kategoria: A600
[#1] Najlepsze gry nie wchodzą
Kupiłem niedawno Amigę 600 i jak się okazało miała zepsutą stację dyskietek. Dokupiłem więc przeróbkę z PC i 90% gier śmiga, ale jak na złość tytuły w które chciałem zagrać szczególnie: "Lotus", "Sensible Soccer", "Giana Sisters" i "Mortal Kombat" nie działają. Poprosiłem więc kumpla żeby odkopał swoje gierki i przyniósł. I historia się powtórzyła, większość dyskietek działa, oprócz tych tytułów :(

Przy włączaniu Sensible, w przypadku jego dyskietek i moich, pojawia się błąd "has a checksum error on disc block 1429". Z kolei przy Gianie, w momencie wczytania menu gry, nagle ekran zmienia kolory z czerwonego, na niebieski i żółty i gra się nie ładuje. Lotus w ogóle się nie wczytuje tak jak i Mortal Kombat. Czy to wina dyskietek czy może tego przerobionego napędu?
[#2] Re: Najlepsze gry nie wchodzą

@parsi, post #1

Co to za model stacji? Dobra do przerobienia jest np. Samsung SFD-321.

Ostatnia aktualizacja: 10.12.2013 21:10:58 przez mikser
[#3] Re: Najlepsze gry nie wchodzą

@parsi, post #1

Checksum error wyskakuje najczęściej gdy się kopiuje z uszkodzonej dyskietki a kopier ją nieprawidłowo odczyta.
Możliwe też jest, że dyskietka jest nagrana w systemie plików, który nie jest w systemie zainstalowany. W przypadku uszkodzonego dysku jest komunikat: read/write error.
Skłanaim się ku pierwszej opcji. Skoro część dyskietek chodzi a część nie, może ustawienie głowic jest minimalnie różne i stąd na jednym komuterze chodzą a na drugim nie. Pozostaje kopiowanie na stacji, która tak je nagra, by były odczytywane na obu komputerach. Ew. można naprawiać uszkodzone sektory programem FixDisk. Można nim kopiować także pojedyncze sektory a nie całą ścieżkę, jak to robią kopiery. Pomógł mi odzyskać sporo uszkodzonych dyskietek.
[#4] Re: Najlepsze gry nie wchodzą

@parsi, post #1

Albo źle przerobiona stacja (90%), albo w ekstremalnym przypadku uszkodzony CIA (<5%), lub coś innego, np. taśma.
[#5] Re: Najlepsze gry nie wchodzą

@parsi, post #1

Ja obstawiam napęd. W mojej Amidze w wieży Tower mam stację dysków gdzie nie działa większość gier na dyskietkach, podczas gdy w Amidze desktop, gdzie mam nową stację kupioną w firmie eFunzine działają one bez problemów.

Ostatnia aktualizacja: 10.12.2013 21:34:00 przez Hexmage960
[#6] Re: Najlepsze gry nie wchodzą

@parsi, post #1

Przełóż na próbę stację z Amigi kumpla do swojej i zobacz, co się będzie działo. Jeśli gry dadzą się uruchomić - wniosek będzie prosty. Zdarzają się takie myki, nawet na oryginalnych, nieprzerabianych stacjach. Moja A1200 (z firmowym napędem dyskietek) nie radzi sobie z niektórymi dyskietkami z też mojej A500, z też oryginalnym, firmowym napędem. Natomiast A600, z której stosunkowo najrzadziej korzystam, czyta praktycznie wszystko, nawet takie dyskietki jakieś zakurzone i zawilgocone, na widok których wszystkie inne Amigi chowają się ze strachu pod biurko Filesytemy te same, stacje nieprzerabiane, zdrowe - a niekoniecznie w każdym przypadku ze sobą współpracują. Mam kilka Amig, więc niespecjalnie mi to przeszkadza, ale jak się ma jedną, to warto pomyśleć nad alternatywą dla stacji dyskietek.

Serdeczności
Des
[#7] Re: Najlepsze gry nie wchodzą

@Des, post #6

Udało mi się wreszcie sprowadzić kumpla z Amigą. Okazało się, że faktycznie stacja musi być nie do końca dobrze przerobiona. Na jego oryginalnej wszystkie gry śmigają, łącznie ze SWOS-em, co nas bardzo ucieszyło (zarwana noc) :)
Amitrap podsunął mi, że powodem może być nieprzerobienie stacji pod gry z nDOS, przez co uruchamiają się same intra a gra nie wchodzi. Tuta jest taki przypadek opisany: http://grimm.cba.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1134%3Aamiga-600i-twardy-dysk&catid=1%3Alatest-news&Itemid=97 Możecie mi napisać, co trzeba dolutować/przelutować żebym tej stacji nie spisał na straty?

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2014 20:45:16 przez parsi
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem