kategoria: A1200
[#1] Problem z ShapeShifterem ALE NIE PREPAREEMUL
Witam i Życzę Wesołych, Pogodnych Świąt.
Mój problem przedstawia się następująco. Miast prepareemul używam BlizKicka o treści:
C:BlizKick QUIET KICKFILE "Devs:A1200.rom" EXTRESBUF=30000 MODULE PrepareEmul MuMove4K MoveVBR
SS pokazuje swoje okno czyli low memory mamy z głowy. Po uruchomieniu (Start) resetuje lub na innych driverach video pokazuje się gąszcz z pikselami ułożonymi w ala kwadraty.
Moja konfiguracja to: płyta A1200 rev.2D, Blizzard 1230 mkIII 32MB RAM, Mediator lt4 (MMU on, 8MB, wait no, config no, NoDataCache),Radeon 9200/256, SB128, TerratecTV+, fasteterneth, MuLibs, SetPatch pod 030, kick z 30 na 31, AOS3,9, pakiety jak w ClassicWB z przeróbkami pod 030. Proszę o dokładny opis konfiguracji z wytłumaczeniem (wskazane). Nie chciałbym bawić się na chybił trafił ze zworkami. Zapraszam.

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2013 23:28:42 przez adamlnowak
[#2] Re: Problem z ShapeShifterem ALE NIE PREPAREEMUL

@adamlnowak, post #1

Hmmmmm. Nie znam odpowiedzi na Twój problem, ale... Elboxowa biblioteka pci.library nie wie nic na temat MuLibsów i na odwrót. Jeśli jednocześnie będziesz modyfikował tablice MMU za pomocą MuLibs i za pomocą pci.library, to węszę tu problemy. Może na początek spróbuj MMU off w konfigu Mediatora?
[#3] Re: Problem z ShapeShifterem ALE NIE PREPAREEMUL

@adamlnowak, post #1

Ponownie autor wątku, konfiguracji ciąg dalszy:Radeon 9250/250, tuner TerratecTV+, SB128, i sieciówka feth.
[#4] Re: Problem z ShapeShifterem ALE NIE PREPAREEMUL

@adamlnowak, post #3

Próbowałem tej opcji MMU off, Mało tego próbowałem również bez MuLibs i efekt ten sam. MuScan nie wywala błędów, Nawet niema guru.

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2013 23:38:23 przez adamlnowak
[#5] Re: Problem z ShapeShifterem ALE NIE PREPAREEMUL

@adamlnowak, post #4

Może znajdzie się ktoś kto ma ten sam konfig i uruchomił. Lata temu jak nie miałem macka latałem na SS tyle,że bez mediatora. Teraz z pobudek hobbistycznych chętnie odpalił bym, nie z potrzeby wielkiej softwarowej.
Może propozycje sterowników ekranu SS, lecę na P96. Na Fusionie i Basilisku mam to samo z tym że na tym ostatnim ekran z oknem zamarza wszystko. Próbowałem już zewnętrznych muevd i agaboost030.

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2013 23:49:53 przez adamlnowak
[wyróżniony] [#6] Re: Problem z ShapeShifterem ALE NIE PREPAREEMUL

@strim_, post #2

Jesteś pewien że pci.library nie jest "zorientowana" na MuLiby?

To jest w instalatorze (wycinek):
(set #mmulibactive
(cat "\nCheck, using ShowConfig program, which Amiga Zorro II/III space area "
"is reserved for the Mediator PCI memory window. This is usually 4MB or 8MB "
"memory area in A1200 and 256MB or 512MB memory area in the big Amigas.\n\n"
"Use the MMULib package to set this memory area noncacheable "
"(e.g. For A1200 8MB area the MMU-Configuration variable should contain "
"the 'SetCacheMode from 0x00200000 size 0x00800000 cacheinhibit' line.)"

w VoodooGuide pisze:

Note: From ver.5.1 on, the pci.library has been enhanced to be
able to work in the MMU mode also when the THOR's MMULib
package is installed in the computer.
A workaround was required to correct some erroneous settings
of MMU tables generated by the THOR's mmu.library.
(E.g. mmu.library sets descriptors' table for the 68060
processor in the cacheable area.) Pci.library works independent
of the MMLib package and does not call its functions.
The pci.library is compliant with the THOR's MMULib package,
except for supporting programs with proprietary procedures
for Bus Error Exception. Any programs of this type must be run
before the first opening of the pci.library if they are to work
correctly. This may lead to some limitations in operation of
such programs. For example, in MuForce it means inability to
direct its reports straight to the Voodoo graphic card screen.
(Its reports may be saved in a file.) To eliminate this
limitation, it is necessary to alter the method of Bus Error
Exception support by the THOR's MMULIB package.

No więc przykładowo u mnie wygląda to tak:
C:musetcachemode FROM $40000000 SIZE $20000000 COPYBACK CACHEINHIBIT WRITETHROUGH NONSERIAL

Myślę że powyższe wyjaśnia wszelkie wątpliwości?

U mnie działa.

Ostatnia aktualizacja: 24.12.2013 00:08:16 przez pekdar
[#7] Re: Problem z ShapeShifterem ALE NIE PREPAREEMUL

@pekdar, post #6

A wybacz, to moja wiedza okazuje się zdezaktualizowana ;).
[#8] Re: Problem z ShapeShifterem ALE NIE PREPAREEMUL

@pekdar, post #6

Zaraz sprawdzę.
[#9] Re: Problem z ShapeShifterem ALE NIE PREPAREEMUL

@adamlnowak, post #8

Mam po SetPatchu MuFastZero. Przed MuFastZero czy po.
[#10] Re: Problem z ShapeShifterem ALE NIE PREPAREEMUL

@adamlnowak, post #9

Wpisałem po SetPachu linię od Pekdara. Nie przypisał mi ENV pokazując w requeście na goło. Po czekam aż mi się pamięć wyczyści a u mnie trwa to nawet 15 minut ( to mi z fizyki nie pasuje ).
[#11] Re: Problem z ShapeShifterem ALE NIE PREPAREEMUL

@adamlnowak, post #10

Zmiany żadnej. Ale Pan Panie Pekdar wprowadził mnie na trop myślowy. Po przestudiowaniu map pamięci i prubach relokacji dam znać. Święta i rodzina ma 0 priorytet. Tymczasem zamykam wątek i jeszcze raz życzę Wesołych Świąt. To powinno zadziałać na moje rozumowanie. Dam znać o postępie.
[#12] Re: Problem z ShapeShifterem ALE NIE PREPAREEMUL

@adamlnowak, post #10

Pisało dokładnie co należy zrobić. Przeklejenie 1 do 1 mojej linijki może pogorszyć miast polepszyć sytuację.

Musisz odpowiednio ustawić adres pamięci i jej zakres/rozmiar (FROM $40000000 SIZE $20000000).
Te infromacje otrzymasz za pomocą showconfig, bardzo pomocne będzie showboards oraz pciinfo.
Ważne też jest czy masz odpowiednią bibliotekę 68060.library. Ta z MuLib jest najlepsza, ale nie na każdej konfig. sprzętowej zadziała. Na dokłądkę niektóre karty lubią mieć jeszcze odpowiednią 68040.library. Wszystko jest w dokumentacji MuLib, którą należy dokładnie i ze zrozumieniem przeczytać. Inaczej nie ma żadnego sensu stosowanie MuLib.
[#13] Re: Problem z ShapeShifterem ALE NIE PREPAREEMUL

@pekdar, post #12

Jak na początku pisałem z MuLibs czy bez, MMU włączonym w mediatorze czy nie, efekt ten sam.
Linie zmodyfikowałem oczywiście odpowiednio do potrzeb.

Mało tego bo SS bez podpiętego medka robi to samo przy konfiguracji na której wcześniej działał bez zrzutu.

Wyjaśniło się po testach pamięci na zupełnie gołej Amidze. Otóż: co trzeci, co drugi raz wywala błędy, nie zawsze o dziwo. Po Świętach wymienię chipram, z padniętej płyty od kolegi.

NOTA DO WSZYSTKICH.
Lutowanie zostawcie profesjonalistom. Zwykłą lutownicą transformatorową nie naprawiajcie nawet ZXa. Do układów używa się innego sprzętu.

Dziękuję Panu Pekdarowi. Doceniam ogromnie Pańską wiedze.
Sądzę że powinno się poruszyć szeroko temat Mu w osobnym artykule tak jak i programów typu prepareemul.

Życzę wszystkim Wesołego Nowego Roku.
[#14] Re: Problem z ShapeShifterem ALE NIE PREPAREEMUL

@adamlnowak, post #13

Memtest - z grubsza zawsze prawdę o kondycji sprzętu powie.
Gdzieś mam MuLiby opisane ale jeszcze nie publikowałem. To temat złożony i obarczony wieloma warunkami w zastosowaniu.
Może kiedyś dokończę temat i opublikuję.
Na PPA jest też artykuł o MuLib-ach, ale nie wyjaśnia wszystkiego. Nie mniej jest bardzo pomocny przy wdrażaniu obsługi MMU, które jest naprawdę kawałkiem świetnego chipu, z którego niestety mało kto tak naprawdę korzysta.
[#15] Re: Problem z ShapeShifterem ALE NIE PREPAREEMUL

@pekdar, post #14

Wychodzimy powoli poza wątek ale, na moim przykładzie warto wspomnieć by przed wdrożeniem jakich kolwiek zmian w systemie zrobić testy pamięci i to ważne KILKU KROTNIE.
Co do MuLibs i wątku to faktycznie posiada narzędzia zastępujące prepareemul. U mnie do mechanicznej awarii wszystko wyśmienicie współpracowało ze sobą. Zorientowałem się po wpisie Pekdara. Chcąc sprawdzić adres pcidma Scout mi pokazywał kilka razy inne wartości w chipramie. Wracając do Mu. Podczas instalacji sterów do mediatora instalator pyta czy masz Mulibs i pięknie przeprowadza przez proces podając nawet przykład dla standardowej konfiguracji A1200 z mw 8MB. Mając Mulibs nieużywam mmu w mediatorze.Gdyby coś po wymianie podzespołów nie ruszało dam znać.
[#16] Re: Problem z ShapeShifterem ALE NIE PREPAREEMUL

@pekdar, post #12

Elbox odpisał że biblioteki 68040.library i 68060.library prawidłowo ustawiają
obsługę przestrzeni Zorro III i tylko w przypadku procesora 030 jest potrzebne ustawienie
SetCacheMode from 0x00200000 size 0x00800000 CacheInhibit (dla a1200 okno 8MB)
[#17] Re: Problem z ShapeShifterem ALE NIE PREPAREEMUL

@Pawelek, post #16

Miałem awarię na kościach. Teraz wszystko działa. Emuluję.
Dziękuję.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem