kategoria: A500
[#1] Powrót do mojej A500 po 15 latach.
Witam, jak pisałem w temacie mam Amige 500 której nie widziałem na oczy 15 lat, jednak zdecydowałem się ją wyciągnąć i sprawdzić czy wciąż działa, a jeśli tak to potem rozkręcić i sprawdzić co za elementy konkretnie w niej siedzą.
Historia tego egzemplarza wygląda tak że dostałem ją w wieku 6-8 lat od starszego kuzyna który przesiadł się na pentium 133 i amiga nie była mu już potrzebna więc mi ją podarował żeby sie nie marnowała a pozatym wiedział jak bardzo lubiłem grać na tej Amidze gdy do niego przyjeżdżałem.
Amiga podobno miała dokupywaną dodatkową pamięć (jednak nie mam dyskietki z domanem na której można było zbadać ile ma ona dokładnie pamięci) mimo to nie mam pewności czy to jest 512+512, 1mb+512 czy też 1mb + 1mb. I to jest pytanie do was panowie czy jesteście w sanie to określić jak to z nią jest i określić pozostałe wersje/ rewizje chipów, bo po rozkręceniu jej wygląda mi to na nietypowy egzemplarz, zdjęcie poniżej:

http://i42.tinypic.com/2hpjgrb.jpg

Dodam że amiga po 15 latach na pierwszym/drugim włączeniu troche grymasiła poczym chyba za 3 razem zaczęła śmigać i odtwarzać wszystko jak leci, z dźwiękiem itd. choć 1 dysk od Cannon fodder oraz 2gi dysk od mojego kochanego jaguara xj220 nie chcą się ruszyć (na dyskietce 2 od jaguara stacja dysków warczy, wyje jakby miała tą dyskietke zjeść i nie oddać a jeśli oddać to w kawałkach i tak dzieje się tylko na tej konkretnej dyskietce) natomiast cannon fodder rusza info o tym kto zcrackował itd poczym gdy ma ruszyć gra wyskakuje na czarnym tle w czerwonej ramce u góry system error z kodem i ten kod co włączenie jest inny. Tu też pytanie do was czy to raczej wina uszkodzonych dyskietek z write/read errorem czy jednak może być wada jakiegoś chipa?

Amiga przyszła fabrycznie w pudle zwykłej A500, z zasilaczem A600 niewiem dlaczego ale taką już dostałem i wierze że od zawsze taki był, obudowa samej amigi ma emblemat "Commodore Amiga-500" zamiast typowego "C", kontrolki górna jest zielona, dolna pomarańczowa, caps jest zielony. Wierzę też że elementy znajdujące się na płycie widoczne na zdjęciu są fabryczne może poza pamięcią w trapdoorze i śladami lutowania przy zworkach, prawdopodobnie ustawiane by chodził trapdoor.

Aaaa byłbym zapomniał, kickstart jest 1.3 szeroki uśmiech.
[#2] Re: Powrót do mojej A500 po 15 latach.

@jogg, post #1

Ja bym rozkręcił, przedmuchał i przy okazji obadał jaką tam masz płytę główną (A500/A500+) i wtedy pewnie zobaczysz, czy jakaś pamięć jest polutowana (chip).
[#3] Re: Powrót do mojej A500 po 15 latach.

@Ender, post #2

Jakbyś otworzył linka ze zdjęciem to byś właśnie zobaczył ją rozkręconą i widoczną płyte głównąszeroki uśmiech
I tak też zapomniałem dodać że przedmuchałem z kurzu tak jak mówisz, a nawet odkręcałem stacje dyskietek i rozkręcałem, przedmuchałem z kurzu, oczyściłem patyczkami do uszu kurz z wszystkiego co sie dało bez większego rozkręcania a same głowice odczytujące dyskietki przeczyściłem patyczkami do uszu nasączonymi spirytusem i po tym zabiegu rzeczy które chodziły przed nim, teraz chodzą jakoś tak bardziej gładko, stacja teraz widocznie mniej się męczy odczytując dyskietki.
[#4] Re: Powrót do mojej A500 po 15 latach.

@jogg, post #1

To jest rev8, układy jak z 500+, brak RTC na płycie i demultipleksera (tam gdzie te zwory są). Super fat agnus 8375 - masz możliwość prosto zrobić z niej Amigę 500PLUS
[#5] Re: Powrót do mojej A500 po 15 latach.

@jogg, post #3

Na pierwszy rzut oka: Rev. 8A, 512kB na płycie + 512kB na rozszerzeniu. Na takim konfigu już spokojnie z dyskietek można popykać.
[#6] Re: Powrót do mojej A500 po 15 latach.

@Ender, post #2

z fotki widać ze płyta to a500+ (rev 8A? - niewyraźne zdjęcie), 512kb chip - wlutowana połowa kości. Reszta zagadki dla tych co poznaja bebechy po napisach na kościach.

edit: Jenot był szybszy.

Ostatnia aktualizacja: 29.12.2013 16:56:27 przez binmoder
[#7] Re: Powrót do mojej A500 po 15 latach.

@jogg, post #3

A bo jest taki myk wstaw link, a ja jestem tak samo leniwy jak ci, co im się wstawiać nie chce. No to A500 Plus jak piszą, jest możliwość zrobienia 2MB chip na płycie, poszukaj na forum to raz i poczytaj o ACA 500 to dwa, moim zdaniem warto.
[#8] Re: Powrót do mojej A500 po 15 latach.

@jogg, post #1

Dzięki panowie za info
co to jest ten demultiplekser i do czego służył gdyby tam był? I czy to dobrze że go tam nie ma?
Co do tych pamięci nie byłem pewny dlatego wolałem was zapytać, niby coś na nich pisze że 4256-10p na chip ramie a na tych w trapdoorze 4256-15p i niewiedziałem czy chodzi tu o 256 jako kb a 10 i 15p jako może timing... poprostu niewiedziałem jak rozszyfrować te kości.
Z tego co wyczytałem na internecie ten super fat angus daje możliwość rozbudowy do 2mb chip ramu i dodaje kilka opcji graficznych lub raczej kilka większych rozdzielczości?

Ach nie napisałem też że wspomniane dyskietki które nie chodziły przed oczyszczeniem głowic stacji dyskietek dalej nie chodzą czyli prawdopodobnie dyskietki padły?
Testowałem ją troche na Lemingach, Battle Chess, F16 Combat pilot i Super Monaco GP (reszta wymaga joystkicka a niestety żaden mi się nie zachował)i te wspomniane wyżej ładnie chodziły. Reszta czyli 1 dysk od Jaguar XJ220, Ruff n Tumble, Heartlight, Toki, Wing Commander, Vroom, Reach for the skies, Magic Pocket, Prime Mover chodziły pięknie do póki nie trzeba było czegoś kliknąć na joysticku
[#9] Re: Powrót do mojej A500 po 15 latach.

@jogg, post #8

Rzeczywiście, można by dać komuś do wlutowania dodatkowych kości pamięci, a przy tej okazji i układu zegara czasu rzeczywistego (RTC) i gniazda dla wymaganej przez niego baterii. Aczkolwiek RTC do grania w gry nie jest potrzebny, on się dopiero sprawdza pod Workbenchem, kiedy to wygodnie jest mieć w komputerze zegarek, który się nie resetuje wraz z wyłączeniem komputera. Podobnie do grania nie jest wymagana dodatkowa pamięć na płycie, jeśli jest rozszerzenie pamięci w gnieździe. Ogólnie możesz rozważyć w/w rozbudowanie komputera, ale nie musisz jeśli masz zamiar tylko uruchamiać gry czy dema. Gratuluję odkopania sprzętu i jego dbałego wyczyszczenia. Tak dbaj o Amigę a dostarczy Ci jeszcze wiele radości.
[#10] Re: Powrót do mojej A500 po 15 latach.

@jogg, post #1

Tak troche odkopie swój wątek i pochwale się że udało mi się w starych gratach wykopać jeden jedyny joystick jaki mi pozostał ( jest to quickjoy supercharger, joystick turbo niestety się nie odnalazł lub nie przeżył do dziś... ) i wreszcie mogłem sprawdzić gry wymagające joysticka no i samego joysticka czy jeszcze działa, i tak okazało się że gry które mi pozostały działają i joystick połowicznie działa tj. wszystkie kierunki działają ale fire 1 i fire 2 nie działa (musiałem używać autofire choć to w tych grach które próbowałem wygodne nie było). Troche będę musiał pobawić się z lutownicą z tymi fire 1 i 2, bo klikać klikają ale chyba nie maja sygnału na kablu.

No i jak zrobie porządek z joystickiem to pewnie poczytam tu na forum i poszukam może jakiegoś w miare aktywnego amigowca z Lublina który nagrał by mi pare gierek. (mam sporo czystych dyskietek 2DD ).
Może w przyszłości pomyślę o tych rozbudowach, bo faktycznie takie ACA500 z czytnikiem kart to bardzo wygodna opcja.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem