[#1] Amiga-Sterowanie urządzeniami
Chciałbym Amigę wykorzystać do sterowania oświetleniem czy innymi urządzeniami na 230V. Czy ktoś zrobił takie urządzenie?Jeśli nie to mogę zająć się częścią elektroniczną. Problemem jest napisanie softu na Amigę. Myślałem o użyciu portu szeregowego. Szczegóły transmisji były by do ustalenia. Sądzę że dwa lub trzy bajty by w zupełności wystarczyły. Szybkość transmisji na poziomie 9600bps także.Można by też dodać jakieś wejścia cyfrowe ale to tylko zamysł.Jeśli nie ma gotowego urządzenia to czy znalazł by się ktoś chętny do napisania softu?
[#2] Re: Amiga-Sterowanie urządzeniami

@jarecki130, post #1

Wysyłam prywatną wiadomość
[#3] Re: Amiga-Sterowanie urządzeniami

@jarecki130, post #1

Ja kiedyś brałem udział w pisaniu softu do sterowania kilkoma urządzeniami przemysłowymi. Co ciekawe prace były prowadzone na Amidze, a dopiero później przenoszone na peceta. Komunikacja działała przez port szeregowy, więc mam pojęcie jak to wygląda. Ale z góry zastrzegam, że pisałem tylko fragmenty kodu i to w czymś Basicopodobnym, więc nie wiem czy mogę w czymkolwiek pomóc. Zresztą jak widzę zgłosił się już ktoś bardziej obeznany w temacie

Ostatnia aktualizacja: 01.01.2014 22:37:58 przez Tom3k
[#4] Re: Amiga-Sterowanie urządzeniami

@strim_, post #2

Odpowiedz wyslana :)
[#5] Re: Amiga-Sterowanie urządzeniami

@jarecki130, post #1

Ja miałem kiedyś do czynienia z takimi układami. Były to moduły podpiane po RS232 i obsługiwały protokół Modbus /typowo przemysłowe rozwiązanie/.

Sterować chcesz przekaźniczkami jakimiś czy zakładasz wersję w pełni elektroniczną ?
[#6] Re: Amiga-Sterowanie urządzeniami

@jarecki130, post #1

W AmigaComputerStudio był opisany projekt, łącznie z oprogramowaniem do sterowania urzadzeniami 230V
[#7] Re: Amiga-Sterowanie urządzeniami

@MaaG^dA, post #5

Jeszcze to rozwazam.
[#8] Re: Amiga-Sterowanie urządzeniami

@Norbert, post #6

Ktory Nr ? Posiadasz ?
[#9] Re: Amiga-Sterowanie urządzeniami

@strim_, post #2

Możecie odtajnić duskusję ? :) To bardzo interesujący temat.

Przeglądałęm ostatnio programowanie gpio np w raspbery pi, niestety nie mamy az takich milych narzedzi :)
link

Skan artykułu z ACSu był by również mile widziany.

Ostatnia aktualizacja: 02.01.2014 15:00:20 przez pawelini
[#10] Re: Amiga-Sterowanie urządzeniami

@jarecki130, post #1

A może Arduino + transmisja po RS232? Wsad zapakować trzeba niestety na Windows, Macu lub Linuksie, ale sterować potem można przez zwykły terminal RS232.
[#11] Re: Amiga-Sterowanie urządzeniami

@Tom3k, post #3

Kumpel kiedyś napisał program w amosie do sterowania kolorofonami Ciekawie do działałoOK

Ostatnia aktualizacja: 02.01.2014 17:30:25 przez parallax
[#12] Re: Amiga-Sterowanie urządzeniami

@jarecki130, post #1

używam tego na co dzień, jest też wersja z RS232, ale w tej chwili nie widzę, bardzo przyjemne urządzenie, dostępna dokumentacja i biblioteka dla C#, kiedyś tam napisałem sobie nawet w PHP soft do sterowania via inet i gadżet na pulpit windowsa w JS, człowiek rozwija projekt i w tej chwili funkcja serwera dostępna jest z poziomu dołączonego oprogramowania, jest też app dla androida, może kiedyś uzupełnię pcb o RS232 to pobawię się też z amigą
[#13] Re: Amiga-Sterowanie urządzeniami

@Kilos, post #12

Fajna sprawa.
[#14] Re: Amiga-Sterowanie urządzeniami

@pawelini, post #9

Trwają obecnie rozmowy i ustalenia przez jaki port będzie sterowanie.
[#15] Re: Amiga-Sterowanie urządzeniami

@jarecki130, post #14

Projekt bedzie pod port rownolegly.
[#16] Re: Amiga-Sterowanie urządzeniami

@jarecki130, post #15

Moim zdaniem bez sensu.. port szeregowy stwarza więcej możliwości, a użycie takiego AT89C4051 za parę złotych i 16 portach io czy nieco bogatrszego AT89C51 (30... kilka sygnałów we/wy) nie stanowi problemu - wystarczy parę rezytstorów, kwarc i max232 jako bufor...
[#17] Re: Amiga-Sterowanie urządzeniami

@MaaG^dA, post #16

Port równoległy będzie tylko interfejsem do mikrokontrolera, znajdującego się po stronie urządzenia. Więc nie stwarza ani mniej, ani więcej możliwości niż port szeregowy. Pisanie, że coś jest bez sensu gdy się nie zna całego kontekstu też jest bez sensu.

W każdym razie, w ten sposób unikniemy problemów które w Amidze występują przy wyższych przepustowościach na porcie szeregowym (czy nawet wyższym obciążeniu systemu operacyjnego). Nie bez powodu dla Amigi powstało tyle interfejsów portu szeregowego w czasach gdy modemy były jeszcze popularne, fakty są takie że wbudowany port szeregowy Amigi jest kiepski. A założenie jest takie, żeby można było bez problemu podłączyć to urządzenie do każdej Amigi. Więc stanęło na porcie równoległym.
[#18] Re: Amiga-Sterowanie urządzeniami

@jarecki130, post #1

Był kiedyś cykl artykułów o sterowaniu urządzeń przez Amigę w Magazynie Amiga. W jednym z numerów był projekt sterowania do 7 urządzeń na 230V za pomocą przekaźników podłączonych do portu równoległego. Nr magazynu to 10/95 lub bliskie okolice.
[#19] Re: Amiga-Sterowanie urządzeniami

@Rafał A-3000, post #18

Projekt taki był ale ten co ma powstać uwzględnia lepsze zabezpieczenia portu :)
[#20] Re: Amiga-Sterowanie urządzeniami

@jarecki130, post #1

Dostałem info ,że prototyp jest już gotowy.
Nie podam daty ukończenia projektu bo jej nie znam, ale wszystko idzie w dobrym kierunku OK

Fotki poniżej

link

Ostatnia aktualizacja: 15.01.2014 17:32:37 przez jarecki130
[#21] Re: Amiga-Sterowanie urządzeniami

@jarecki130, post #20

Odświeżam temat bo kupiłem Robota ARM 2000 QuickShot.
Chciałbym móc nim sterować z amigi. Może jest jakiś interfejs i prosty soft pod Amosa, tak bym był w stanie go ogarnąć.
Może ktoś się w to bawi.
[#22] Re: Amiga-Sterowanie urządzeniami

@Risc, post #21

Oo fajne to OK
Widzę, że pod C64 były jakieś interfejsy.
Trzeba by sprawdzić co to za protokół komunikacyjny?
[#23] Re: Amiga-Sterowanie urządzeniami

@BULI, post #22

Sterowanie jest banalne, można podpiąć joysticki 2 szt. i sterować na zasadzie zamykania obwodów.
narazi namierzyłem taki artykuł do wykorzystania.
[#24] Re: Amiga-Sterowanie urządzeniami

@Risc, post #23

Z tego co kojarzę, to kiedyś zrobiłem taką płytkę z układem z podlinkowanego artykułu (ten z 8 diodami LED). Sterowało się tym wbudowanymi komendami w AMOSie. Ciekawe ile sygnałów wykorzystuje ten manipulator? Jeżeli więcej jak 8 (2x 4 kierunki) to będzie trzeba zrobić wersję układu z zatrzaskami.
[#25] Re: Amiga-Sterowanie urządzeniami

@Risc, post #21

No to jedziemy. ;) Jeśli fire cokolwiek tam robi to potrzebne jest 2x5=10 sygnałów, jak nie to tylko 8. Pewnie od strony sprzętowej wygląda to tak:

Joystick Amigowy działa tak, że wciskając dany kierunek zwiera się linia danego kierunku z pinem 8 (GND, 0V):

Zatem po stronie robota jest pewnie coś takiego, rozrysowane tylko dla jednej akcji robota:

Czyli:

- AKCJA robota się dzieje jak jest ustawiona na 0V (logiczna jedynka), nie dzieje się jak jest ustawioa na +5V (logiczne zero)
- domyślnie ma się nic nie dziać, dlatego na linię AKCJA podawane jest napięcie przez rezystor (coś koło 10k lub więcej, wartość nieistotna) - tak zwany pullup, powodujący że jak linia nie jest podpięta wprost do napięcia wysokiego/niskiego, to "defaultuje" do tego co jest za rezystorem.
- do pinów danego kierunku (KIER) i masy (GND) podpina się joy. Wciskamy kierunek, to są zwierane ze sobą, więc KIER = 0V a zatem AKCJA = 0V - akcja się wykonuje
- odciskamy kierunek, to KIER traci połączenie z 0V, więc linia jest bez stanu - ze względu na pullup wraca na +5V.

Po cichu w tym wszystkim założyłem że:
- na liniach kierunków ze względu na pullup jest +5V - sprawdzić!
- robot wykonuje tak długo daną akcję jak długo jest wciśnięty kierunek. Może być tak że wystarczy krótkie zwarcie na linii żeby robot potem sam robił daną rzecz aż do wydania odwrotnej komendy, ale nie sądzę.

Można podejść do tego dwojako (w zależności od tego kto ile chce się bawić):

- sterować na żywca liniami portu równoległego Amigi (prostsze, ale sugeruję mieć parę CIA w zapasie ;) )
- zaopatrzyć się w klona arduino za dychę, scalak do konwersji rs232-uart, podpiąć arduino do seriala i wydając serialowe komendy z Amigi do arduino sterować manipulatorem pinami z arduino

Sposób pierwszy:
- jak w podlinkowanym artykule, czyli ustawić kierunek portu parallel na output i liniami D0-D8 wystawiać zera i jedynki na piny - wystawione zero powinno być czytane przez robota jako "zwarcie KIER z GND"
- wada jest taka że port równoległy daje tragicznie mało prądu (5V max 10mA) i generalnie można sobie uszkodzić dość łatwo CIA, jak się do końca nie ma pojęcia co się robi - wypadałoby zaraz za portem wstawić scalak buforujący z podprowadzonym zasilaniem skądinąd - raz że nie będzie to obciążać prądowo portu, dwa że zabezpieczy przed uwaleniem CIA.

Sposób drugi:
- kupić klona arduino nano za dychę
- kupić płytkę konwertującą RS232 na UART, podpiąć jeden koniec, do arduinowgo UARTa drugi do amigowego serial porta
- napisać krótki program na Arduino, który będzie czytał kolejne komendy z UARTa i w zależności od nich wystawiał 0/1 na swoich pinach - jak coś się spali to tylko Arduino. ;)

Nie, nie zrobię tego za nikogo. Nie po to się kupuje takie zabawki by sobie odbierać część zabawy. Służę radą, inni forumowi elektronicy pewnie też. ;)

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2020 12:01:47 przez teh_KaiN
[#26] Re: Amiga-Sterowanie urządzeniami

@teh_KaiN, post #25

Z arduino podwójna radocha - bo raz - jak się uruchomi komunikację amiga-arduino można sterować powyższym robotem.. ale pewnie innym rzeczami poprzez arduino też.
Miłej zabawy.
[#27] Re: Amiga-Sterowanie urządzeniami

@teh_KaiN, post #25

Dziś już go meczę na razie na 2 joyach.
zasilanie silników 3v (4 baterie r20), (neutral-miedzy 2 bateriami) 1 pin silnika, (+) lub (-) na 2 pinie określaj a kierunki .
potrzeba 10 zestyków do sterowania (5 silników).
sterowanie przez TRANZYSTORY(zamyka obwód z 3v), nie pozwala to na zwiększenie prądu przy ciężkiej pracy silnika, nie uszkodzi sterownika lub joya.
[#28] Re: Amiga-Sterowanie urządzeniami

@Risc, post #27

Pamiętaj tylko że sterując tranzystorem przy pomocy bazy też będzie płynął z niej prąd do emitera. Wypadałoby dać tam rezystor który będzie na tyle duży żeby nie przeciążyć CIA, a najlepiej dać bufor zasilany skąd indziej żeby prąd sterujący tranzystorem szedł nie z Amigi. A skoro masz bufor to najpewniej możesz go podpiąć bezpośrednio pod pin od silnika, tylko wtedy musisz zadbać o konwersję na napięcie 3v.

Jestem trochę noga z elektroniki analogowej, więc fajnie by było by tu ktoś potwierdził/zaprzeczył temu co wyżej napisałem. ;)

10 sygnałów to nie problem, bo oprócz D0-D7 masz różne linie statusowe - ze dwie znajdziesz którymi będziesz mógł swobodnie programowo sterować.

Zobacz link - rozdział ADDING 3.3V-POWERED LOGIC ICs (Buffer, gates, etc) WITH 5-V tolerant input. albo BJT/MOSFET AS INVERTERS albo LEVEL TRANSLATOR. Te rozwiązania zadziałają, jedynie na schemacie trzeba zmienić 3v3 na 3v.

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2020 21:05:36 przez teh_KaiN
[#29] Re: Amiga-Sterowanie urządzeniami

@teh_KaiN, post #28

Ja bym szedł w transoptory np PC817 by nic nie upalić w Amidze.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem