[#31] Re: Kilka pytań początkującego ;]

@Grygus, post #1

pytanie z innej beczki. naczytałem się o ROM w wersji 37.299 następujących rzeczy:
a) że nie widzi HDD-ków w ogóle
b) że widzi 20 i 40 megowe
c) jak wyżej, ale rzadko które i to tylko te co szybciej startują.

proszę o wypowiedzi kolegów mających doświadczenie z podłączaniem jakichkolwiek dysków.

hdd-ków 20 megowych mam w zanadrzy kilka, zasilanie moge ew, podpiąć do HDD dużo wcześniej (np 10-15 sekund) niż do amigi.
na razie próba z 40-megowym W-D nie przyniosła rezultatów. sformacony niskopoziomowo, PieC go widzi.

nie wiem czy amiga w ogóle widzi hardzielki bez bootowalnej partycji z amigowskim systemem :(
[#32] Re: Kilka pytań początkującego ;]

@BoBeR-c64, post #31

Moze na samym poczatku trzeba zadac konieczne i podstawowe pytanie:

Czy po wczytaniu systemu z dyskietki, uzywales HDToolboxa lub HDInstToolsa aby przygotowac twardy dysk "pod" Amige?
[#33] Re: Kilka pytań początkującego ;]

@Grygus, post #1

Znowu mam pytanie a nie chcę śmiecić zakładaniem nowego tematu i zapytam tutaj :) .

Mam jakiś tandetny monitor 14" polskiej produkcji . Ma z tyłu wejście 9-pin dsub.

Rozkład pinów jest taki jak tu: http://www.hardwarebook.net/connector/av/c1084dd.html

Czyli dwa pierwsze masa, potem trzy kolejne RGB, potem nasycenie i sync.

Czy będzie do tego pasował ten kabel?
http://www.efunzine.com/efnz.php?a=pro&id=291&sid=ac0b7c81e373145285cd66637837aceb

I czy sklep efunzine funkcjonuje? Można tam bezproblemowo kupować? Bo tamtejsze "aktualności" są mocno nieaktualne i wygląda to tak, jakby tam nic się nie działo :S .
[#34] Re: Kilka pytań początkującego ;]

@Grygus, post #1

1) Standard.

3) Przy ECS-ie w PAL-u i w NTSC dochodzą tryby SuperHires, czyli 1280 pikseli rozdzielczości poziomej przy max. ilości 4 kolorów z palety 64-rech. Nie wiem komu i do czego może się przydać taki tryb - na PALowskich wyświetlaczach niewiele z niego widać, a scandoublery przeważnie nie dają sobie z nim rady. Inne pożytki to tryby 31kHz, znane z A1200/4000, z tym, że też max. 4-kolorowe a do tego, na 68000, morderczo powolne. Aha - Kickstart 2.x pozwala korzystać tylko z trybów Multiscan; DblPAL, DblNTSC, Super72, itp. dotępne będą dopiero pod 3.0.

4) Ja pamiętam program "ProVector".
[#35] Re: Kilka pytań początkującego ;]

@Grygus, post #33

I czy sklep efunzine funkcjonuje?

Ja zamawiam droga majlowa, poniewaz mam czesto takie rozne zachcianki :)
Napewno odpisza.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem