kategoria: Sprzęt
[#1] Pomysł - płyta prototypowa z FPGA do A500?
Wygląda na to, że mamy świetny czas na rozszerzenia dla A500. Proponuje abyśmy wspólnymi siłami zaprojektowali przyłączaną do bocznego slotu rozszerzeń płytę prototypową, opartą o FPGA.

Jak sobie wyobrażam taką płytę:
- nowoczesny, ale przezwoicie tani układ FPGA - np. któryś z Spartanów 6 wyposażonych w dużą ilość linii I/O
- do układu FPGA doprowadzone wszystkie syngały ze złącza rozszerzeń (konieczna konwersja stanów logicznych 5V<->3.3V)
- wolne banki I/O FPGA wyprowadzone na goldpiny
- sygnały JTAG układu FPGA wyprowadzone na goldpiny, opcjonalny moduł programowania po USB z PC (np. ten)
- regulatory napięcia dla FPGA zasilane z slotu rozszerzeń (brak konieczności podłączania zewnętrznego zasilacza)
- może jeszcze jakiś RAM, z uwagi na to, że wiele zastosowań zw. z FPGA wymaga posiadania jakiejś zewnętrznej pamięci

Taka płyta mogłaby być świetnym punktem startowym do eksperymentów, nauki czy w końcu opracowania nowych rozszerzeń. Chodzi mi po głowie coś w rodzaju Amigowego Arduino*, które zainspirowałoby nową falę sprzętu.

Co trzeba by było tutaj zrobić to rozrysować schemat takiej płyty, zaprojektować PCB i zlecić komuś wyprodukowanie partii takich płyt.

Pomysły? Opinie? Chętni do pomocy?

*- tak wiem, że Ardiuno ma mikrokontroler a tu mamy FPGA.
[#2] Re: Pomysł - płyta prototypowa z FPGA do A500?

@strim_, post #1

Fajne. Dla mnie A500 ze swoimi układami w podstawkach i relatywnie niską ceną jest doskonałą platformą do eksperymentów amigowo-elektronicznych.
Ile mniej więcej kosztowałaby produkcja jednego egzemplarza przy ilosci 10-20 sztuk? Oczywiście chodzi o cenę części i PCB, bo całe lutowanie byłoby chyba we własnym zakresie.

Ostatnia aktualizacja: 10.12.2013 08:52:48 przez wali7
[#3] Re: Pomysł - płyta prototypowa z FPGA do A500?

@wali7, post #2

Ile mniej więcej kosztowałaby produkcja jednego egzemplarza przy ilosci 10-20 sztuk?

Dopóki nie mamy gotowego schematu, a co za tym idzie listy komponentów to ciężko coś tutaj powiedzieć. Ja chciałbym celować w cenę poniżej 500 PLN, ale nie wiem czy to jest realne w obecnej chwili.

Właśnie, jeśli chodzi o schemat to można wyjść od schematu jakiejś gotowej płyty, np. Nexys 3. Usunąć z niej wszystkie zbędne nam komponenty, zamiast nich wrzucić 86-pinowe złącze krawędziowe A500, podłączone poprzez konwertery stanów logicznych.
[#4] Re: Pomysł - płyta prototypowa z FPGA do A500?

@strim_, post #1

Nie znam sie ale się wypowiem - jestem na tak. I nie musi być tanie, jeśli w perspektywie czasu okaże się zajebiste - np. wyewoluuje z tego kontroler USB/Ethernet + 020/66Mhz i SATA w jednym ;) Jednym słowem - macie mój miecz!

Ostatnia aktualizacja: 10.12.2013 13:36:55 przez _arti
[#5] Re: Pomysł - płyta prototypowa z FPGA do A500?

@strim_, post #1

Powodzenia, ja niestety nie pomogę. A może zrobić by taką nową A1200 na bazie CD32 i tej wielkości, ale z normalnym CD, nieśmiertelną stacją fdd lub emulatorem stacji, no i AGA razem z jakimś SiS-em.
[#6] Re: Pomysł - płyta prototypowa z FPGA do A500?

@strim_, post #1

Chętni do pomocy?

Tu chyba tylko pomogą Yaqube, rafcg i jeszcze kilka osób które znają się na rzeczy.
[#7] Re: Pomysł - płyta prototypowa z FPGA do A500?

@_arti, post #4

Nic takiego nie jest potrzebne. Kontroler Ethernetu (10Base-T co prawda, ale) na SPI to koszt rzędu 10zł, trochę lepsze i większej prędkości z równoległym interfejsem to troszkę wyższy koszt. Dla mnie mało sensowne wkładać to do FPGA skoro są doskonale udokumentowane i niedrogie rozwiązania dedykowane. Dodatkowo implementacja tego wszystkiego w FPGA jest względnie niewielkim zadaniem w porównaniu z dopisaniem sterownika do AOS.
Jeśli zaś chodzi o coś 020-like to masz z TG68 gotowe, w przypadku Vampire 600 także z źródłami i dokumentacją. Problem w tym, że przynajmniej w przypadku wampirka "020" jest nie do końca sprawne. Tj. brak 100% kompatybilności (niektóre rzeczy nie działają jak trzeba).
[#8] Re: Pomysł - płyta prototypowa z FPGA do A500?

@abcdef, post #7

No tak - to jest tu, tamto jest tam, jeszcze co innego gdzie indziej. Niedopracowane, nie do końca działa - trzebaby to zebrać do kupy i zrobić porządnie - to miałem na myśli.
[#9] Re: Pomysł - płyta prototypowa z FPGA do A500?

@strim_, post #1

Jak sobie wyobrażam taką płytę:
- nowoczesny, ale przezwoicie tani układ FPGA - np. któryś z Spartanów 6 wyposażonych w dużą ilość linii I/O

Problem z nimi (XC6S) jest taki, że tylko dwa (najmniejsze) są dostępne w obudowach "przyjaznych hobbystom" (TQFP144), reszta to BGA. W sumie to wszystkie nowsze FPGA to już tylko BGA... No i sprawa się trochę komplikuje ;)
[#10] Re: Pomysł - płyta prototypowa z FPGA do A500?

@abcdef, post #7

mnie mało sensowne wkładać to do FPGA skoro są doskonale udokumentowane i niedrogie rozwiązania dedykowane

Np. masz chęć aby podłączyć kontroler ethernetu na SPI? Ok, nie ma sprawy bierzesz naszą płytkę z FPGA, pakujesz kontroler SPI do FPGA, podłączasz ów dedykowany układ, gotowe, można rzeźbić sterownik. Jeśli jutro stwierdzisz, że nie ethernet tylko jednak coś innego, to nie trzeba wszystkiego robić od nowa...

Tu nie chodzi o stworzenie konkretnego rozwiązania w tej chwili, które zaspokajałoby jakąś potrzebę, tylko o elastyczną platformę do eksperymentów. Ta platforma miałaby obniżyć próg wejścia dla osób, które chcą eksperymentować ze sprzętem, ale nie mają możliwości wykonania takiej płytki samemu. Np. ja, co z tego, że znam VHDLa, jeśli do lutownicy mam dwie lewe ręce, a elektronika analogowa budzi u mnie głębokie przerażenie.

USB/Ethernet + 020/66Mhz i SATA w jednym

A może zrobić by taką nową A1200 na bazie CD32 i tej wielkości, ale z normalnym CD, nieśmiertelną stacją fdd lub emulatorem stacji, no i AGA razem z jakimś SiS-em

To nie jest koncert życzeń. Z fantazjami można udać się tu.

W sumie to wszystkie nowsze FPGA to już tylko BGA... No i sprawa się trochę komplikuje ;)

Nie widzę problemu, żeby samą produkcję płytki zlecić jakiejś firmie.

Ostatnia aktualizacja: 10.12.2013 16:26:03 przez strim_
[#11] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Pomysł - płyta prototypowa z FPGA do A500?
[#12] Re: Pomysł - płyta prototypowa z FPGA do A500?

@strim_, post #10

Fajny pomysł - tylko nie mam zbyt dużo czasu by wiele pomóc, ale może się coś wykrzesa.
Znam kilka osób, które dysponują odpowiednim sprzętem by wlutować te BGA.
[#13] Re: Pomysł - płyta prototypowa z FPGA do A500?

@jarob, post #12

Zacząłem coś tam rysować w Eaglu. Link. Wymagana biblioteka do Eagla ze Spartanem 6 stąd.

Póki co położone są na schemacie banki Spartana, z podpisanymi sygnałami z Amigi. Jak widać trzeba przynajmniej użyć Spartana w obudowie FT256, żeby mieć połowę sygnałów w bankach wolnych. Branie modelu z mniejszą ilością wyprowadzeń raczej nie ma sensu.

Ostatnia aktualizacja: 10.12.2013 23:58:25 przez strim_
[#14] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Pomysł - płyta prototypowa z FPGA do A500?
[#15] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Pomysł - płyta prototypowa z FPGA do A500?
[#16] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Pomysł - płyta prototypowa z FPGA do A500?
[#17] Re: Pomysł - płyta prototypowa z FPGA do A500?

@strim_, post #1

Pomysł fajny i życzę Ci abyś wytrwał ale zrobiłem SD-BOXa do C64 (to jest o wiele prostsze) tracąc około 1000h na pisanie softu, testowanie itd.

Ty pewnie będziesz potrzebował więcej czasu i zanim wszystko będzie ładnie chodziło...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem