kategoria: A500
[#1] Nowy posiadacz A500
Witam stałem się dziś posiadaczem Amigi 500 i przypadkowo amigi 600 z monitorem 1084, A500 ma pod klapką dodatkową pamięć z baterią ale wygląda jakby zaczęła wylewać co z tym zrobić.
[#2] Re: Nowy posiadacz A500

@rade33, post #1

Wylutowac baterie. Wyczyscic elektronike. Jak cos, to samo rozszerzenie i tak jest dosc tanie i powszechne.
[#3] Re: Nowy posiadacz A500

@_arti, post #2

W A600 mogę podłączyć dysk twardy ze starego laptopa dysk jest 2,5 cala mogę wykorzystać taśmę z laptopa do podłączenia dysku?
[#4] Re: Nowy posiadacz A500

@rade33, post #3

Nie wiem, co to za laptop ale raczej tak. Jaki Kickstart ma 600-etka?
[#5] Re: Nowy posiadacz A500

@_arti, post #4

To stary compaq presario. A 600 ma Kickstart 37.300
Podłączyłem i działa ale formatowanie z tego co widzę może zająć kilka godzin czy to normalne?

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2014 19:29:56 przez rade33
[#6] Re: Nowy posiadacz A500

@rade33, post #5

Na 68000 to calkowicie normalne ;)
- zrob partycje na system maks. 100MB
- uzyj quick format
[#7] Re: Nowy posiadacz A500

@_arti, post #6

A jak założyć więcej partycji?
[#8] Re: Nowy posiadacz A500

@rade33, post #7

Niech ktos mu poda link. Siedze na telefonie gdzies miedzy Lodzia a Lwowem i co chwila trace zasieg :/
@autor watku
Jest tez kilka tutoriali z HDToolboksa na Youtube.
[#9] Re: Nowy posiadacz A500

@rade33, post #7

link

czytaj całość

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2014 20:52:25 przez groovebox

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2014 20:53:19 przez groovebox
[#10] Re: Nowy posiadacz A500

@groovebox, post #9

Czy kombinacja klawiszy A+A+CTRL działa nawet jak jest nie załadowany system? Próbowałem wyjść z gry i nie działało.
[#11] Re: Nowy posiadacz A500

@rade33, post #10

Oczywiście powinno działaćOK A spróbuj z innej gry zrobić resetapomysł
[#12] Re: Nowy posiadacz A500

@rade33, post #10

Działa. To jest sprzętowy reset. Może masz uszkodzony któryś z klawiszy?
[#13] Re: Nowy posiadacz A500

@rade33, post #10

Czasami, niektóre gry niedosowe blokują ten reset i tylko pomaga wyłączenie i włączenie Amigi.
[#14] Re: Nowy posiadacz A500

@gilban, post #13

Tak jest w Atari :)
W Ami o ile mnie pamięć nie myli, zrobienie trójkliku na klawiaturze powoduje nieuchronny reset sprzętowy. Jeszcze rzucę okiem na schemat A500 dla pewności...
[#15] Re: Nowy posiadacz A500

@wali7, post #14

Czasami też jak się Amiga "powiesi" to też tylko wyłączenie i włączenie pomaga. Po to też był montowany przez niektórych dodatkowy reset sprzętowy na płycie, aby jednak można było Amigę zrestartować, jak ten z klawiatury nie pomagał. Gdyba zawsze działała, to i dodatkowy rest by nie był potrzebny.
[#16] Re: Nowy posiadacz A500

@gilban, post #13

ok, racja
[#17] Re: Nowy posiadacz A500

@gilban, post #13

Podaj przykład takiej gry.
[#18] Re: Nowy posiadacz A500

@BULI, post #17

Ja tak miałem w dwóch czy może trzech grach kiedyś, ale nie pamiętam tytułówpomysł I na jednej cały czas palił się Caps Lock, nie dało się wyłączyć, a sama gra śmigała normalnieOK
[#19] Re: Nowy posiadacz A500

@parallax, post #18

I na jednej cały czas palił się Caps Lock, nie dało się wyłączyć, a sama gra śmigała normalnie

To raczej nie było normalne zachowanie, czekam na jakieś konkretne tytuły i sprawdzę to.
[#20] Re: Nowy posiadacz A500

@gilban, post #13

Przytrzymanie powyżej 10s uruchamia sprzętowy reset, tego nie da się zablokować.
[#21] Re: Nowy posiadacz A500

@cholok, post #20

Przy niektórych zwiechach można sobie trzymać reset z klawiatur.. uchuchu szeroki uśmiech
a reset wyprowadzony z płyty na 99,9% przypadków pomoże zawsze ok, racja
[#22] Re: Nowy posiadacz A500

@BULI, post #21

W kartach turbo ze 030 które nie mają własnego kwarca a jedynie układ powielający takt zegara z płyty głównej zdarza się że w chwili resetu (wszystko jedno czy z klawiatury czy przycisku reset czy programowym) robi się żółty ekran a wtedy trzeba poczekać ok 30 sekund aż się ponownie sam zresetuje i ruszy. Przez te 30 sek na nic nie reaguje.
Czasem mijają tygodnia i się to ani razu nie zdarzy, a czasem jest taki dzień że przy każdym resecie a bywa że po tych 30 sek sam się resetuje i znowu w ten żółty ekran wpada i kolejne 30sek czekania. Nigdy nigdzie nie wyczytałem ani nie skapnąłem czemu czasem tak robi. W jakimś MA trafiłem tylko na wzmiankę że to się zdarza tylko w kartach co nie mają własnego kwarcu. A w moim M-Tec potrajał 14MHz tworząc 42MHz.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem