Re: DOpus 4.16 i "ę" zamiast "ć"

@Radek_Cz, post #3

UTF na klasyku - zakładam, że chodzi ci o czcionki ttf (truetype) - to faktycznie mordęga bez PPC (chociaż przy 040/060 nie jest już tak tragicznie), ale możesz je konwertować do amigowych bitmapowych i czasem nawet znośnie to wygląda (im większy rozmiar, tym lepiej).
[#5] Re: DOpus 4.16 i "ę" zamiast "ć"

@APC74, post #4

Ja kiedyś używałem TTF na 040/25, ale miałem CV64/3D. Działało i wyglądało fajnie, szczególnie przy dużej interlinii. Ale nie chodziło mi o zmianę kodowania, tylko same czcionki TTF. Cieszę się, że pomogłem
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem