[#31] Re: Kolekcjonowanie Amig

@recedent, post #28

Ja narazie mam dwie A1200.
W przeszłości miałem dwa Atari STe, 65XE, Falcona.
Bardzo mnie "korci" aby gdzieś dorwać Atari STe z 4mb Ram :D
Może to głupie ale jestem uzależniony od Atari YM Chip Tunes
Cóż, człowiek się na tym wychował wyrastał w tym środowisku
Jak to się mówi: "Stara miłość nigdy nie rdzewieje"

Ostatnia aktualizacja: 12.12.2013 11:59:03 przez Art
[#32] Re: Kolekcjonowanie Amig

@F7sus4, post #30

Ja się spełniłem na Amidze 3000. Do dziś pamiętam jej pierwszy opis w C&A. Trzeba tylko opanować chęć jej ciągłej rozbudowy ale to już chyba także mam za sobą. Procesor 030 mi wystarczy. To co chciałem mam już na zorro. Po zakupie Mediatora mogę w razie nabrania chęci bawić się z różnymi kartami PCI. Szkoda, że Elbox tak późno wydał tą wersję mostka ale lepiej późno niż wcale. Tak moja Amiga jest bardziej Amigowa, a w razie chęci i czasu mogę robić sobie testy "nowych" kart na PCI.
Może kiedyś A1200 z hdd i samym fast by AGA mieć. Star Crusader na UAE to nie to samo a na gfx nie pójdzie. Tylko to mnie jeszcze trochę czasem rusza. :)

Ostatnia aktualizacja: 12.12.2013 12:12:15 przez Rafał A-3000
[#33] Re: Kolekcjonowanie Amig

@Rafał A-3000, post #32

Moim pytaniem byloby - ile wlozyles w ten komputer, ile sam wlozylem w A1200 z 030 i czy cenowo relatywnie mozesz zrobic na nim wiecej? Pytanie jest, oczywiscie, retoryczne. Rozumiem jednak krecka i zdaje sobie w pelni sprawe, ze wiekszosc z entuzjastow Amigi, kiedys (lub zawsze) "sipali" na widok A3000/A4000 i tych setek kart, na ktorych wykorzystania czesto nie mieli jeszcze wtedy pomyslu. Zreszta, liczy sie satysfakcja wlasna, a nie opinia kolegi. Wielu nie rozumie, co to znaczy "interesowac sie retro-komputerami". Ostatecznie, ich strata.
[#34] Re: Kolekcjonowanie Amig

@twardy, post #29

Mówiłem o podstawowych modelach :> A1500 to to samo co A2000 z tym że na rynek UK. A2500 już nie jest tradycyjnym modelem OK
[#35] Re: Kolekcjonowanie Amig

@Tom3k, post #1

Ja miałem prawie każdy model Amigi, cel był by mieć każdy jaki wyszedł, ale A4000T z CBM mnie przerosła. Teraz mam zamiar sobie zostawić A4000D, A1200 (uszkodzona, ale z turbo B1230 działa dobrze), A500, CDTV, no i jeszcze C64 z Finall III (jakbym kiedyś bardzo się nudził, to mogę odpalić ten super monitor z FIII i pobawić się kolorami ramiki) i to chyba wszystko co zostaje. Reszta powoli pójdzie w dobre ręce, do ludzi którym brakuje w kolekcji fajnych kompów.
Mam nawet Falcona, STe nigdy nie miałem, ale 1040ST w kartonie leży sobie u rodziców. Jakieś inne małe komputerki też są, najfajniejsze było, jak odbierałem osobiście i mogłem porozmawiać z ludźmi. Większość osób było ciekawymi rozmówcami, czasem ktoś znany z dawnych czasów. Hobby pierwsza klasa. Pewnie za 5 lat będę żałował że to wszystko sprzedałem, ale teraz chce się skoncentrować na czymś innym, też związanym z Amigami.

Dopóki się nie wydaje na hobby więcej jak 15% swojej miesięcznej pensji jest OK. Ja czasem wydałem i 300%, przyznaje się, było ostro szeroki uśmiech Ale i tak jakbym jeszcze raz miał to wszystko kupić, to teraz pewnie trwało by to z 10 lat i kasy pochłonęło by 3x tyle (na pewno miesięcznie w tych 15% bym się nie zmieścił), bo przez te lata największe unikaty sporo zdrożały.

[35] A1500 oprócz innego stickera miała dwie stacje Mam A1500 i A2500 (A2500 na razie obiecałem i jest zarezerwowana do końca stycznia).

[33] Na swoją A4000D wydałem z 10x więcej niż na A1200 z B1230, ale mam szybkie RTG i mogę odpalić system i inne aplikacje na monitorze w dużym ładnym ekranie i się nie tnie. Pograć we wszystkie najbardziej wymagające Amigowe gry. Nie ma programu na klasyczną Amigę z PPC, który by miał problem z tym konfigiem, ani dema (do starszych potrzebny jest WHDLoad, ale w razie co jest A1200 jeszcze).
No cóż, różnica ogromna, ale satysfakcja jest. Ja od momentu jak zobaczyłem A4000D, marzyłem o niej, parę lat temu mogłem spełnić swoje marzenie. Teraz trzeba spełniać kolejne szeroki uśmiech
Powoli będę wrzucał filmiki z Quake na YT.

Ostatnia aktualizacja: 12.12.2013 12:40:31 przez flops
[#36] Re: Kolekcjonowanie Amig

@flops, post #35

Darek, tak wtrace, bo mam wrazenie, ze pomijasz slowo "relatywnie" (podobnie jak w dialogu o Quake), nie wiem, czy celowo. Ten "zysk", o ktorym mowisz, w przypadku rozbudowy A4000 w stosunku do wszystkich rzeczy, ktore rowniez mozesz zrobic na rozbudowanej A1200 jest... peryferyczny, a inwestycja w A4000 - diametralnie i niewspolmiernie wieksza, finansowo.

joker
mogę odpalić system i inne aplikacje na monitorze w dużym ładnym ekranie i się nie tnie

To naprawde duzo - dobrze, ze chociaz cos, zawsze to wiecej, niz nic.
[#37] Re: Kolekcjonowanie Amig

@F7sus4, post #36

flops mogę odpalić system i inne aplikacje na monitorze w dużym ładnym ekranie i się nie tnie

F7sus4 To naprawde duzo - dobrze, ze chociaz cos, zawsze to wiecej, niz nic.

Zawsze można odpalić system spod WinUAE na kompie z duuuużym monitorem SuperHiperMaxFullHD, który kosztował 300% miesięcznej pensji i też nie będzie się cięło, a dodatkowo dobrze, ze chociaz cos, zawsze to wiecej, niz nic. ;)

Ciekawe jaka byłaby rozmowa, gdybyście stanęli przed okazją zakupu (dysponując odpowiednimi środkami finansowymi) C64 Gold czy np. A3500 - założę się, że uciekłoby z portfela kilka $$$, a w/w sprzęt to nic innego jak tylko rzadsze odpowiedniki sprzętu masowego ze stajni C= użytkowo odpowiadające C64 i A3000.

A tak ogólnie zauważyłem, że dzień bez jatki w wątku (mówię ogólnie o wszystkich i całym forum) dniem straconym, widzę ;)

Ostatnia aktualizacja: 12.12.2013 13:51:15 przez dominiqr
[#38] Re: Kolekcjonowanie Amig

@dominiqr, post #37

No są tacy co się nie mogą powstrzymać :)
[#39] Re: Kolekcjonowanie Amig

@flops, post #35

Ja mam trzy sztuki komputerów które mnie interesują: A4000D (w bardzo dobrym konfigu, prawie wszystko co chciałem mieć to w niej mam, poluję już na ostatni detal), A500+ (średnio rozbudowana) i ZX Spectrum +3 z akcesioriami.
Reszta tego co mam jest na naprawę/upgrade/sprzedaż. Trochę tego dużo - to fakt (można złożyć kilka A4000 nieźle wyposażonych)...
Czy posiadanie trzech sztuk (spakowane w pudełka) to kolekcjonowanie? Raczej nie...

Czy posiadanie kilkuset części/kart/komputerów w różnym stadium rozkładu to kolekcjonowanie? To raczej zbieractwo. Czyli jestem zbieraczem.
[#40] Re: Kolekcjonowanie Amig

@Tom3k, post #1

Mnie zaś kompletnie nie interesuje oprogramowanie... tzn. gram tam sobie w coś od czasu do czasu ale głównym priorytetem w mojej kolekcji zawsze był sprzęt... a dokładniej - duże Amigi. Co prawda mam kilka pluskiew, pięćsetek i nawet rozbudowaną sześćsetkę ale kasę ładuje głównie w A3000 i A4000, którą to zamierzam niedługo... sprzedać Po prostu mam więcej ciekawych kart na Zorro/PCI niż mogę teraz wykorzystać więc będe się rozglądał za jakaś A4000T. A może ktoś chce się zamienić?
[#41] Re: Kolekcjonowanie Amig

@Art, post #31

Może to głupie ale jestem uzależniony od Atari YM Chip Tunes
Cóż, człowiek się na tym wychował wyrastał w tym środowisku
Jak to się mówi: "Stara miłość nigdy nie rdzewieje"

I tu Cię rozumiem. Jesteśmy niewolnikami wspomnień z młodości/dzieciństwa i chociaż jako zagorzały amigowiec uważam, że piszczy to strasznie to jednak wiem co czujesz i nie zamierzam tego negować.
[#42] Re: Kolekcjonowanie Amig

@dominiqr, post #37

Mam nadzieję, że nie wygląda to tak, że się kogoś czepiam, przynajmniej to nie jest moim celem.
Prostując, różnica w cenie jest ogromna, możliwości relatywnie nie wile więcej. Ale jak chciałem mieć A4000D i ją rozbudować do granic możliwości. Kto co lubi
[#43] Re: Kolekcjonowanie Amig

@dominiqr, post #37

Dominik, jezeli zmierzasz to tego, ze nasza wymiana zdan z Darkiem to "jatka", pozostaje mi wylacznie polecic Valerin Forte na rozluznienie zwieraczy. Nie kazda wymiana przeciwstawnych argumentow, to zaraz spinka z ustawka pod blokiem.

niewinny

PS. Historia glosi, ze C64 Gold to najczesciej podrabiany tzw. "drogi kolekcjonersko" komputer.
[#44] Re: Kolekcjonowanie Amig

@Dorian3d, post #14

Ha! Mam taki sam dywan, a berbeć będzie pod koniec marca. Mam nadzieję że też się zainteresuje Amigami,
bo córka tak sobie nimi się interesuje. Choć jak włączyłem jej Deluxa i rysowanie w symetrii, to powiedziała:
O kurde! Ale to fajne!

Kiedyś miałem wypasioną A1200 z Blizzardem PPC 060/603e+, w wieży E-Box. Było to w czasach gdy jeszcze
nie pojawił się BVision. Niestety priorytety się zmieniły i sprzedałem wszystko zanim karta pojawiła się na rynku.
Tak przy okazji, bo może jest ktoś na forum kto ją kupił i wciąż ma, albo wie coś o jej losach.
Karta poszła za 2800 złotych w sklepie na Przybyszewskiego w Łodzi, sprzedawało tam takich dwóch gostków.
Jedno pomieszczenie mieli stricte Amigowe, a drugie raczej pecetowe. Ktoś kojarzy?

Ta karta ma w ogóle ciekawą historię, kumpel od którego ją kupiłem (SDM/Funzine), dostał ją w rozliczeniu
za zrobienie Sworda od Titan Computer, a że nie był zainteresowany tą kartą i chciał ja spieniężyć to ją kupiłem.

A przechodząc do sedna sprawy, ja na razie chciałbym zebrać wszystkie małe Amigi, brakuje mi tylko CD32 i A500,
a cel mam taki żeby zebrać wszystkie, a na pewno chciałbym kupić A1000. Nie mam też zamiaru ich rozbudowywać
na maksa, jedynie swoją A1200 staram się jak potrafię i mogę finansowo. Ogólne obserwacje samego siebie
potwierdzają to co napisała większość amigoholików i retroholików - ciężko przestać kupować.
Szczęście całe że się opamiętałem, bo ceny nie sprzyjają hurtowym zakupom
[#45] Re: Kolekcjonowanie Amig

@Radek_Cz, post #44

Srednio raz na tydzien zagladam do tego sklepu pogadac ;)
[#46] Re: Kolekcjonowanie Amig

@_arti, post #45

Srednio raz na tydzien zagladam do tego sklepu pogadac ;)
Mają jeszcze coś amigowego czy już totalna grzybiarnia?
[#47] Re: Kolekcjonowanie Amig

@Tom3k, post #1

Ja kolekcjonuje głównie komputerki panujące w latach 80-90 których to wybór w tamtych latach stanowił wybór tego w którym obozie się zantagonizujemy.

Wtedy większość się wkscytowała wychwytywaniem różnic i atutów każdego konkurencyjnego komputera w grafice, muzyce i dostępnych grach i demach. Każdy czymś się wyróżniał. Moim pierwszym własnym komputerem było Atari 800XL więc oczywiste, że dzisiaj muszę je mieć. Jednak zanim miałem to 800XL to pożyczałem 65XE od Westerna, które podobało mi sie designem, więc oczywiste, że muszę dzisiaj je mieć. Pierwszym komputerem jakim się bawiłem był Timex 2048 u mojej mamy w pracy w WZT, więc oczywiste, że muszę go dzisiaj mieć. Atari wymieniłem na C64, bo miałem pragnienie gier z automatów i fascynował mnie jego bass, więc dzisiaj muszę go mieć, a że było kilka wersji C64 to muszę je mieć. Pierwszy komputer za własne zarobione pieniądze, to A600 więc... Potem CD32, która dała dużo wrażeń nowych więc... A1200 ma AGA, możliwość rozbudowy i jest to komputer wymarzony w czasie posiadania A600, więc... Amiga 500 to legenda, jej wygląd to ikona, to znak towarowy, więc... Amstrad miał cukierkowe kolory i swojego Gryzora więc... Do tego stacje, które były wtedy drogie i ekskluzywne i wiele innego sprzętu. I jeszcze stare, prawdziwe Maczki i ich legendarna Prince Of Persia, więc... Atari 1040 czyli komputer z obozu wroga więc... 520STe z najlepszym dźwiękiem... DTV64 czyli zminiaturyzowany, ale polepszony C64 więc... Itd
[#48] Re: Kolekcjonowanie Amig

@Duracel, post #47

Właśnie wpadła A1000 do kolekcji.... kończy się miejsce.
[#49] Re: Kolekcjonowanie Amig

@Duracel, post #47

Podoba mi się Twój tok rozumowania, chyba mam podobnie
[#50] Re: Kolekcjonowanie Amig

@Radek_Cz, post #46

Od dawna, tj. 6-8 lat - już tylko konsole i osprzęt do PC. No i od jakiegoś roku gość siedzi sam. Gdzies w 2005 byłem jednym z ostatnich, którzy nagrywali u niego soft na Amigę.

Ostatnia aktualizacja: 13.12.2013 02:42:26 przez _arti
[#51] Re: Kolekcjonowanie Amig

@Duracel, post #47

U mnie się zaczęło od przypadkowego znalezienia angielskiej wtyczki zasilającej, skąd ja to mam ? aaa miałem kiedyś w BOXie z CD32 pomysł Od razu szukałem jakiś informacji o CD32 w sieci pooglądałem filmiki na YT i trafiłem też na to forum. Nawet nie myślałem przez chwilę o emulatorze :) ..zacząłem szukać najpierw lokalnie, CD32 nie znalazłem ale trafiła się A500 ...przygarnąłem w końcu wzdychałem do tego komputerka jak miałem C64. I po krótkim czasie C64 u kumpla w piwnicy się znalazło. CD32 kupiłem w sklepie Amigowym, na Allegro były akurat pustki a nie mogłem się doczekać. Patrzyłem na swoje nabytki i czegoś mi brakowało ... no tak a gdzie klon Atari 2600 który był moją pierwszą maszyną do gier? no i gdzie Pegasus ze swoją złotą piątką. A co by było gdyby CD32 mi się kiedyś popsuło? trzeba kupić jedną na zapas, hmm miło by było zagrać w FEARS bez klatkowania no i stała 1200 z 030, A600 mam bo akurat dla mnie to najwygodniejszy sprzęt do zgrywania ADF na dyskietki, mała stoi sobie gdzieś przy PC jak jest potrzeba podpinam jej dysk do PC i zgrywam przez winuae co trzeba. No i oczywiście musi być Commodorowski monitor obowiązkowo jak tak bez niego? Po drodze kilka starych laptopów z bazaru 386,486,Pentium .. w końcu też się na tym kiedyś grywało a duży PC zajmuje zbyt wiele miejsca... ale przecież taki duży PC ze swoją stacją 5,25" to taki klimat lat '90 więc złożę sobie. Naprawdę chcesz wyrzucić ten telewizor ? no co Ty? mi się przyda do jakiejś konsoli ..no i stoi ich u mnie kilka. W tej chwili mam na to przeznaczony jeden pokój i zaczyna brakować miejsca więc musiałem przystopować, jeszcze mi się marzy jakieś normalne turbo do A1200 bo obecne jakoś się nie mieści w obudowie a ciąć szkoda, może jakiś ZX Spectrum lub 8 bitowa Atarka ... no i tak co jakiś czas rozglądam się za C64 chlebakiem :)

Ostatnia aktualizacja: 13.12.2013 15:33:57 przez companiero
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem