[#1] A1200 bez FDD
Mam duży problem - otóż chce wywalić stację DF0 z mojej A1200 i na jej miejsce włożyć HD 3,5. Problem tkwi w tym że gdy odłącze DF0 to Workbench nie ma ochoty działać - zaczyna się odpalać, pojawiają się ikonki, nagle system przestaje się ładować (wydaje mi się że w chwili gdy zaczynają się wczytywać programy z WBStartup) i zamiast kursora mam cały czas "budzik".... Co robić?? Wpisać coś w S-S?? Mam A1200 z Romem 3.1 i OS 3.9 , ale pare mięsięcy temu na OS 3.1 miałem to samo. Mam jeszcze cos lutowane na płycie głównej żeby gry NDOS działały ze stacją Panasonica ale nie wiem czy ma to jakieś znaczenie.

Ostatnia modyfikacja: 20.03.06 18:51
[#2] Re: A1200 bez FDD

@Malin, post #1

Może masz w wbstartup (lub gdzieś indziej, np. w MCP) ustawioną opcję Noclick i dlatego taka kiszka??? FDD nie mam i zarówno pod 3.1 jak i 3.9 wszystko działa elegancko. Obstawiam, że winowajcą jest to badziewie do odczytu NDOS.

Ostatnia modyfikacja: 20.03.06 19:14
[#3] Re: A1200 bez FDD

@Korni, post #2

Nie ma żadnego noclicka , nie jest to też wina niczego z Wbstartup - zmieniłem jego nazwe na WBS, zresetowałem Amigę bez FDD i jest to samo.
Nie używam MCP.

Ostatnia modyfikacja: 20.03.06 19:26
[#4] Re: A1200 bez FDD

@Malin, post #3

Spróbuj podpiąć same kable do fdd, bez stacji, może pomóc.
[#5] Re: A1200 bez FDD

@Malin, post #1

Moja Amy bez FDD w ogóle nie chciała działać ;]
Podeślij mi startup-sequence glądne co tam masz.

[#6] Re: A1200 bez FDD

@elt, post #4

Próbowalem i nic z tego

[#7] Re: A1200 bez FDD

@Malin, post #1

Jest z tym tyle ceregieli że lepiej sobie odpuszcze. Dzięki wszystkim za pomoc :D

[#8] Re: A1200 bez FDD

@Malin, post #6

U mnie działało, czyli to jednak sprawa SS.
[#9] Re: A1200 bez FDD

@Malin, post #1

To wygląda na problem z jakimś programem, bo normalne jest tylko dłuższe odpalenie po resecie - Amiga dłuuuugo szuka nieistniejące df0, pozatym chyba ikonka df0??? powinna się pojawić na blacie.
Sprawdź co powoduje problem - zmień nazwę WBStartup np. na WBS, i wtedy sprawdź,
jak nie to, to odpal Ami bez startup-sequence. Jak się uruchomi bez ss, to na pewno sprawa jakiegoś programu. Spróbuj wykomentować różne programy... to może być np. MCP, może jakiś AddBuffers.
To nie PC - nie trzeba formatować HDD i instalować od zera (podstawowe zajęcie i porada naszych rodzimych "informatyków" ;) )....

Ostatnia modyfikacja: 20.03.06 20:32
[#10] Re: A1200 bez FDD

@wali7, post #9

To może być addbuffers do df0:. Wywal. Kiedyś miałem podobnie z Setcache do dysku, system też niechciał się załadować.

[#11] Re: A1200 bez FDD

@wali7, post #9

To nie wina WBStartup- zmieniałem na WBS i jest to samo. Bez S-S nie odpale bo mam VGA i nie mam dostępu do Early Setup.

[#12] Re: A1200 bez FDD

@Malin, post #7

Już poprawiłem startup-sequence, sprawdź poczte.
Jutro podeśle nowszą ulepszoną wersje z dopałem

[#13] Re: A1200 bez FDD

@Malin, post #11

a wiele jest możliwości obejścia tego problemu (monitora VGA) ;)
- są programy umożliwiające odpalenie Early Boot Menu i CLI potem w 30 kHz
- eksperymentować z wykomentowaniem różnych linii startupu, user-s zmienić nazwę... - tylko robić to z głową, nie wykomentować komendy wczytującej ustawienia (IPrefs)
- użyć TV - w końcu każda A1200 ma złącze TV RF i Composite

genaralnie stawiałbym na jakiegoś "mieszacza" systemowego w rodzaju MCP, bo przy standardowej startup-sequence, A1200 bez FD0 uruchamia się bez problemów
[#14] Re: A1200 bez FDD

@Malin, post #1

usunąłem pare programików z S-S z pomocą Skolmana i Amiga działa bez FDD. Dzięki za pomoc!! :)

[#15] Re: A1200 bez FDD

@Malin, post #14

No ja też kiedyś miałem z tym do czynienia, że bez flopa system mi się zamrażał - na coś czekał z wskaźnikiem zegara, ale akurat flopa używam od czasu do czasu. Jakie to programy?

Ja mam na początku S-S program AntiClick no i addbuffers dla stacji, ale WB dopiero po ukazaniu wszystkich "woluminów" zamrażał mi się.

Mógłbyś napisać jakie to programy? Będzie dla potomnych :)

[#16] Re: A1200 bez FDD

@Malin, post #1

....a ja z innej beki. Czemu wywalasz stacje? Dysk 3,5" da sie bez problemu zamontowac majac stacje. W razie co sluze fotkami mojej A
[#17] Re: A1200 bez FDD

@Malin, post #11

Bez S-S nie odpale bo mam VGA i nie mam dostępu do Early Setup.

Na Aminecie jest archiwum z ulepszonymi trybami VGA dla AGA. W srodku znajdziesz program, ktory po pierwszym resecie umozliwi odpalenie Boot Menu na monitorze VGA. Chodzi o BootControl.
Wrzuc z tego archiwum np. DblNTSC do Devs:Monitors (o ile jeszcze nie masz swojego ktory dziala) i na poczatku startup-sequence wpisz np.

c:bootcontrol MODE=DblNTSC

Dodatkowe parametry sa opisane w .doc
[#18] Re: A1200 bez FDD

@Andrzej Drozd, post #17

Taka ciekawostka...
Po odpaleniu Boot without startup-sequence zawsze ekran wyświetlał mi się w rozdzielczości Hires. Raz coś nakombinowałem, nie wiem jak do tego doszło, ale doszło do jakiegoś resetu, a że miałem odpalony wtedy taki workbench bez s-s w hires laced, to od tej pory w takiej rozdzielczości mi się uruchamia już same okno CLI przy boocie bez s-s. To nawet lepiej, ale ciekawe jak do tego dojjjszło :).

Pozdrawiam

[#19] Re: A1200 bez FDD

@BagoZonde, post #18

W pliku System-Confugiration masz ustawione na LACE.
Skasuj lub zmodyfikuj nazwe lub plik, to bedziesz mial znowu HIRES
[#20] PutPrefs

@BagoZonde, post #18

BagoZonde napisał(a):

> Taka ciekawostka...
> Po odpaleniu Boot without startup-sequence zawsze ekran
> wyświetlał mi się w rozdzielczości Hires.

C:PutPrefs DEST,LACE,NONLACE

Ostatnia modyfikacja: 25.03.06 23:04
[#21] Re: A1200 bez FDD

@Norbert, post #19

W pliku Devs:system-configuration nie znalazłem ani słowa o LACE ale to może być tam jakoś zapisane.
Zaś programu PutPrefs akurat nie mam.
Mnie tam cieszy, że mam w Laced akurat, tylko po prostu sam nie wiem jak to się stało, że się tak poustawiało :).

[#22] Re: A1200 bez FDD

@BagoZonde, post #21

Skasuj plik Devs:system-configuration a nie będziesz miał już LACE, siedzą tam jeszcze ustawienia portu serial, drukarki, 4 pierwszych kolorów ekranu i wskaźnika myszy. To zaszłości z systemu 1.3 z programu Prefs.
[#23] Re: A1200 bez FDD

@Sylwester, post #22

Tylko, że ten "lej" jak już pisałem jest kewl :), no są tam ustawienia drukary: generic, więcej nie wyczytałem.

A1200 bez FDD, Amiga bez tajemnic :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem