kategoria: A1200
[#1] Mtec padł?
Hej, odpalam dziś amigę jak gdyby nigdy nic i nie wstaje. Poczekałem minute, poszedł reset z zasilacza i nadal nic. Winnym okazał się być turbiacz, niestety ami z włożonym turbo nie startuje. Wyciągnąłem z niego simma i koproca -> też nic. Próbowałem na dwóch zasilaczach. Niestety wszytsko zawiodło. Macie jakieś pomysły?

Mowa o tej karcie link
[#2] Re: Mtec padł?

@Mir3k, post #1

Możliwe, że padł. Z tą kartą w wersji 42Mhz nie miałem żadnych problemów. Sprawdzałeś na innej Amidze?
[#3] Re: Mtec padł?

@Skiba, post #2

Nie mam innej niestety. Ja mam tą kartę od dobrych 10 lat i nie było z nią najmniejszych problemów.
[#4] Re: Mtec padł?

@Mir3k, post #3

A nie przegrzal sie ostatnim razem? Ta chipowa konstrukcja procesorka, ktora tu zastosowali, raczej nie grzeszy wytrzymaloscia (w porownaniu z "ceramiczna"). Pytam, bo sam niedawno uwalilem w ten sposob siostrzanego Vipera 1230 podczas, zaledwie, testow.

Ostatnia aktualizacja: 29.12.2013 11:39:03 przez F7sus4
[#5] Re: Mtec padł?

@F7sus4, post #4

myślę, że cpu na tych kartach przetrwa wszystkie inne znajdujące się tam układy, nie tak łatwo go ubić inaczej niż powyginanymi nóżkami
trochę walczyłem z tymi kartami i to co tam kuca to układy AV9170 i pLSI 1016, pierwszy nie do kupienia choć na siłę można coś zlepić w zastępstwie natomiast do drugiego raczej brak wsadu żeby zaprogramować, oczywiście nie jest to regułą i walnąć może cokolwiek, bo to tylko kawałek wiekowej elektroniki, GAL-e też wieczne nie są

Ostatnia aktualizacja: 29.12.2013 12:42:11 przez Kilos
[#6] Re: Mtec padł?

@F7sus4, post #4

nie, może z 2 godziny pograłem i wyłączyłem ami. Po dwóch dniach włączyłem znów i już nie wstała.
[#7] Re: Mtec padł?

@Mir3k, post #1

Czyściłeś złącze krawędziowe?
[#8] Re: Mtec padł?

@mikser, post #7

Zgadza się, sprawdź złącze, umyj jakimś spirytusem. Ja jak zamówiłem nową kartę też nie chciała się uruchomić, miałem czerwony ekran. Dopiero po umyciu złącza karta poszła....ok, racja
[#9] Re: Mtec padł?

@Mir3k, post #6

To również może być uszkodzona płyta główna. Ja pamiętam, że dawno temu jak miałem A1200 i Apollo 68040/40, to też myślałem że mi karta graficzna padła. Objawy były takie, że jak karta siedziała to był ciemny obraz i nic się nie działo. Gdy ją wyjąłem, było wszystko dobrze. I w końcu całą Amigę sprzedałem myśląc, że to padła karta turbo. Jednak potem się dowiedziałem, że to jednak coś padło na płycie głównej. Ale niestety do dziś nie wiem co.
[#10] Re: Mtec padł?

@Voyox, post #8

Ok, miałem czas do tego usiąść, piszę jakby ktoś natrafił na podobny problem. Amiga wstaje w momencie kiedy karta w złączu nie jest do konca wciśnięta. Pomimo czyszczenia karta mocno (do oporu) skutkuje tym, że komputer się nie odpala.
[#11] Re: Mtec padł?

@Mir3k, post #10

Poodginaj styki w złączu.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem