Da sie, tylko pytanie czy warto. Bedzie wystawal wentylator. Podobno byly tez wersje z podstawka na sima prostopadla do plyty, tez bedzie wystawac. Mialem kiedys Blizarda 040 w desktopie i komputer stal na podstawkach (najciszej bylo na 4 gumkach myszkach). Postal tak 2 czy 3 miesiace i kupilem obudowe tower.
Tak jak miałem takiego Blizzarda, teraz mam BlizzardaPPC 240MHz + 040/30MHz 128MB również w standardowej obudowie plus karta graficzna i kontroler FastATA.
dzieki !!!
ja tez zamierzam kupic obudowe ale w pozniejszym czasie. dzisiaj dopiero bede mial Amige 1200 i musze sobie jakas karte trubo skolowac. mysle ze przez te kilka tygodni moze sobie postac na podstawce :P
pozdrawiam
Poszukaj wentylatorka z bocznym nawiewem (szukaj w sklepach elektronicznych), Elbox montował takie na Apollach 1240/40, więc i tu pewnie się da. Są naprawdę małe.
Nie próbuj używać karty bez wiatraka, bo 68040 40 MHz to najbardziej grzejący się procesor spotykany w Amigach.
Oczywiście wentylatorek będzie. Wiem, ze bez niego ani rusz :) Mam nadzieje, ze cos z tej mojej Amigi bedzie :D I jeszcze jedno, a do czego ten wentylatorek podlaczyc?? :P
Ja nie mam i nie miaîem na żadnych podstawkach. A1200 mam wysunietą około 15 cm do przodu dla collera PPC i procesora 68k z radiatorem + śmigło 12 W. Wewnętrzne śmigło 5 W dla PPC mam wyłączone, bo zamiast chłodzić coollera dla PPC to go jeszcze nagrzewał.
Ja miałem przewody zasilające wentylator zakończone gniazdem zasilania takim samym jak w HD i CD. Wystarczyło podłączyć do zasilacza (fakt że mialem juz desktop zasilany pecetowym zasilaczem).
Masz Apollo. Blizzardy 68040 zwîaszcza te ostatnie z DCE dziaîajâ bez problemu na 50 MHz jeôli naprawde procesor oryginalnie nie przemalowany z 33 MHz byî taktowany 40 MHz
PS. Oczywiôcie radiator i ômigîo koniecznie juű na 68040/30 MHz
Oczywiôcie radiator i ômigîo koniecznie juű na 68040/30 MHz
Gdy przestawie 68040na 40Mhz to śmiga dobrze z elboxowym radiatorem, wiatraczek siedzi obok, nie na CPU i ma raczej marne oddziaływanie n atemperaturę CPU. Widocznie procesorów 68040 było kilka wersji i nniektóre się grzeją bardziej niektóre mniej
Przecież te wiatraki monotowane przez Elbox to były modele z bocznym nawiewem. Pobierały powietrze od góry i wyrzucały wprost na procesor. Dobra, zajmująca mało miejsca konstrukcja. Wcale nie były tylko na pokaz.
Za to Elbox montował fatalne radiatory - zwykłe, pomalowane na czarno blachy - warto sobie założyć płaski radiator od 486 (można spotkać takie 2-3 mm wysokości).
Ok, z ytm wiatraczkiem to prawda jeżeli tak mówisz, myślałęm, że poprzedni właściciel przestawił ten wiatraczek :), W takim razie zdemontuje ten blaszany radiator :), dotychczas nakładałem tylko na niego lepszy :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies
(ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach.
Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy
niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki
internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.