[#1] Nadmiar bibliotek
Robiac ostatnio kopie partycji systemowej zauwazylem ze mam straszny balagan w libs: I tu pytanie: czy mozna jakos w miare szybko sprawdzic ktore biblioteki mozna usunac bez szkody dla systemu i programow ktore mam na dysku?

[#2] Re: Nadmiar bibliotek

@luk, post #1

Był kiedyś program, który skanował pliki wykonywalne na dysku, poszukując w nich tekstów "*.library". Niestety nie pamiętam jego nazwy, skanowanie trwało dość długo, ale było w miarę dokładnie. Niestety nie wykrywał sytuacji gdy np. program otwiera bibliotekę X, a biblioteka X otwiera sobie bibliotekę Y. Albo też innych, gdy programista nazwę biblioteki zapisywał od tyłu, czy robił tym podobne sztuczki. Niemniej możnaby użyć tego programu (tylko jak on się nazywał), a niewykrytych bibliotek nie kasować, tylko powiedzmy zgrać je na CD-R na wszelki wypadek, a z LIBS: usunąć.

[#3] Re: Nadmiar bibliotek

@Grzegorz Kraszewski, post #2

Ten program nazywa się Skimmer i jest na Aminecie:
http://www.aminet.net/package.php?package=util/misc/Skimmer.lha

[#4] Re: Nadmiar bibliotek

@grxmrx, post #3

Mozna tez uzyc programu o nazwie RSCManager.
Oprocz bibliotek pokazuje takze z jakich device'ow i fontow dane programy kozystaja.
Niestety nie moge napisac skad go mozna pobrac, zainteresowanym osobom moge go podeslac.
[#5] Re: Nadmiar bibliotek

@Phibrizzo, post #4

Dzieki wszystkim za odpowiedz. Uzywam wlasnie jednego z polecanych programom:) Pozdrawiam!

[#6] Re: Nadmiar bibliotek

@luk, post #5

Z tym kasowaniem lepiej uwaűac, miaîem problem z uruchomieniem komputera. Musiaîem skasowane biblioteki wgrac z powrotem do libs:

[#7] Re: Nadmiar bibliotek

@luk, post #1

Hmm... Zazwyczaj ludzie szukają jakiejś biblioteki, a tutaj kolega części nie chce... :D

Ja wychodzę z założenia, że im więcej tym lepiej. One niczemu nie szkodzą, bo są wczytywane tylko wtedy kiedy program lub inna biblioteka ich wymaga.
[#8] Re: Nadmiar bibliotek

@mailman, post #7

dokladnie. a miejsca na dysku dosc
[#9] Re: Nadmiar bibliotek

@luk, post #1

Samo podejscie jest bardzo bezsensowne. Od przybytku glowa nie boli, takze przybytku wiekszego HD :P
[#10] Re: Nadmiar bibliotek

@mailman, post #7

prawda, ale zdarza się 0,0001% przypadków odwrotnych ;)
kiedyś w dobie (u mnie) 68030 przegrałem całą zawartość libs kompaktu (chyba z MA)... wszystko było ok, poza kilkoma programami...
wyśledziłem w końcu winowajcę - PPC.library - emulacja PUP... programy sprawdzały obecność PPC po obecności tej biblioteki (przecie normalnie siedzi to we flaszce), i usiłowały go wykorzystać, co w przypadku BlizzardaIV dawało nieciekawe efekty. :)
ale generalnie - wyrzucać libsy, gdy wszystko działa - to rzeczywiście dziwne.

Ostatnia modyfikacja: 20.03.06 11:27
[#11] Re: Nadmiar bibliotek

@wali7, post #10

PPC.library siedzi tylko we flashce BPPC. CSPPC nie jest obarczona tym błędem :)
[#12] Re: Nadmiar bibliotek

@kmilota, post #11

prawda... nawet nie wiem, czy ta PPC.library to faktycznie była tą Warpową emulacją, czy oryginalnym PUP z CSPPC... tak czy inaczej z BlizzardemIV była źródłem problemów.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem