[#31] Re: Amiga 500 rev 7

@wali7, post #30

Nie napisałem, że pod klapką siedzą 2MB. Na Amibay znalazłem wątek z filmikiem z YT gdzie gość (po angielsku) tłumaczy, ze w wzorce JP7 lutując piny 1 z 2 licząc od góry mamy możliwość korzystania z rozszerzenia, a jakiś jego znajomy uruchomił tak dodatkowe 4 MB, z czego 0,5 nie było widoczne.
link

Ostatnia aktualizacja: 30.12.2013 22:59:23 przez glichtanski
[#32] Re: Amiga 500 rev 7

@glichtanski, post #31

Są różne hacki. Mnogość wersji płyt głównych i Agnusów utrudnia sprawę, ale da się.
Najprościej bawić się w to na rev8, bo tam masz miejsce na demux na płycie i wszystkie ścieżki. Można prosto rozszerzyć do konfiguracji jak w A500+, czyli 2 MB chip, z czego 1 na płycie i 1 na pod klapką. Dla hardcorowców jest wersja 2 MB chip na płycie - wtedy lutujesz dodatkowy 1 MB na pleckach chipów pierwszego MB. Plus dosyć prosty pajączek :) . Mozliwe, że odpowiednio podpinając kabelki i ustawiając zwory dałoby się jeszcze zobaczyć kawałek 0.5 MB pod klapką. Ale takiego rozwiązania nie widziałem, przynajmniej nie widziałem jak zrobić.

Z innej beczki, kupiłeś ten dziwny 8375 na Allegro?

PS. dzięki za link, a nie da się w bardziej strawnej wersji (znaczy jakiś obrazek z opisem, lub pdf)? Ja jestem jeszcze z pokolenia reagującego alergicznie na filmiki..... ;)

Ostatnia aktualizacja: 30.12.2013 23:37:34 przez wali7
[#33] Re: Amiga 500 rev 7

@glichtanski, post #31

Możesz powiedzieć w której sekundzie on coś mówi o jp7, bo jakoś nie mogę tego wyłapać/

Bo on tam już ma cpu/10 kicka/3.1 i na końcu mówi next time ciekawe czy jest następny odcinek w którym by może powiedział o tym 3,5 mega pod klapką, bo żeby to uzyskać to trzeba mieć podstawkę po "garrego" i co procesor też pewnie czy na zwykłym da się to zrobić

/" dałoby się jeszcze zobaczyć kawałek 0.5 MB pod klapką."/ z filmiku wynika że to pierwsze 512 pod klapką jest nie widoczne, czyli możemy zobaczyć dopiero coś powyżej.
[#34] Re: Amiga 500 rev 7

@wali7, post #32

Agnusa kupiłem. Aukcja skończyła sie wczoraj o 22.00
[#35] Re: Amiga 500 rev 7

@amizet, post #33

Możesz powiedzieć w której sekundzie on coś mówi o jp7, bo jakoś nie mogę tego wyłapać/

Około 2:30

A moja pamięć ma podstawkę pod Garego, ale gość z filmiku mowi coś o tasiemce łączącej pamięć spod klapki z Garym, a ja mam pojedynczy przewodzik.

Ostatnia aktualizacja: 31.12.2013 00:49:30 przez glichtanski
[#36] Re: Amiga 500 rev 7

@wali7, post #32

A jak czytam sobie tu komentarze, to mam pytanie. Jak kiedyś dawno temu, jeszcze w latach 90-siątych dostałem od ciotki z Ameryki Amigę 500, pamiętam, że dokupiłem sobie do niej takie coś:

Dawało to razem 1 MB chip i 1,5 MB slow.

To jak Elbox to wykonał ?

to była zwykła A500, jeszcze z kwadracikiem ma obudowie C= się, a w komplecie z dyskietkami był dołożony Basic Microsoftu. A zasilacz razem z transformatorem, tak do niego dokupiłem transwornatol zamieniający 220V/110 był mocniejszy niż nie jeden zasilacz europejski do A500.
[#37] Re: Amiga 500 rev 7

@gilban, post #36

To jest rozszerzenie FastRAM podłączane bezpośrednio do CPU. W ten sposób możesz dodać nie tylko 2, ale nawet 8 MB w A500.
Taka pamięć może być rozpoznana przez system jako Fast (ew. może leżeć w obszarze Slow, tak jak w przypadku ACA500), na pewno nie podepniesz poprzez CPU pamięci Chip. Chip RAM mozna rozszerzyć wyłącznie poprzez Agnusa.

Ostatnia aktualizacja: 31.12.2013 01:30:04 przez wali7
[#38] Re: Amiga 500 rev 7

@wali7, post #37

To może to było coś innego wkładanego w boczne złącze i dodatkowo kabelkami doprowadzone na płytę główną. Już nie pamiętam, tak dawno to było. Ale wiem, że było. I przez ten wynalazek potem, gdy dokupiłem MegaRam HD Elsatu, wtedy nowy w samym Elsacie, to na płycie mogłem mieć maksymalnie 4 MB FAST, bo gdyby to było 8, to właśnie by się gryzło z tą dodatkową pamięcią Slow. Ale dzięki za info.

To mogło być również coś podobnego do tego: link, tyko że dawało razem tyle co wspomniałem, czyli 2,5 MB RAM. Czyli 0,5 MB na płycie + 2 MB w tym rozszerzeniu.

A swoją drogą na Allegro też coś znalazłem. Prawdopodobnie do A500+: link

Ostatnia aktualizacja: 31.12.2013 11:11:35 przez gilban
[#39] Re: Amiga 500 rev 7

@glichtanski, post #35

Masz racje "ribbon cable" to taśiemka jego znajomy to robi dla siebie dla tego nie używa podstawki

twoje rozszerzenie jest ze sklepu, na pewno podstawka jest bardziej komfortowa, szkoda że nie ma

szukania filmików za pomocą ścieżki dźwiękowej wtedy można by odnaleźć reszte odcinków jeśli w

ogóle są, bo gość ma dość rarakterystyczny głos nie, właśnie takie filmiki nadały by się do amigowej "tv"

około dwa trzydzieści mówi o JP3.
[#40] Re: Amiga 500 rev 7

@glichtanski, post #6

Rev.3 to juz w ogole, natomiast na pewno rev. 7 pojawiaja sie w obiegu rzadziej, niz rev. 5. Siodemka to jedyna, jakiej nie mam.
[#41] Re: Amiga 500 rev 7

@amizet, post #39

On tam wskazuje żółtą strzałką na jp7, tam obok złącza gdzie wpina się dodatkową pamięć.

Ostatnia aktualizacja: 31.12.2013 13:25:41 przez glichtanski
[#42] Re: Amiga 500 rev 7

@F7sus4, post #40

[#43] Re: Amiga 500 rev 7

@zyga64, post #42

szczęka opada!
[#44] Re: Amiga 500 rev 7

@glichtanski, post #41

Masz racje pokłony bo przecież rev,6 ma tam jp7 a ja wcześniej patrzyłem na rev,8 na której mam już dwa mega na płycie.

Po czym rozpoznać plusa zawsze to robiłem po kolorach rca, a czy były mobo + z tymi takimi metalowymi gniazdami.

O na przykład to rev.4 ma plastikowe gniazda rev.6 ma metalowe a plusy znowu mają plastikowe, to zależało od rewizji czy od fabryki gdzie została złożona amiga.

Ostatnia aktualizacja: 31.12.2013 16:10:09 przez amizet
[#45] Re: Amiga 500 rev 7

@gilban, post #38

Te ponadstardowe rozszerzenia pod klapkę (to było chyba do 2.3 MB w A500) potrzebowały dodatkowych sygnałów otrzymywanych bodajze z chipu Gary. Bez tych sygnałów było to chyba 1.8 MB. Dodatkową pamięć na płycie i pod klapką można skonfigurować aby były widziane jednocześnie, ale wymaga to pewnych zmian na płycie. Ja znam sposób na zrobienie 1 MB chip i 0.5 - 1 MB slow/chip ram pod klapką na płycie rev8, ale wiem, ze da się też inaczej.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem