[#1] Mikrofon, Amiga i rozmowy
No właśnie, pecetowcy mają swego Skype'a i mogą ze sobą rozmawiać przez mikrofon za darmo. A co na to Amigowcy? Jestem zielony w tym temacie więc zacząłem węszyć - sobie patrzę na Aminet, a tam AmiPhone. No ok. Mam swoją Amigę, karty dźwiękowej nie mam. Jak mogę podłączyć mikrofon do mej ubogiej Amigi i rozmawiać za free mając stałkę?

[#2] Re: Mikrofon, Amiga i rozmowy

@BagoZonde, post #1

jak masz szybki procek to sampler na par: da rade. problem w tym ze uzytkownikow amiphone da sie chyba na palcach jednej reki policzyc, w kazdym razie ja sie chetnie pobawie :) jakby co to lapac na ircu czy gg :)
[#3] Re: Mikrofon, Amiga i rozmowy

@Valwit, post #2

No tak, ale samplera nie mam i wtyczkę od mikrofonu mogę sobie do ucha włożyć ;), ile kosztowałaby mnie taka inwestycja, by mieć takowy sampler?

[#4] Re: Mikrofon, Amiga i rozmowy

@BagoZonde, post #3

chyba nie więcej niż kilkanaście złotych...
ja mam gdzieś w pudle sampler własnoręcznej roboty, nawet działa, jakbyś nie znalazł gdzie indziej (a ja bym to pudło z samplerem znalazł), to moglibyśmy się dogadać....
[#5] Re: Mikrofon, Amiga i rozmowy

@Valwit, post #2

Moűemy spróbowac, szkoda ze nie wpadlem na ten pomysl wczesniej, by go na ppa poruszyc, bo AmiPhone mam juz od dawna zainstalowany:) tylko niewypróbowany.

Przy okazji mozna sië duűo dowiedziec o swoim transferze i rzeczywistym uploadzie :)

Ostatnia modyfikacja: 14.03.06 23:17
[#6] Re: Mikrofon, Amiga i rozmowy

@11MASTEr, post #5

Wchodzę w to:D. Kiedy pierwsza sesja?
[#7] Re: Mikrofon, Amiga i rozmowy

@Fazior, post #6

Ja też w to wchodzę :), dajcie mi trochę czasu na skompletowanie sprzętu - kolega mnie nakierował, że ma tani elsatowski sampler, ale do niego potrzebny jest przedwzmacniacz. Przez AmiPhone można sobie rozmawiać z kilkoma ludźmi naraz?

W ogóle przydałby mi się podwójny port PAR: :)

A istniałaby jakakolwiek możliwość darmowego dzwonienia na telefony stacjonarne i komórki? To by było marzenie... oby nie ściętej głowy!!!

Pozzzdrawiam!!!

[#8] Re: Mikrofon, Amiga i rozmowy

@BagoZonde, post #3

A ja mam w szafie sampler i mikrofon tez sie znajdzie. Tylko nie mam jeszcze AmiPhone, poniewaz myslalem ze to jakis program "telefoniczny" do modemu :P
[#9] Re: Mikrofon, Amiga i rozmowy

@BagoZonde, post #7

Załóż bounty

[#10] Re: Mikrofon, Amiga i rozmowy

@BagoZonde, post #7

BagoZonde napisał(a):

> A istniałaby jakakolwiek możliwość darmowego dzwonienia na
> telefony stacjonarne i komórki? To by było marzenie... oby nie
> ściętej głowy!!!

jassne, i jeszcze loda
[#11] sesja

@Fazior, post #6

proponuje zgadac sie na #ppa jakos wieczorem
[#12] Re: sesja

@Valwit, post #11

Wiesz, jak sie zgadacie i to wypali, to ja tez sprobuje. A czy Amiphone potrafi obslugiwac konferencje (czyli rozmowy wieloosobowe)?
[#13] Re: Mikrofon, Amiga i rozmowy

@Valwit, post #10

lodawb :)

[#14] Re: sesja

@Andrzej Drozd, post #12

a manuala czytales?
[#15] Re: sesja

@Valwit, post #14

No cos Ty? :P
Dopiero jutro sciagne AmiPhona. Z Aminetu. Mam nadzieje ze nie znajduje wsrod plikow "nieuploadnietych" po ostatnim padzie. A jest jeszcze troche progsow ktore byly, a nie ma ich teraz na Aminecie ;)
[#16] Re: sesja

@Andrzej Drozd, post #15

lezy na aminecie, nawet w 2 wersjach. ja mam w tej chwili odpalona wersje 1.93. jak ktos ma miami to niech sciagnie jeszcze installer do miami. program dziala bez problemu z ahi, nie chcialo mi sie podlaczac miktorofu wiec puscilem dzwiek z innego zrodla i tez daje rade. jesli ktos jest za natem i nie moze przekierowac portu 2956 tcp to moze sobie od razu darowac bo raczej mu nie zadziala, polaczen konferencyjnych nie ma. to tyle z pierwszych wrazen. jak ktos chce to moze przekrec, podaje sie nazwe hosta lub ip :) do rana zapewne bede mial 84.128.227.140 - wiec jak ktos chce sie dowiedziec co u mnie slychac to niech sie wlaczy :D
[#17] Re: sesja

@Valwit, post #16

program dziala bez problemu z ahi

Mam nadzieje ze to tylko odsluch, poniewaz moj sampler nie dziala z ahirecord czy hdrecord pod AHI. Tak wiec samplowalem zawsze na OctamedSS, DSS, AudioMasterIV i wszystkim innym co nie uzywa AHI.

jesli ktos jest za natem

Czy chodzi o to samo co w AamiGG z wysylaniem plikow (nie obrazkow i nie plikow jako obrazkow)? No to chyba musze podziekowac... :(

No, ale jak najszybciej obadam czy dziala :)
[#18] Re: sesja

@Andrzej Drozd, post #17

Andrzej Drozd napisał(a):

> Mam nadzieje ze to tylko odsluch, poniewaz moj sampler nie
> dziala z ahirecord czy hdrecord pod AHI.

uzyj nowszego. ja mam sampler wlasnej roboty i dziala bez problemu

> Czy chodzi o to samo co w AamiGG z wysylaniem plikow (nie
> obrazkow i nie plikow jako obrazkow)?

nie wiem o co chodzi z amigg, ale co to jest NAT masz chocby w wikipedii :)
[#19] Re: sesja

@Valwit, post #16

Udało mi się załatwić Sound Sampler Stereo :) - big fanx Koszer :) więc jutro podpinam to i próbuję, a jak będzie słaby to przedwzmacniacz dorobię, ma ktoś doświadczenie w tej kwestyji?

[#20] AmiPhone#-#Skype

@BagoZonde, post #19

Inna jeszcze kwestia, idzie pogadać przez AmiPhone z pecetycznymi użytkownikami Skype'a?
Się będzie badało...

[#21] Re: AmiPhone#-#Skype

@BagoZonde, post #20

Nawet bez badań odpowiedź jest jednoznaczna.

[#22] Re: AmiPhone#-#Skype

@BagoZonde, post #20

da sie. na zasadzie podobnej do tej jak fotki z zenita przegrywasz do amigi. mozesz zadzwonic amiphonem do innej amigi podlaczonej kablami audio z pecetm na ktorym jest skype tam laczyc sie z kims kto ma skype a nie ma amiphone. czyli w zasadzie potrzebujesz 2 amigi, peceta i jakies vnc zeby z amigi obslugiwac skype na grzybie. amiga rulez! :)
[#23] Re: sesja

@Valwit, post #18

uzyj nowszego

Nie da rady. Pewnie to kolejna "teoria spisku". Smutne, ale prawdziwe. Nie dziala i juz...

PS. Gdyby nie kolejne posty (ktorych jeszcze nie czytalem), to bym w ogole nie wiedzial ze cos napisales. W zwiazku z tym, proponuje aby wydluzyc "ostatnie 100 komentow" do 1000, a raczej do wyboru z mozliwoscia 1000 :)
[#24] Re: AmiPhone#-#Skype

@BagoZonde, post #20

Zrobiłem sobie LoopBack Test na AmiPhone 1.92 i wywala mi błąd: AHI_AllocAudioA failed.

Mam zainstalowane najnowsze AHI, ktoś wie jak poradziś sobie z tym?

[#25] Re: AmiPhone#-#Skype

@BagoZonde, post #24

W zwiazku z powyzszymi komentarzami, sprawdz czy w ogole Twoj sampler dziala z AHIRecord (lub MUIAHIRecord). Jak juz wspomnialem, moj stereofoniczny sampler podlaczany pod parallel, nie dziala z AHI.

Chyba ze to problem wersji AHI...?
[#26] Re: AmiPhone#-#Skype

@Andrzej Drozd, post #25

U mnie nie wywala bledu na AHI.
Mimo wszystko i tak nie slysze siebie po polaczeniu...
(AHIRecord nagrywa OK)
[#27] Re: AmiPhone#-#Skype

@Andrzej Drozd, post #25

Mam sampler HDP. Napisałem do jednego amigowca co do czynienia z HDP ma, zobaczy się.
Program AHIRecord 1.12 zaś po wybraniu pliku (prepare file) zamraża mi się. Ustawienia w AHI dałem na Paula 8 bit stereo i w programie tym też (nie było tam mono).

I'm confused...

Może podłączyłem na odwrót do portu parallel ;))).

[#28] Re: AmiPhone#-#Skype

@BagoZonde, post #27

AHIRecord ma w kodzie swym błąd (w pewnych przypadkach występuje dzielenie przez zero). Łapię to za pomocą MCP i wybieram "continue", wtedy idzie. Oprócz tego nie używam najnowszej wersji (ta ma jeszcze więcej błędów)...
[#29] Re: AmiPhone#-#Skype

@Mario, post #28

No u mnie nie pokazało się nawet żadne okno wyboru co by Continue wybrać. Poszukam starszych wersji, dzięki. Najgorsze jest to, że nadal nie działa mi AmiPhone :( a ja chcę ciągle gadać! gadać! gadać!!!

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem