[#1] Zmiana ROM z 3.0 na 3.1 i problem z CD
Witam, mam problem który przedstawiam:

W swojej amisi 1200 miałem zamontowany rom 3.0 do tego podpięty hdd i cd rom, no zachciało mi się zmiany na rom 3.1, płyta główna amigi to stara wersja coś 1d.. w każdym razie dolutowany ochydny kabel do układów. Zrobiłem wymianę, wgrałem workbencha 3.1 i przeszedłem do czynności związanej z instalacją cd romu. Tu pojawia się kłopot nie może wykryć cedeka, zmiany taśm, sterowników CD nie dały żadnych rezultatów, przy próbach na rom 3.0 wszystko widzi bez problemu i mam do was pytanie czy jest to wina płyty głównej ? czy byż może problem tkwi gdzieś indziej.

Shematy podłonczenia jakie wykonałem:
1)
taśma 4 x ide 2,5->3,5 hdd (Master)-> cd rom (slave) pozostałe dwa gniazda 3,5 wolne, potem odwrotnie hdd slave, cd rom master.
2)
Taśma 2 x ide 2,5->3,5 hdd (Master)-> cd rom (slave) i odwrotnie
3)
przelotka 2,5->3,5 na płytce drukowanej podpiętą typową taśmą ide stosowaną do hdd i cd rom w PC uprzednio przerobioną aby można było podpiąć hdd i cd rom jednocześnie w amidze, shemat podłączeń jak w 1 i 2.

Proszę o odpowiedź.
Ps. Hyba się trochę rozpisałem :) ale myślę że jest przejżyście napisane.
[#2] Re: Zmiana ROM z 3.0 na 3.1 i problem z CD

@ramzji, post #1

Ja mogę napisać tylko, że jeśli CDROM działał przed wsadzeniem kości 3.1, to po wsadzeniu tych kości, także powinien działać. Zapisz sobie wtedy ustawienia dotyczące CDROMu i zainstaluj AmigaOS3.1. Teraz wystarczy przywrócić poprzednie ustawienia CDROMu i po kłopocie.
[#3] Re: Zmiana ROM z 3.0 na 3.1 i problem z CD

@kmilota, post #2

nie stety nic to nie daje wyświetla komunikat cant open to unit 0 lub 1 lub jakoś tak, używałem dyskietki botującej system i cd rom oraz zrobiłem tak jak pisałeś, wyświetla tylko ten alert.
[#4] Re: Zmiana ROM z 3.0 na 3.1 i problem z CD

@ramzji, post #3

Jakiego device uzywasz do obslugi CDROM?
Jaki ustawiles UNIT?
[#5] Re: Zmiana ROM z 3.0 na 3.1 i problem z CD

@Norbert, post #4

CD Rom to unit 1 (dawałem także unit 0) w ROM 3.0 wykrywalny jest bez problemu i następne jak unit 2 i 3 na taśmie 4 x ide na 3.1 już tak słodko nie jest, widzi tylko hdd,
[#6] Re: Zmiana ROM z 3.0 na 3.1 i problem z CD

@ramzji, post #5

a jeśli chodzi o device to próbowałem różnych, dokładnie nie napisze bo nie mam amigi koło siebie, mogę jutro napisać jak sprawdzę ale z tego co pamiętam to teraz używam a1200atapi.device chyba tak to brzmiało , programy do obsługi cd romu wymieniłem na samym początku, więc orientacyjnie można się domyśleć
[#7] Re: Zmiana ROM z 3.0 na 3.1 i problem z CD

@ramzji, post #3

Jeśli zwykła wymiana ROMu3.0 na 3.1 przy zainstalowanym AmigaOS3.0 powoduje jakieś zmiany unitów dla CDROMu, to ja nie mam pojęcia co się u ciebie dzieje. No chyba że masz jakoś zmienione startup-sequence, że uruchamiasz jakiś program (np. idefix), który nie jest kompatybilny z ROM3.1. Ale w to nie wierzę.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem