[#31] Re: Amiga 1000 jak uruchomić

@gilban, post #30

Płyta mieści się też w Big Tower-ku trzeba tylko wyrzeźbić sobie otwory na porty. Potem jest już łatwiej bo resztę osprzętu łatwo zamontować.
[#32] Re: Amiga 1000 jak uruchomić

@voyager, post #28

Mam w nadmiarze: 74F04 (DIL), 74F521 (DIL), 74AC74 (SO). Masz jakieś części na wymianę? Brakuje mi pojedynczego rezystora 332R, nie mam też paru pojedynczych kondensatorów. Kupowałeś może filtry?
[#33] Re: Amiga 1000 jak uruchomić

@KrisbA, post #29

napisałem maila ze szczegółami.... co do tych tantali, to z tych co masz, to 22uF trzeba 2 sztuki
[#34] Re: Amiga 1000 jak uruchomić

@twardy, post #6

Czy do A1000 można podpiąć dysk HD/CF?
Można wymienić ROM?
Nie chcę zrywać plomby żeby to sprawdzić
[#35] Re: Amiga 1000 jak uruchomić

@sebbb, post #34

Amiga 1000 niema na płycie kontrolera dysku. Rom też nie wymienisz bo wczytuje się go z dyskietki.
[#36] Re: Amiga 1000 jak uruchomić

@sebbb, post #34

Chyba musisz poczekać na ACA1000. Tam pewnie będzie rom i CF. Albo szukać mega drogich rozwiązań dla A1000. Były nakładki z romem i kontrolery.
[#37] Re: Amiga 1000 jak uruchomić

@flops, post #36

Jest jeszcze to, ale nie znalazłem info, żeby ktos to testował z A1000. Zastanawiam się jak doprowadzić A1000 do tego żeby obsługiwala IDE i bootowała z dysku. Z tego co wiem, kickstart to max 1.3 w A1000 (256kb pamięci jest na kicktart tylko przeznaczone):

http://kipper2k.com/amigaforsale/

A500 (1000, 2000) 4MB / 8MB Fast Ram Memory Expansion board With CF Card IDE support

This is my new A500 4MB/8MB Memory expansion board for your Amiga 500 (and other models) that has built in IDE support by use of a CF card that has been formatted for use with the Amiga. The board uses the IDE68K design for the IDE portion. The board will fit inside all A500's and with the use of various CPU adapters should work in the A1000, A2000 and CDTV.. Simply remove your CPU, place it in the Expansion board and then connect the memory board and CPU adapter board if being used to the now empty CPU slot on the A500 motherboard. The memory will autoconfigure when the Amiga is turned on.

A1000 and A2000 users

This board will work on these Amiga's however the A1000 definately needs a different CPU adapter to enable it to fit properly and the A2000 probably does as well. Hopefully people can check and let me know of their findings. Soldering points will be different for these machines

A1000 CPU Adapter

This adapter will sit on top of your CPU socket in the A1000 and allow the fastmem board to sit on top without interfering with the floppy drive cable of the floppy drive.
[#38] Re: Amiga 1000 jak uruchomić

@twardy, post #37

Ale kipper coś ostatnio nie daje śladów życia chciałem u niego kupić jeszcze dwa adaptery CF A1200/600 i zero odzewu
[#39] Re: Amiga 1000 jak uruchomić

@sebbb, post #38

Ja zamawiałem od niego przez Amibaya i było ok. Na eab tez się udziela na forum. Z tego co wiem, na maile rzadko raczej odpowiada, lepiej na amibayu.
[#40] Re: Amiga 1000 jak uruchomić

@twardy, post #39

Ale ostatnio miał jakąś osobistą akcję. Powinien już niedługo być z powrotem i za jakiś czas odpisać na wszystkie maile.
[#41] Re: Amiga 1000 jak uruchomić

@twardy, post #39

Zapytam na Amibay, fajne te jego adaptery Amigowy LED działa jak z dyskiem twardym
[#42] Re: Amiga 1000 jak uruchomić

@twardy, post #39

Widzę że masz na Amidze 1000 napis Commodore dodałeś go czy to oryginał?
Mam A1000, ale bez tego napisu
[#43] Re: Amiga 1000 jak uruchomić

@sebbb, post #42

Zdaje się, że pierwsze modele A1000 nie miały napisu Commodore.

Ostatnia aktualizacja: 03.07.2014 23:21:42 przez glichtanski
[#44] Re: Amiga 1000 jak uruchomić

@glichtanski, post #43

Pierwsze modele na rynek amerykański nie miały logo Commodore, bo w USA Commodore za bardzo kojarzyło się z zabawkami typu VIC20 i C64, marketing zdecydował, że będzie tylko Amiga, bo miał to być komputer do bardziej zaawansowanych rzeczy niż gry.
W Europie bardzo wczesne pierwsze wersje, jeszcze tylko z trybem NTSC, bez chyba trybów EHB i HAM6, też były bez napisu, a cała reszta już z logo.
[#45] Re: Amiga 1000 jak uruchomić

@sebbb, post #42

Wszystko oryginał.
[#46] Re: Amiga 1000 jak uruchomić

@twardy, post #45

Można sprawdzić wersję płyty głównej bez zaglądania do środka, nie chcę zrywać plomby
[#47] Re: Amiga 1000 jak uruchomić

@sebbb, post #46

Jak nie masz napisu to na 90% masz pierwszą produkcyjną wersję (chyba A), z kośćmi NTSC. Możesz zobaczyć, czy obraz z Amigi jest wyświetlany w PAL, czy w NTSC. Jak będzie w PAL, to masz chyba rev. B i na 100% będą Ci działać tryby EHB, w wersji NTSC nie będą.
[#48] Re: Amiga 1000 jak uruchomić

@flops, post #47

Można te kości wymienić na PAL?
[#49] Re: Amiga 1000 jak uruchomić

@sebbb, post #48

Będzie ciężko, bo w A1000 Agnus jest w wersji DIP, czyli podłóżnej, w nowszych Amigach jest PLCC - kwadratowa.
Tu możesz poczytać o A1000
[#50] Re: Amiga 1000 jak uruchomić

@glichtanski, post #49

fajne te podpisy na spodzie obudowy, jak w Macu
[#51] Re: Amiga 1000 jak uruchomić

@sebbb, post #50

Nieprawda. To w Macu są podpisy jak w Amidze. Nie odwrotnie

EDIT: No dobra, w Macu były prędzej ukryty

Ostatnia aktualizacja: 04.07.2014 16:19:52 przez glichtanski
[#52] Re: Amiga 1000 jak uruchomić

@KrisbA, post #1

Jako ze stałem się szczęśliwym posiadaczem A1000 (podobno sprawnej) mam pytanie do użytkowników tego sprzętu po uruchomieniu pokazuje się łapka która prosi o kickstart .. wkładam dyskietkę z kickstartem czyta czyta po czym się restartuje i monitor wywala brak sygnału .. amiga dalej nie reaguje próbowałem różne wersje kickstartu z dyskietki i goteka efekt cały czas taki sam czyta resetuje się i czarny ekran brak sygnału .. spotkał się ktoś z podobnym objawem ?
[#53] Re: Amiga 1000 jak uruchomić

@lukzer, post #52

wywalić płytę i wsadzić GBA1000
a tak serio to standardowe przeczyszczenie układów i podstawek na początek, sprawdzenie układów na innej płycie też nie zaszkodzi
[#54] Re: Amiga 1000 jak uruchomić

@Kilos, post #53

Niestety moja GBA1000 tez coś świruje po kilku minutach wywala krzaki na ekran juz prawie wszystko wymieniłem i nic .. a z ta A1000 spróbujemy czyszczenia dziwne jest to ze obraz się pojawia( lapka). A czy ktoś z posiadaczy A1000 może spróbować uruchomić ja bez klawiatury ja nie mam może tu jest problem.?
[#55] Re: Amiga 1000 jak uruchomić

@lukzer, post #54

nie Ty jeden walczysz z GBA
na pewno powinna działać bez klawy, bo uruchamiałem swoją
[#56] Re: Amiga 1000 jak uruchomić

@lukzer, post #54

Potwierdzam mi też uruchamiała się bez klawiatury. Amiga chyba nie sprawdza czy ma klawiaturę

Ostatnia aktualizacja: 12.09.2015 14:00:50 przez KrisbA
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem