kategoria: A500
[#1] Kabel do wymiany danych amiga-pc przejściówka na usb jaka ?
Witam jak w temacie stosuje moze ktos przejściówkę na usb ?

http://allegro.pl/super-przejsciowka-usb-com-chip-prolific-pl-2303ta-i3800622057.html

da radę coś takiego ? Jak ktoś ma jakieś doświadczenie z przejściówkami proszę o radę
[#2] Re: Kabel do wymiany danych amiga-pc przejściówka na usb jaka ?

@davero, post #1

[#3] Re: Kabel do wymiany danych amiga-pc przejściówka na usb jaka ?

@Norbert, post #2

No i kogel moge jednym działa drugim nie :) Jak ktoś ma może sprawdzona przejściówkę to proszę podesłać model. Myślałem jeszcze o kontrolerze com na pci.
[#4] Re: Kabel do wymiany danych amiga-pc przejściówka na usb jaka ?

@davero, post #1

A do jakiej to chcesz Amigi?
W przypadku niektórych modeli są dużo lepsze rozwiązania niż COM.
[#5] Re: Kabel do wymiany danych amiga-pc przejściówka na usb jaka ?

@wali7, post #4

500 z 1mb, więc raczej nie będzie
[#6] Re: Kabel do wymiany danych amiga-pc przejściówka na usb jaka ?

@davero, post #5

No raczej kijowo. Gdyby to była A600 lub A1200 poradziłbym kartę sieciową PCMCIA, wtedy łączysz Ami do sieci, a dane wymieniasz za pomocą ftp lub SMBFS (prosty programik pozwalający na podpinanie się do "Otoczenia sieciowego" pod Windows).
[#7] Re: Kabel do wymiany danych amiga-pc przejściówka na usb jaka ?

@wali7, post #6

No ale jak nie mam karty zainstalowanej, ani hdd to gdzie przerzucam ? do pamięci i później na dyskietkę?
[#8] Re: Kabel do wymiany danych amiga-pc przejściówka na usb jaka ?

@davero, post #7

Musiałbyś mieć A600 lub A1200. Wtedy montujesz twardy dysk i życie staje się łatwiejsze.
[#9] Re: Kabel do wymiany danych amiga-pc przejściówka na usb jaka ?

@wali7, post #8

zgadza sie, ale jakie koszty. dobrze moge sobie pograc szybciej na emu. Mi chodzi może o 20 tytułow jakie bym sobie przeniósł na dyskietki
[#10] Re: Kabel do wymiany danych amiga-pc przejściówka na usb jaka ?

@davero, post #9

Jeżeli masz A600 lub A1200 to raczej znikome - stary dysk 1-2 GB to znajdziesz za darmo, kartę sieciową kompatybilną z Ami kupisz za 20 zł.
Jeżeli bardzo lubisz A500 (rozumiem - sam mam 3 sztuki :) ), to możesz kupić to: http://retroami.com.pl/product.php?id_product=80 . Będziesz mógł wygodnie wymieniać dane za pomocą kart CompactFlash, do tego twoja A500 będzie szybsza od gołej A1200, drugą kartę CF będziesz mógł użyć jako twardego dysku i będziesz miał więcej pamięci w komputerze. No ale kasę trzeba wydać (jak na amigowe standardy to raczej niewiele), kilka osób (w tym ja) ma tę kartę.
[#11] Re: Kabel do wymiany danych amiga-pc przejściówka na usb jaka ?

@wali7, post #10

Ta kartę sie wpina do amigi ? za coś ? czy trzeba coś lutować. Czy tylko wypinam starą i wpinam nową
[#12] Re: Kabel do wymiany danych amiga-pc przejściówka na usb jaka ?

@davero, post #11

z 2 strony to amige 600 z karta cf za nie wiele więcej kupię, więc czy jest sens chyba tylko z sentymentu do 500. Problem mam z wyjsciem video nie wiem czy bedzie działac mi adapter z euro na chincz. Bo wejscia euro nie posiadam, a chinczowy z amigi jest czarnobialy.
[#13] Re: Kabel do wymiany danych amiga-pc przejściówka na usb jaka ?

@davero, post #11

ACA500 wpinasz do złącza po lewej stronie (klapka na rogu obudowy). Wpinasz i działa od razu po włączeniu zasilania.
Kartę PCMCIA wpinasz w złącze w tych Amigach, które je mają (A600 i A1200). To musi być jedna z kart kompatybilnych z Ami (ale jest całkiem sporo typów i nie jest trudno znaleźć na Allegro).
Jeżeli już masz A500, to ACA500 jest najlepszą opcją. O ile nie zamierzasz bardziej jej rozbudowywać. Bo do przyszłej rozbudowy, najtaniej i najprościej (spora oferta różnych rozszerzeń) kupić A1200.
Hobby niestety kosztuje. WinUAE cenowo nic nie pobije.

Ostatnia aktualizacja: 02.01.2014 07:42:35 przez wali7
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem