kategorie: A600, Sprzęt
[#1] Wymiana kondensatorów audio na HiFi
Witam
Przymierzam się do wymiany kondensatorów w moich Amigach i wymiany na ceramiczne (wielkość C).
Spotkałem się z tym, że kondensatory na torze audio ludzie wymieniają są na bipolarne HiFi.
W związku z tym mam kilka pytań.
Które dokładnie kondensatory wymieniamy na te HiFi (domyślam się, że bardziej te z prawej strony).
Co to w ogóle są te kondensatory HiFi?
Czy mają jakieś szczególne oznaczenia?
Czy występują w wersjach ceramicznych?
Czym się charakteryzują?
Czy zważywszy na niezbyt idealny sygnał jaki serwuje nam Paula takie kondensatory coś w ogóle dają?

Żeby było na czym pokazywać wklejam kondensatorową mapkę Amigi 600:

[#2] Re: Wymiana kondensatorów audio na HiFi

@dar02, post #1

To jakaś nowsza rewizja jest, ogólnie jakiś spec musi spojrzeć w schemat tej rewizji, ale C324 i c334 wyglądają na te które powinny być bipolarne.
[#3] Re: Wymiana kondensatorów audio na HiFi

@flops, post #2

aha no tak. Zapomniałem dodać, że moja płyta to rewizja 2B.
Postaram się narysować grafikę do rev 1.5 (takie płyty też posiadam)
[#4] Re: Wymiana kondensatorów audio na HiFi

@dar02, post #1

Nie opłaca się, szczególnie do 8 bitowego (czy tam nawet 14sto bitowego) przetwornika jakim jest Paula. Nawet w dobrym sprzęcie audio ludzkie ucho nie usłyszy różnicy pomiędzy stosowaniem zwykłych-dobrych elementów, a drogich "for audio". Pomijam oczywiście urojenia audiofilskie i autosugestie :) Paula i tak będzie najsłabszym elementem i więcej niż ona ma do zaoferowania nie wyczarujesz.
[#5] Re: Wymiana kondensatorów audio na HiFi

@dar02, post #1

Które dokładnie kondensatory wymieniamy na te HiFi (domyślam się, że bardziej te z prawej strony).

Mylisz się. C324 i C334. To te nad złączem klawiatury. W A1200 też te nad złączem klawiatury.
Sam nie słyszę różnicy ale wymieniam na bipolarne. Nie ma znaczenia czy 22uF czy 47uF. Napięcie też ma drugorzędne znaczenie byle nie było mniej niż 16V.
[#6] Re: Wymiana kondensatorów audio na HiFi

@11111olo, post #5

W poprzednich wątkach tego typu elektronicy stwierdzili że nie trzeba stosować bipolarnych, ponieważ dobre elektrolity mogą pracować z napięciami wstecznymi (ujemnymi).
[#7] Re: Wymiana kondensatorów audio na HiFi

@11111olo, post #5

Nie ma znaczenia czy 22uF czy 47uF. Napięcie też ma drugorzędne znaczenie byle nie było mniej niż 16V.
Kurde z nieba mi spadasz, bo nie mogłem kupić w ludzkiej cenie ceramicznych 22uF. Możesz
napisać coś więcej. Chodzi mi o to jakie wartości ewentualnie mogę wstawić, i czy to się tyczy tylko tych
od dźwięku czy wszystkich 22uF? Poza tym w monitorze Filipsa CM8833-II jest kondziorek 1,5uF 63v,
też mi ciężko jest go kupić. Jak to można rozwiązać, jakie wartości można zastosować w zamian.
Gdybyś napisał coś więcej, albo wskazał miejsce gdzie poczytać, to będę bardzo wdzięczny.
[#8] Re: Wymiana kondensatorów audio na HiFi

@Radek_Cz, post #7

Z tego co się orientuje to nie powinno być problemu kiedy zachowasz taką samą pojemność a napięcie dasz wyższe (oby nie niższe).
[#9] Re: Wymiana kondensatorów audio na HiFi

@dar02, post #3

Zrobiłem rysunek dla płyty rev 1 - 1.5:

Zauważyłem, że kondensatory 10μF x 25V w rewizji 2 zastąpiono kondensatorami 10μF x 35V a 100μF x 6V zastąpiono 100μF x 6,3V.
Domyślam się, że w ostatniej wersji płyty konstruktorzy poprawili pewne błędy i wstawili kondensatory o nieco wyższym napięciu, bo te poprzednie z jakiegoś powodu nie dawały rady.
Dobrze myślę?
Jeśli tak to decydując się na wymianę kondensatorów na płycie w wersji 1 - 1.5 też warto zastosować już te kondensatory o wyższym napięciu.
[#10] Re: Wymiana kondensatorów audio na HiFi

@Pawelek, post #6

W poprzednich wątkach tego typu elektronicy stwierdzili że nie trzeba stosować bipolarnych, ponieważ dobre elektrolity mogą pracować z napięciami wstecznymi (ujemnymi).

Tego typu elektronicy odpowiadają na potrzeby klientów. Jak ktoś chce bipolarne to mu nie będę odmawiał. Elektrolityczne kondensatory mogą pracować przy niewielkim napięciu o odwrotnej polaryzacji.

Zauważyłem, że kondensatory 10μF x 25V w rewizji 2 zastąpiono kondensatorami 10μF x 35V a 100μF x 6V zastąpiono 100μF x 6,3V.
Domyślam się, że w ostatniej wersji płyty konstruktorzy poprawili pewne błędy i wstawili kondensatory o nieco wyższym napięciu, bo te poprzednie z jakiegoś powodu nie dawały rady.

Tu może niektórych zaskoczę. W amidze nie ma wyższych napięć niż 12V względem masy. A skoro tak to wystarczą kondensatory na 16V. To że dawali na 35V nie oznacza że takie muszą być. Sądzę że na niższe napięcie po prostu nie mieli.

Możesz dać 100uF/6,3V bo one są na linii 5V.

mogłem kupić w ludzkiej cenie ceramicznych 22uF. Możesz
napisać coś więcej. Chodzi mi o to jakie wartości ewentualnie mogę wstawić, i czy to się tyczy tylko tych
od dźwięku czy wszystkich 22uF?

Chyba już znasz odpowiedź ;)

Co do monitora Filipsa CM8833-II - podaj oznaczenie na płycie lub gdzie jest ten kondensator.
[#11] Re: Wymiana kondensatorów audio na HiFi

@11111olo, post #10

No nie da się ukryć, że zasilacz amigowy daje napięcia 12 i 5v a żednej przetwornicy podwyższającej napięcia tam nie ma.
Ale myślałem, że jeżli w układzie np 12 woltowym jest kondensator też na 12V to jeśli jest marnej jakości to może warto dać go na wyższe napięcie, żeby nie chodził na swoich "maksymalnych obrotach" i żeby przetrwał trochę dłużej.
Może tym się kierowało Commodore-Amiga dając kondensatory o nieco wyższym napięciu ale firmy no name?

Chociaż z drugiej strony moja płyta rev 2B ma dodatkową środkową warstwę ekranu na całej powierzchni (czego nie posiadały płyty rev 1-1.5) co nie było na pewno tanie, więc po co mieli oszczędzać na kondensatorach, która nawet dobrej jakości są tanie?

Zastanawia mnie po prostu dlaczego w dwóch rewizjach 2B i 2D nagle zmienili te kondensatory na inne.
[#12] Re: Wymiana kondensatorów audio na HiFi

@dar02, post #11

Nie ma kondensatorów na 12V. Napięcia są od dawna unormowane i wynoszą (na każdą dekadę) odpowiednio: 10, 16, 25, 40, 50, 63, i dalej 100, 160... itd.
[#13] Re: Wymiana kondensatorów audio na HiFi

@11111olo, post #12

a to dobrze wiedzieć. Czyli aktualnie taki kondensator na 6V co był zastosowany w Amidze jest nie produkowany?
[#14] Re: Wymiana kondensatorów audio na HiFi

@11111olo, post #12

Nieprawda. Oczywiście że są kondensatory na 12V, tak samo jak na np. 200V, 350V, 385V...
[#15] Re: Wymiana kondensatorów audio na HiFi

@gorzyga, post #14

Jak są to są, ale nigdy się z takimi nie spotkałem, bo to nietypowa wartość napięcia.
Na pozostałe napięcia, te co podałeś też są. Nie pisałem że takich nie ma.

Co do 6V. Kiedyś takie kondensatory były jak i inne, niespotykane dziś wartości. Możesz dać na 6,3V albo wyższe napięcie.
[#16] Re: Wymiana kondensatorów audio na HiFi

@dar02, post #11

na elektroda.pl piszą:
"Kondensatory elektrolityczne starzeją się (wysychają) i tracą pojemność stopniowo. Ważne też czy pracują przy napięciu bliskim maksymalnemu czy dużo niżej (wtedy pojemność może nawet teoretycznie wzrosnąć - zmiana grubości oksydacji izolacji). "

Czyli warto stosować kondensatory o wyższym napięciu niż jest to potrzebne. Wydłuży to ich żywotność.
[#17] Re: Wymiana kondensatorów audio na HiFi

@11111olo, post #10

Kondensator w monitorze - 1,5uF 63v ma oznaczenie 2573. jest blisko pokrętła które ma oznaczenie TV
na płytce drukowanej.
Chyba już znasz odpowiedź ;)
Kurde, no nie jestem pewien, bo rozmawialiście o napięciu a ja się zastanawiałem co z pojemnością
w uF? Chodzi mi o to czy można zastosować inne pojemności kondensatorów, na przykład jakaś
wielokrotność, która ze względów ekonomicznych nie miała by sensu ale działała by tak samo.
[#18] Re: Wymiana kondensatorów audio na HiFi

@Radek_Cz, post #17

Nie mam schematu.

Co do pojemności możesz dać większe, tylko po co?
[#19] Re: Wymiana kondensatorów audio na HiFi

@11111olo, post #18

Nie zawsze można dawać większą pojemność, to zależy jaką funkcję w układzie pełni dany kondensator. Najlepiej dawać tą samą.
[#20] Re: Wymiana kondensatorów audio na HiFi

@11111olo, post #18

Co do pojemności możesz dać większe, tylko po co?

Ano choćby po to że nie mogę dostać jeden i pół mikrofarada. Nie chcę przedobrzać,
tylko pytam o możliwość w sytuacji gdy zaistnieje konieczność.

@Maniu
A jak ma się sprawa z kondziorkami powierzchniowymi w A1200/600? Można dać wyższe wartości?
[#21] Re: Wymiana kondensatorów audio na HiFi

@Radek_Cz, post #20

W ami możesz dać jakie chcesz bo służą one tylko do filtrowania napięcia i poza wyrzuconą kasą w błoto nic nie osiągniesz.

Co do kondensatorów to jak to był elektrolityczny to może 2.2uF albo dwa równolegle po 1uF.
[#22] Re: Wymiana kondensatorów audio na HiFi

@11111olo, post #21

Tak, to jest elektrolityczny kondensator na płytce monitora CM8833-II.
Czyli będzie bezpiecznie jak dam 2.2uF, taki właśni mam.
[#23] Re: Wymiana kondensatorów audio na HiFi

@Radek_Cz, post #22

Nie wiadomo co się stanie. Najlepiej jak by był schemat.
[#24] Re: Wymiana kondensatorów audio na HiFi

@11111olo, post #21

Biorąc pod uwagę że temat jest w miarę aktualny i nie chciał bym zakładać nowego wątku z tak prostym pytaniem więc:

/chodzi mi o kondensatory ceramiczne c-911 ic-918 są to kondensatory 102 tak są opisane, czyli 1nf a napięcie to nie wiem bo piszę tylko 102 a na allegro kondensatory w takim kolorze mają napięcia w kV, więc nie posiadam takich luzem a wlutowanie w moim przypadku kończy się odlutowaną nóżką i kondensator się rozpada ale znajomy ma 560pf czy mógłbym je nimi zastąpić oczywiście łącząc dwa równolegle te kondensatory są w okolicach gniazda klawiatury , płyta główna to A2k rev. 4.1.OK
[#25] Re: Wymiana kondensatorów audio na HiFi

@amizet, post #24

A po co chcesz tam lutować kondensatory wysokonapięciowe?
Kup zwykłe "lizaczki" (przeważnie w pomarańczowym kolorze) i te na pewno wystarczą.
[#26] Re: Wymiana kondensatorów audio na HiFi

@11111olo, post #25

Nie chodzi mi o "po co" tylko o "czy można" połączyć dwa trochę większe, i teraz już je mam dwa /B561K/ i dwa /B561/ a dlaczego bo chcę to zrobić teraz a później zamówię i założę inne patrząc na mobo w wersji sześć widać w tym miejscu/ widać takie bardziej "cukierki" te cztery które mam teraz to takie bardziej "lizaczki" to tylko na chwile z czasem może sobie uaktualnie tą płytę muszę tylko poszukać artykułów, oczywiście za bardzo nie odbiegając od oryginału
[#27] Re: Wymiana kondensatorów audio na HiFi

@amizet, post #26

To co sobie wlutujesz to tylko twoja sprawa.

Jak masz nadmiar kasy to daj taki przewód do zasilacza.

link
[#28] Re: Wymiana kondensatorów audio na HiFi

@11111olo, post #27

no i jeszcze elektrownie wodną bo jak palą węglem w takiej zwykłej to szumi prądOK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem