kategoria: Sprzęt
[#1] Amigi z elektrośmieci
Dzisiaj zrobiłem nalot na miejski skład elektrośmieci, gdzie wyczaiłem całkiem sporo starego komputerowego sprzętu. Okazało się, że panowie od złomu znają wartość tego towaru i specjalnie odkładali go do budynku. Oprócz dwóch sprawnych C64, Atari 65XE znalazłem tam dwie Amigi 500, dwie 600 i jedną 1200. Policzyli sobie dość słono jak na śmieci bo po 40zł od komputerka. Do tego udało dokupić mi się jeszcze trochę osprzętu dodatkowego, jak magnetofony, zasilacze oraz mysz, modulator i masę dyskietek do Amigi.
Z racji jednak że jestem bardziej "komodorowcem" niż "amigowcem" nie wiem jednak jak się za przyjaciółki zabrać.
600 były rozbierane i ktoś bawił się nimi mocno. Obie nie działają, z czego jedna ma wylutowany jeden scalak (w drugiej był nieruszany), wobec czego nie odzywa się ani trochę. Druga natomiast po podłączeniu na TV mieni się szeregiem barw, aż w końcu kończy na zielonym ekranie.
1200 Mimo iż wydaje się w stanie idealnym niestety nie odzywa się i ekran "świeci się na czarno".
500 jeszcze nie testowałem, bo mam z nimi kilka kłopotów logistycznych, niepozwalających łatwo ich dostarczyć na miejsce testowania. Jedna z nich jest w bardzo dobrym stanie, jednak druga jest rozkręcona i brakuje jej stacji dyskietek.

Wobec tego mam kilka pytań:
1. Czy nie przepłaciłem jednak za niedziałające komputery?
2. Czy dałoby się jakoś je naprawić, np. z obu 600 złożyć jedną działającą?
3. Jak dokładniej zdiagnozować 1200?
4. W jednej 500 siedzi karta "A501". Co to jest?
[#2] Re: Amigi z elektrośmieci

@Cordylus, post #1

Odnośnie "zielonego" w A600 to padnięty RAM. Jeśli tylko to, to jest do uratowania. 40 pln za szt. .. myślę, że w przypadku A600 i A1200 to dobry strzał. Za 500 to już bym tyle nie dał.
[#3] Re: Amigi z elektrośmieci

@ExciterELB, post #2

Ten test z kolorami to tylko sugestia i nie ma co się nim sugerować.
Też mam A600 z takim objawem. Wymieniłem ram i zgadnij co się stało?
[#4] Re: Amigi z elektrośmieci

@Cordylus, post #1

Można spróbować naprawić, na pewno da się z nich coś zrobić.
Mogę przyjąć płyty do naprawy.
[#5] Re: Amigi z elektrośmieci

@Cordylus, post #1

Zrobiłem właśnie test tej lepszej A500. Niestety efektem jest również zielony ekran. Czy to może też być RAM?
[#6] Re: Amigi z elektrośmieci

@Cordylus, post #1

4. W jednej 500 siedzi karta "A501". Co to jest?

To najpopularniejsze bodaj rozszerzenie do A500 - dodatkowe pół mega ramu (w tym przypadku jest to Slow RAM, chyba że zrobisz moda na płycie głównej - ale działa to dopiero od wersji płyty 6A bodajże - wtedy można z tego Slow zrobić Chip RAM).
[#7] Re: Amigi z elektrośmieci

@Cordylus, post #1

Wrzuć fotki bebechów :)
[#8] Re: Amigi z elektrośmieci

@Cordylus, post #5

Zielony to problem z ChipRAMem.
Jeśli to problem z którąś z kości DRAM, to żaden problem. Układy są ogólnodostępne, tanie i łatwe w wymianie.
[#9] Re: Amigi z elektrośmieci

@wali7, post #8

Ten skład elektrośmieci to rozumiem wydzielony obszar wysypiska miejskiego?
[#10] Re: Amigi z elektrośmieci

@Cordylus, post #1

Małe Atarki coś ostatnio w cenie. Poniżej stówki ciężko kupić. Ceny niejednokrotnie dochodzą cen A1200 !

Atari 130XE

Atari 800XL

Atari 65XE

Atari 130XE + XC12 BOX

Atari 800XL

:D
[#11] Re: Amigi z elektrośmieci

@wali7, post #8

Dzięki za wiele pomocnych rad.
A czy oryginalny Amigowy RAM znajduje się na płycie głównej, czy jest doń wpinany w miejscu karty rozszerzeń? Bo we wszystkich A500 siedzi w kieszonce jakaś mała płytka z RAMem. W A600 tego nie ma. Teraz nie wiem czy jest to cały RAM, czy tylko rozszerzenia, bo jeśli cały - to już wiem czemu A600 nie działa...
Czy możliwe też by taki ekran ewentualnie był efektem wadliwej A501?

Ten skład elektrośmieci to zwyczajna prywatna firemka zajmująca się utylizacją elektroniki.

Niestety dzisiaj wyjeżdżam i Amigami będę mógł się zająć osobiście dopiero w przyszłym tygodniu. Do środka zajrzy jednak mój brat.
[#12] Re: Amigi z elektrośmieci

@Cordylus, post #11

ohohoo.. duże braki w temacie widzę :)

oryginalny RAM ZAWSZE jest na płycie głównej, pod klapką są tylko rozszerzenia.

Podziel się informacja odnośnie A600, co żeś tam wydedukował?
[#13] Re: Amigi z elektrośmieci

@Cordylus, post #1

Lustrowałem dziś dwa takie składowiska elektrośmieci i niestety nie wypatrzyłem niczego coby nie tylko mnie interesowało. Mam dostawać cynk co i jak ale jakoś powątpiewam w sens tej akcji. A poza Amigami znalazłem dużo "skarbów" w postaci techniki lampowej.
[#14] Re: Amigi z elektrośmieci

@Cordylus, post #11

Praktycznie każda A500 ma jakies rozszerzenie, bo sporo gier onegdaj wymagało A500 z 1 MB RAM. Co nie zmienia faktu, że bez tego Ami też ruszy. W przypadku A600 (która fabrycznie ma 1 MB Chip) takie rozszerzenia są dużo rzadsze (i rozszerzają pamięć do 2 MB).
[#15] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Amigi z elektrośmieci
[#16] Re: Amigi z elektrośmieci

@ExciterELB, post #12

Już po wyjeździe.

Czym się w takim razie różni ten dodatkowy A501 RAM zaekranowany tą sporą metalową puszką od tego bez ekranu siedzącego w pozostałych Amigach?
Moja działająca A500 ma ten drugi typ RAMu i Workbench wyświetla mi tylko 512KB RAM. Popsuty czy co?

Niestety A500 z zielonym ekranem nie kontaktuje dalej, mimo że próbowałem podociskać wszystkie scalaki. Zwróciłem też uwagę, że pulsuje lampka POWER. Mam jednak zapasowy zestaw kości do pięćsetki. Pomoże to w czymś?

Co do A600 to jednak nie wiem co jest grane. Jak pisałem po podłączeniu wyświetla kolejno różne kolory (jedne dłużej, inne krócej) aż w końcu poprzestaje na zielonym (w przeciwieństwie do A500, która zeloność wywala natychmiastowo)
[#17] Re: Amigi z elektrośmieci

@Cordylus, post #16

A501 z ekranem to ZTCW oryginał od C=, inne rozszerzenie często tego nie miały. Odnośnie "kolorowego" diagnozowania uszkodzeń - popatrz tutaj.
[#18] Re: Amigi z elektrośmieci

@Cordylus, post #16

Mogę zająć się naprawą tych płyt. Podeślij mi same płyty w jednej paczce - sam zajmiesz się czyszczeniem i odnawianiem obudów. Bo tłumaczyć jak działa amiga od podstaw, nie mam czasu i sam tylko jeszcze więcej pouszkadzasz.
[#19] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Amigi z elektrośmieci
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem