[#1] nagrywanie gier na amigową dyskietke
Czy moze mi ktos pomóc w nagrywaniu gier z kompa na dyskietki do amigi, chodzi mi o nagranie paru gier, sciągłem program adf2disk ale niewiem jak go uruchomic, niema pliku .EXE jest zato plik .DOC ale po angielsku czyli tez dlamnie odpada. Jesli takie nagranie jest mozliwe to jak to zrobic???
Pozdrawiam.
[#2] Re: nagrywanie gier na amigową dyskietke

@nowa_era, post #1

Temat wałkowany milion razy na forum. Skorzystaj z opcji Szukaj. Przeszukaj także FAQ oraz zapoznaj się z tym artykułem.
[#3] Re: nagrywanie gier na amigową dyskietke

@mailman, post #2

no dobra przeczytałem ale jak mam odpalic tego transdiska niewidze pliku .EXE, a z jakiegos sheela odpalac nieumiem bo niewiem coto.
[#4] Re: nagrywanie gier na amigową dyskietke

@nowa_era, post #3

Na Amidze plik nie musi być .EXE, aby był wykonywalny.
[#5] Re: nagrywanie gier na amigową dyskietke

@nowa_era, post #3

1. na Amidze pliki wykonywalne bardzo rzadko mają rozszerzenia EXE. Rozszerzenie Amidze nie jest potrzebne do szczęścia, bo typ pliku ten komputer określa inaczej.

2. Shell to po prostu linia poleceń. Służy m.in. do obsługi programów, które nie mają GUI. Uruchamiasz ją:
a. wchodząc na dysk z systemem, następnie do katalogu System, po czym odpalając program "Shell"
b. z wiersza poleceń (włączanego z górnego menu, z części Workbench (po samej lewej stronie) - wybierasz "execute command" i w pojawiającym się okienku wpisujesz "cli" (oczywiście bez cudzysłowia)).

potem to już tylko standardowe dosowe komendy. Na dysk/partycję wchodzisz wpisując jego nazwę i dodając dwukropek, np. Twardy: . W katalogi wchodzisz poleceniem cd nazwakatalogu albo po prostu wpisując jego nazwę. Wpisanie / i enter przenosi Cię o katalog wstecz. Komenda dir wyświetla zawartość dysku/katalogu. Więcej chyba nie potrzebujesz.

[#6] Re: nagrywanie gier na amigową dyskietke

@recedent, post #5

W katalogi wchodzisz poleceniem cd nazwakatalogu albo po prostu wpisując jego nazwę

Wariant bez komendy CD działa także w wersjach AmigaOS 1.x czy ta możliwość istnieje dopiero od wersji 3.x (bo jakoś mi się wydaje, że na tych pierwszych systemach CD jest zawsze konieczne)?
[#7] Re: nagrywanie gier na amigową dyskietke

@nowa_era, post #1

Najprosciej zrob tak:

Wrzuc plik o nazwie adf2disk do katalogu C:
Wloz do stacji dyskow odbezpieczona dyskietke
Nastepnie z gornej belki znajdz "wykonaj polecenie" (execute command) i wpisz tam:

adf2disk plik.adf df0: VERIFY

To tyle ;)

No, a jak chcesz to wysle ci wersje z GUI.

Ostatnia modyfikacja: 15.03.06 22:13
[#8] Re: nagrywanie gier na amigową dyskietke

@Andrzej Drozd, post #7

...to ja tez poprosze :)
[#9] Re: nagrywanie gier na amigową dyskietke

@c3h6, post #8

No to kliknji na majla :)
[#10] Re: nagrywanie gier na amigową dyskietke

@c3h6, post #8

c3h6 a tobie co do BeOSa to potrzebne :D

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem