kategoria: A600
[#31] Re: Amiga Commodore A600 - pytań kilka

@rafgc, post #29

Na giełdzie wisi ogłoszenie o A600 z dodatkowym Chipem, kartą turbo i kartą CF robiącą za HD za 600zł, jeśli dobrze pamiętam jest to drugie podejście do sprzedaży tej Amigi, wycenianie na 400zł gołej i niekompletnej A600 mającej za to garść dyskietek i książek to objaw nieznajomości cen lub celowe wkręcanie sprzedającego.

Pozdrawiam
[#32] Re: Amiga Commodore A600 - pytań kilka

@rafgc, post #29

Sprzedałem na Allegro Commodore A1200 BOX za prawie 1000 zł ceny są naprawdę różne
[#33] Re: Amiga Commodore A600 - pytań kilka

@seen_by_soho, post #24

Generalnie możesz ją wystawić już w takim stanie jak teraz z rzetelnym opisem. Ostatnio panuje w ogóle moda na wystawianie rupieci i złomów z magicznym dopiskiem "znawcy tematu na pewno wiedzą o co chodzi", "znawcy tematu na pewno sobie poradzą" w cenie lekko niższej od średniej rynkowej. Możesz też Dodać odnośnik do tego tematu, aby potencjalni kupujący zapoznali się z sytuacją. Uszkodzona stacja i rozmagnesowane dyskietki, nie stanowią, wielkiego problemu, ale ograniczają trochę cenę.

Czy dyskietka Workbench też nie działa?

Ostatnia aktualizacja: 05.01.2014 12:15:47 przez rafgc
[#34] Re: Amiga Commodore A600 - pytań kilka

@sebbb, post #32

Nie porównujmy BOXa do nie BOXa, z góry zakładamy, że cena 400-500zł dotyczy zestawu A1200 + zasilacz, oryginalne opakowanie + dobry stan dodaje sporo wartości kolekcjonerskiej, stąd taka cena.
[#35] Re: Amiga Commodore A600 - pytań kilka

@rafgc, post #34

:)

Ostatnia aktualizacja: 05.01.2014 12:33:37 przez kolega
[#36] Re: Amiga Commodore A600 - pytań kilka

@rafgc, post #33

Najlepiej dać porządny opis i cenę od 1pln. Rynek sam zweryfikuje ile sprzęt jest warty.

Jak jest w naprawdę super stanie, to potrafi być nawet 2x droższy niż taki sam, sprawny, ale w gorszym stanie.
Jak jest unikatowy, to też będzie większa cena, bo kolekcjonerzy szukają po kilkanaście miesięcy komputera który różni się np. dwoma znaczkami.

Tutaj koledzy piszą, że A1200 jest warta z jakieś 300pln, a ja wystawiłem od 1pln A1200 w super wersji, ładną i liczę że sprzeda się nie za mniej jak 500pln (najwyżej się przeliczę, a ktoś kupi super sprzęt w dobrej cenie ).
[#37] Re: Amiga Commodore A600 - pytań kilka

@flops, post #36

Na szczęście XeNeS zdecydował, że spróbuje mi pomóc (wielkie dzięki), więc jutro powinienem wiedzieć więcej o stanie Amigi.
Bardzo Wam dziękuję za wszelkie sugestie i podpowiedzi!
[#38] Re: Amiga Commodore A600 - pytań kilka

@seen_by_soho, post #37

Wystawiałbym za 300,- bo tera tak chodzą na alledrogo
[#39] Re: Amiga Commodore A600 - pytań kilka

@seen_by_soho, post #37

Zapraszam do mnie jutro, reszta na PM / telefon ;)
[#40] Re: Amiga Commodore A600 - pytań kilka

@avionik, post #27

Problemem okazała się stacja dyskietek, ale dzięki uprzejmości i wiedzy XeNeSa została wymieniona, a komputer teraz śmiga jak trzeba

Zgodnie z obietnicą umieszczam link do aukcji:

http://allegro.pl/show_item.php?item=3868384315

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc.
[#41] Re: Amiga Commodore A600 - pytań kilka

@seen_by_soho, post #40

Kurcze... Ktoś w wątku obiecywał 150? hahaha!!! Napaliłem się na to za 220 pln, bo miała być A600 na nowe mniejsze mieszkanie :))) Jak nic cena będzie mało przyzwoita. Cóż... Ja odpadam. Dozbieram 150pln i będzie a500, aca500 i hxc (70cm amigi i 25 cm joyów) na metr bieżący biurka.
[#42] Re: Amiga Commodore A600 - pytań kilka

@avionik, post #41

Czasami trzeba poczekać i polować na swoją okazję.
Ja swoją A600 kupiłem w opcji Kup Teraz za 170zł z wliczoną już przesyłką.

Obudowa w stanie wzorowym. Technicznie również bez zarzutu.
Fakt faktem, że ceny A600 potrafią dorównywać A1200, bo tak narzucają je sprzedawcy, co nie ma specjalnie logicznego uzasadnienia.

Jedynym jest właśnie atut gabarytów. Ja bardzo chciałem mieć A600 żeby... ją mieć. To była moja pierwsza Amiga, którąkupilłem za drugą zarobioną przeze mnie wypłatę. To podniecenie pamiętam do dzisiaj :)
[#43] Re: Amiga Commodore A600 - pytań kilka

@avionik, post #41

No to póki co chyba jeszcze nie przekroczyła Twojego maksimum i zapewne (?) nie przeskoczy
Tak jak mówiłem wcześniej, mnie zależy głównie na tym, żeby ktoś jeszcze miał z niej pociechę, a sprawna Amiga nie wylądowała na śmietniku. W każdym razie, cieszę się, że jeden z pasjonatów ją przygarnie Do końca aukcji jeszcze 4 h, więc gdyby ktoś był zainteresowany to zapraszam do obejrzenia (link kilka postów wyżej).
Pozdrawiam,
Radek
[#44] Re: Amiga Commodore A600 - pytań kilka

@seen_by_soho, post #43

W efekcie przekroczone o 2,5 pln :) Ale aukcja uczciwa, bo nie było multi-strzałów za "dwadzieścia dwunasta". Nie zapomnę jednej aukcji retro, która kończyła się w sobotę lub niedzielę i... padało allegro i aukcja przedłużona została o 24h - w efekcie licytowałem dalej i dalej i przepłaciłem gdzieś o 200 pln.... ale musiałem to mieć. Mam. Od tego czasu pewne skrzywienie.... Teraz jestem ostrożny i z reguły przegrywam aukcje - tj snajper pisze, że ofertę mogę sobie w d* wsadzić.

Zestaw zacny i gratuluję zwycięzcy.
[#45] Re: Amiga Commodore A600 - pytań kilka

@seen_by_soho, post #43

W efekcie przekroczone o 2,5 pln :) Ale aukcja uczciwa, bo nie było multi-strzałów za "dwadzieścia dwunasta". Nie zapomnę jednej aukcji retro, która kończyła się w sobotę lub niedzielę i... padało allegro i aukcja przedłużona została o 24h - w efekcie licytowałem dalej i dalej i przepłaciłem gdzieś o 200 pln.... ale musiałem to mieć. Mam. Od tego czasu pewne skrzywienie.... Teraz jestem ostrożny i z reguły przegrywam aukcje - tj snajper pisze, że ofertę mogę sobie w d* wsadzić.

[#46] Re: Amiga Commodore A600 - pytań kilka

@seen_by_soho, post #43

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem