kategoria: A600
[#1] Adapter klawiatury do A600
Witam. Potrzebuję adapter klawiatury do A600, Gifta nie mogę nigdzie znaleźć. Na Alledrogo gościu ma takie coś http://allegro.pl/interfejs-klawiatury-pc-ps2-do-amigi-1200-i3754910013.html . Czy ktoś z WAS wie czy to podejdzie do A600?? A może ktoś ma i mi powie jak to się sprawuje.
[#2] Re: Adapter klawiatury do A600

@rcRAZOR, post #1

Ja to mam w Amidzie 1200 i działa rewelacyjnie. Ale czy będzie działać z A600 to ja tego nie wiem. Nie wiem czy są jakieś różnice w wyprowadzeniach scalaka A600 czy też nie. Najlepiej napisz do sprzedawcy i się zapytaj czy też będzie działał w A600.
[#3] Re: Adapter klawiatury do A600

@gilban, post #2

Nie wiem czy są jakieś różnice w wyprowadzeniach scalaka A600 czy też nie.

Są, więc nie będzie działać.

ELBOX ma w ofercie drogie ale niezłe interfejsy PC-Key 600.
[#4] Re: Adapter klawiatury do A600

@strim_, post #3

No dzięki:) ,ale cena zmiażdżyła mi mózgOK . Dałem ogłoszenie, może ktoś na PPA ma na opych, choć sam w to wątpię.

Ostatnia aktualizacja: 30.11.2013 18:46:32 przez rcRAZOR

Ostatnia aktualizacja: 30.11.2013 18:47:21 przez rcRAZOR
[#5] Re: Adapter klawiatury do A600

@rcRAZOR, post #4

A1200 ma inną "nóżkologię" niż A600 - poza tym - reszta jest taka sama
[#6] Re: Adapter klawiatury do A600

@MaaG^dA, post #5

Czyli bez dłubania się nie obędzie.. Poczekam za gotowcem, jak nie to na drutach to przylutuję. Dość mocno mi zależy na takim interfejsie, jest mi potrzebny do mojego projektu A600 desktop. Jakby ktoś widział coś w rozsądnej cenie, proszę o cynk. Piwo za fatygęOK
[#7] Re: Adapter klawiatury do A600

@rcRAZOR, post #6

a ty chcesz podłaczyć klawiature amigową czy pecetową?
[#8] Re: Adapter klawiatury do A600

@socha6, post #7

Pecetową, najlepiej na DIN bo mam dwie pięknie zachowane sztuki z epoki.
[#9] Re: Adapter klawiatury do A600

@rcRAZOR, post #8

Umiesz lutować? Wgrywać programy do mikrokontrolerów? (nie chodzi mi o pisanie programów, tylko o wgrywanie gotowców) Jezeli tak to teoretycznie możesz sobie zrobić sam, tanim kosztem, taki interfejs jaki chcesz. Pisze że teoretycznie, bo nie wiem jak to sie będzie zachowywało doczepione do amigi, czy nie będzie konfliktu z układem U13 (uC klawiatury A600). czy nie trzeba będzie robić jakichś małych modyfikacji na płycie amigi typu przecięcie ścieżki czy co tam innego. Kiedyś sam sobie zrobiłem interfejs klawiatury PC-amiga i naprawde dobrze to działało, ale podłaczone było do amig bezklawiaturowych (np CD32), tyle że każda amiga tak naprawde taki sam protokół komunikacyjny klawiatur (czyli dwa druty: CLK i DATA [w amidze A500 jeszcz RST])
... aha. do takiego interfejsu WYMAGANE SĄ w klawiaturach PC przyciski windows (lewy i prawy) - bo odpowiadają przyciskom A A (amiga left, amiga right) :)
[#10] Re: Adapter klawiatury do A600

@socha6, post #9

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Mam jedną płytę ćwiczebną więc mogę coś wyrzeźbić,polutować ale programować to nie, bo nawet nie mam czym To ostatnie zdanie było najważniejszeOK Jutro polecę do swojej pracowni wykopać moje klawiatury, bo coś mi się wydaje ,że są bez klawisza windy. Heh, zaś coś nowego. Cały czas pod górę mam. Ale mam wyjście awaryjne, słyszałem że od A500 można podpasować, tylko z tego co wiem to A500 ma swój kontroler w klawiaturze, a A600 na płycie. Prędzej do niej zrobię obudowę niż ten kontroler
[#11] Re: Adapter klawiatury do A600

@rcRAZOR, post #10

Dokładnie tak jest, w A500 klawiatura ma płytkę drukowaną ze scalakiem przy ledach, do której idzie taśma od przycisków, w A600 taśma jest podpinana bezpośrednio w płytę główną.

Ostatnia aktualizacja: 01.12.2013 00:00:10 przez teh_KaiN
[#12] Re: Adapter klawiatury do A600

@rcRAZOR, post #10

Na tej stronie znajdziesz odpowiedz, tylko przydała by ci się podstawka plcc no chyba że przylutujesz odrazu do układu, albo możesz się wlutować w miejsca łączące pcb jeden sygnał chyba tak się da nie pamiętam ja użyłem podstawki.
[#13] Re: Adapter klawiatury do A600

@amizet, post #12

Jest jeszcze jeden sposób. Zbudowałem taki interfejs w kilku sztukach. Wystarczy zdobyć (może masz) obudowę klawiatury Infinitive, włożyć tam klawiaturę z A500+płytka kontrolera z A500, poprowadzić sygnały poprzez din (żeby było ładnie) i za pomocą odpowiedniej podstawki plcc wpiąć w ic klawiatury A600. Ja zrobiłem to kiedyś na płytce uniwersalnej - plcc do płytki i odpowiednie sygnały do kontrolera klawiatury A500. Działa wyśmienicie jest tylko mały szkopuł. Obudowa.
[#14] Re: Adapter klawiatury do A600

@amper, post #13

Poszukam jakiegoś schematu, zacznę się z tym bawić. Obudowy orginalnej nie mam. W jednej klawiaturze na Din mam klawisze windows, więc zostaję przy opcji kontrolera. Na elektrodzie poszukam schematu jak tu nie będzie. Swoją drogą to ze zdjęcia dość łatwo zrobić.

Ostatnia aktualizacja: 01.12.2013 10:01:21 przez rcRAZOR
[#15] Re: Adapter klawiatury do A600

@rcRAZOR, post #14

schemat - link na dole strony.

Ostatnia aktualizacja: 01.12.2013 10:32:34 przez Norbert
[#16] Re: Adapter klawiatury do A600

@Norbert, post #15

Ślepy byłemok, racja Dzienks.
[#17] Re: Adapter klawiatury do A600

@rcRAZOR, post #16

Rozumie że chcesz podpiąć klawiature od a500 też, więc odnajdź na stronie ten tekst "Sfotografowany artykuł dotyczący podlaczenie zewnetrznej klawiatury do A1200 i A600 (strona pierwsza) (strona druga)
Troche lepszą jakosc mogę podesłac na maila " i kliknij w strona pierwsza lub druga tam są zdjęciaOK
[#18] Re: Adapter klawiatury do A600

@amizet, post #17

Dzięki piękne, już to studiujęOK
[wyróżniony] [#19] Re: Adapter klawiatury do A600

@rcRAZOR, post #18

Zostało mi tylko wyprowadzić reset. Czy ktoś z Was ma ten patent?? Czy do tego wystarczy przylutować dwa kable z mikro switchem i będzie ok?? Czy musi być po drodze jakiś opór?? Nie znalazłem opisu do tego patentu, a ledwo co podniosłem Ami, nie chce nic skopcić.OK
[#20] Re: Adapter klawiatury do A600

@rcRAZOR, post #19

Ja tam zwierałem wyjście Atmela bezpośrednio.. i jakoś nic się nie sfajczyło:
http://mguc.ppa.pl/index.php?strona=YAPCKey/index.html
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem