[#1]
Powrót do mojej A500 po 15 latach.
Witam, jak pisałem w temacie mam Amige 500 której nie widziałem na oczy 15 lat, jednak zdecydowałem się ją wyciągnąć i sprawdzić czy wciąż działa, a jeśli tak to potem rozkręcić i sprawdzić co za elementy konkretnie w niej siedzą.
Historia tego egzemplarza wygląda tak że dostałem ją w wieku 6-8 lat od starszego kuzyna który przesiadł się na pentium 133 i amiga nie była mu już potrzebna więc mi ją podarował żeby sie nie marnowała a pozatym wiedział jak bardzo lubiłem grać na tej Amidze gdy do niego przyjeżdżałem.
Amiga podobno miała dokupywaną dodatkową pamięć (jednak nie mam dyskietki z domanem na której można było zbadać ile ma ona dokładnie pamięci) mimo to nie mam pewności czy to jest 512+512, 1mb+512 czy też 1mb + 1mb. I to jest pytanie do was panowie czy jesteście w sanie to określić jak to z nią jest i określić pozostałe wersje/ rewizje chipów, bo po rozkręceniu jej wygląda mi to na nietypowy egzemplarz, zdjęcie poniżej:
http://i42.tinypic.com/2hpjgrb.jpg
Dodam że amiga po 15 latach na pierwszym/drugim włączeniu troche grymasiła poczym chyba za 3 razem zaczęła śmigać i odtwarzać wszystko jak leci, z dźwiękiem itd. choć 1 dysk od Cannon fodder oraz 2gi dysk od mojego kochanego jaguara xj220 nie chcą się ruszyć (na dyskietce 2 od jaguara stacja dysków warczy, wyje jakby miała tą dyskietke zjeść i nie oddać a jeśli oddać to w kawałkach i tak dzieje się tylko na tej konkretnej dyskietce) natomiast cannon fodder rusza info o tym kto zcrackował itd poczym gdy ma ruszyć gra wyskakuje na czarnym tle w czerwonej ramce u góry system error z kodem i ten kod co włączenie jest inny. Tu też pytanie do was czy to raczej wina uszkodzonych dyskietek z write/read errorem czy jednak może być wada jakiegoś chipa?
Amiga przyszła fabrycznie w pudle zwykłej A500, z zasilaczem A600 niewiem dlaczego ale taką już dostałem i wierze że od zawsze taki był, obudowa samej amigi ma emblemat "Commodore Amiga-500" zamiast typowego "C", kontrolki górna jest zielona, dolna pomarańczowa, caps jest zielony. Wierzę też że elementy znajdujące się na płycie widoczne na zdjęciu są fabryczne może poza pamięcią w trapdoorze i śladami lutowania przy zworkach, prawdopodobnie ustawiane by chodził trapdoor.
Aaaa byłbym zapomniał, kickstart jest 1.3

.