kategorie: A1200, Sprzęt
[#1] Infinitiv - problem z klawiaturą
Próbuje ogarnąć Infinitiva (to ta obudowa, co się buja na wietrze). Nie mam zasilacza AT, więc podłączyłem sobie narazie zwykły ATX przerobiony na wtyczkę amigową. Problem w tym, że nie mam dostępu do klawiatury, bo:
a) interfejs Vector (to chyba ten GIFTu) blokuje Amigę po podłaczeniu;
b) oryginalny z Infinitiva nie działa;

I teraz moje pytania:
1) czy oryginalny, infinitovy interfejs klawiszy wymaga jakiegoś zasilania, które by dostał gdyby wtyczka P8 była normalnie podłączona do tej całej płytki z tyłu obudowy?
2) co może być nie tak, że raczej sprawny kontroler GIFTu, podłączany na układ klawiatury blokuje;
Amigę?
3) gdzie jest układ U7 na płycie Amigi... bo coś mi się wydaje, że to nie kontroler klawiatury ;)

EDIT: dobra, już wiem, ze podłaczyłem kontroler nie na ten układ :D Po podłączeniu na U7 Amiga startuje ale tylko CAPS-LOCK działa... spaliłem coś?

Ostatnia aktualizacja: 15.12.2013 15:05:15 przez _arti
[#2] Re: Infinitiv - problem z klawiaturą

@_arti, post #1

gdzie jest układ U7
nad kościami Pamięci

Ostatnia aktualizacja: 15.12.2013 15:07:49 przez Dorian3d
[#3] Re: Infinitiv - problem z klawiaturą

@Dorian3d, post #2

No, teraz już to wiem, tylko teraz pytanie - czy podłączając kontroler na U13, nie spaliłem jego lub interfejsu klawiszy...
[#4] Re: Infinitiv - problem z klawiaturą

@_arti, post #1

A gift to na u13
[#5] Re: Infinitiv - problem z klawiaturą

@Dorian3d, post #4

To jednak nie GIFTu. Vector się nazywa i teraz sprawdziłem, że jak byk było napisane pod podstawką "U7" :/
[#6] Re: Infinitiv - problem z klawiaturą

@_arti, post #3

link

Instalacja.

1. Znajdz uklad oznaczony symbolem U13 na pycie glownej A1200 (uklad znajduje sie ponizej bialego zlacza sluzacego do podlaczenia do klawiatury do A1200)

2. Plytke adaptera klawiatury oznaczona KB-MPU-1 zaloz na uklad U13, tak aby przewody wychodzace z plytki byly skierowane w strone zlacza wewnetrznej stacji dyskow.

3. Starannie docisnij kciukiem plytke na ukladzie U13

4 Podlacz klawiature zgodna ze standardem PC-AT (najlepiej WIN95 lub 98)
[#7] Re: Infinitiv - problem z klawiaturą

@Dorian3d, post #6

No, to własnie zrobiłem, wg. tej instrukcji... nie czytając tego, co jest napisane na samym interfejsie :D
[#8] Re: Infinitiv - problem z klawiaturą

@_arti, post #7

:D
[#9] Re: Infinitiv - problem z klawiaturą

@_arti, post #1

Dawno, dawno temu, jak przekładałem moją A1200 do wieży infinitiv, to klawiatura mi nie działała. Przyczyna była bardzo prozaiczna. Taśma z interfejsu z wierzy infinitiva była tak cienka, że słabo się stykała z złączem. Docisnąłem ją kawałkiem plastiku z okładki legitymacji szkolnej. Może u Ciebie wystąpił ten sam problem ?
[#10] Re: Infinitiv - problem z klawiaturą

@_arti, post #1

Infinitiv i jej interfejs klawiatury wymaga +5V do działania.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem