[#1] Zasilacz Do Amigi 1000
potrzebuje pinout zasilacza Amigi 1000, w znanych mi miejscach nie znalazłem.
[#2] Re: Zasilacz Do Amigi 1000

@KrisbA, post #1

Sprawdź tu
[#3] Re: Zasilacz Do Amigi 1000

@glichtanski, post #2

dobre ale mało czytelne potrzebuje czegoś bardziej konkretnego
[#4] Re: Zasilacz Do Amigi 1000

@KrisbA, post #3

A czego konkretnie oczekujesz?
[#5] Re: Zasilacz Do Amigi 1000

@glichtanski, post #4

Według pinoutu podanego w opisie GBA1000, mają być napięcia +5, -5 i +12 V. Z tego co mi wiadomo, prawidłowe działanie RS232 wymaga -12V a nie -5V (a GBA1000 nie ma niczego innego co by wymagało symetrycznego zasilania), i Amigi miały właśnie +5V, +12V i -12V. A3000 miała -5V, ale -12V też miała.
Też szukałem pinoutu zasilania A1000... i też nie znalazłem. Najwyżej trzeba będzie przestudiować dokładnie schemat, jeżeli błąd jest w opisie, to schemat powinien być prawidłowy. W końcu troche GBA1000 już śmiga. :)

Ostatnia aktualizacja: 01.01.2014 22:20:42 przez wali7
[#6] Re: Zasilacz Do Amigi 1000

@wali7, post #5

Właśnie niby jest ale niema. Szukałem jakie napięcia są na poszczególnych pinach wtyku zasilacza A1000 właśnie taki u mnie leży niestety martwy na żadnym pinie niema napięcia. Bezpiecznik jest ok. Dalej będę szukał po kolei po transformatorze może jakimś cudem da się go jeszcze reanimować.
[#7] Re: Zasilacz Do Amigi 1000

@KrisbA, post #6

Na stronie 1-4, wg instrukcji jest:

Connector J14
pin 1 - Purple = -5V
pin 2 - Orange = +12V
pin 3,4 - Black = GND
pin 5,6 - Red = +5V
pin 7 - Gray = 60/50 Hz
[#8] Re: Zasilacz Do Amigi 1000

@KrisbA, post #6

Jesteś pewien że on jest martwy? Jeśli to zasilacz impulsowy, to bez obciążenia na pinach będziesz miał znikome napięcia. Spróbuj go obcjążyć czymkolwiek, chocby żarówką kilkuwoltową.
Gość na Amibay zalinkował mi instrukcję z GBA1000... a ten Twój PSU nie ma naklejki z opisem? Może w środku obudowy? Czasem opisy można znaleźć na PCB.
[#9] Re: Zasilacz Do Amigi 1000

@glichtanski, post #7

Dzięki o taki właśnie konkret mi chodziło.
[#10] Re: Zasilacz Do Amigi 1000

@wali7, post #8

jak się przekopie przez kurz jaki w nim zalega - może coś znajdę co jest opisem albo jego pozostałością. Wtedy jak produkowali A1000 chyba jeszcze zasilaczy impulsowych nie znali ?
[#11] Re: Zasilacz Do Amigi 1000

@KrisbA, post #10

Impulsowe chyba już znali. Natomiast mogły nie być montowane w A1000.... jednak już w A500 zasilacz lekki jest impulsowy.
Co do napięć, to jak pisał kol. glichtański - napięcia +5, +12 i -5V są OK. Sprawdzałem na schemacie, zdecydowanie jest tam -5V, napięcia te zasilają np. wzmacniacze operacyjne w torze audio.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem