[#1] instalacja s3trio-pytanie poczatkujacego amigowca
witam
Mam pytanie dotyczace karty s3trio. Mam A1200 w obudowie tower+mediator i chcialbym podlaczyc do niej karte s3trio, a nie wiem jak zainstalowac sterowniki. Mam juz sciagniety i zainstalowany pakiet picasso ale co dalej. Prosilbym o pomoc bo nigdzie nie moge znalesc odpowiedzi ani zadnej instrukcji.

pozdrawiam
[#2] Re: instalacja s3trio-pytanie poczatkujacego amigowca

@Piechus, post #1

Odpal system na monitorze PAL. Nastepnie wejdz do Systemu, katalogu Prefs i odpal ScreenMode. Nastepnie ustaw tryb P96 (najlepiej w 800x600x16bit). Zapisz zmiany. Jezeli ekran nie przelaczy sie na monitor podpiety do karty GFX, to zrob reset.
[#3] Re: instalacja s3trio-pytanie poczatkujacego amigowca

@Piechus, post #1

a jeszcze jedno mam pytanie, jaka karte mam wybrac przy instalacji picasso. tak jak przy voodoo mam wybrac cybervision64 3d czy cos innego??
[#4] Re: instalacja s3trio-pytanie poczatkujacego amigowca

@Piechus, post #3

i jeszcze jedno, przy odpaleniu med config tez sie ybiera karte graficzna i tez nie wiem jaka wybrac.

pozdrawiam
[#5] Re: instalacja s3trio-pytanie poczatkujacego amigowca

@Piechus, post #3

Tak, przy instalacji P96 wybierasz CVision64 3D. Nastepnie zmienasz jego nazwe na Virge.
W Tooltypach dla tego serownika wpisujesz:

BOARDTYPE=Virge

Nastepnie w Picasso96Mode wybierasz z menu

Attach setting to Board0: Virge

Nastepnie zapisujesz ustawienia
[#6] Re: instalacja s3trio-pytanie poczatkujacego amigowca

@Phibrizzo, post #5

robie tak jak piszesz i nic z tego. po instalacji picasso wchodze do katalogu devs:monitro i zmieniam nzawe na virge, potem w menu u gory biore opcje informaion i zmieniam boaardtype z cvision na virge. potem odpalam picasso96mode i jak chce wziasc opcje attach setting to: to pisze No Board. i lipa
ja juz nie wiem o co chodzi.
[#7] Re: instalacja s3trio-pytanie poczatkujacego amigowca

@Piechus, post #6

Sprawdz czy aby na pewno w katalogu: Libs:Picasso96 znajduje sie plik Virge.card.
Program Picasso96Mode powinien byc uruchomiony po resecie po instalacji Picasso96
aby sterownik mogl zostac odpalony.
[#8] Re: instalacja s3trio-pytanie poczatkujacego amigowca

@Phibrizzo, post #7

nie ma takiego pliku. jest tylko s3virge.chip
[#9] Re: instalacja s3trio-pytanie poczatkujacego amigowca

@Piechus, post #8

No właśnie Ty napisałeś o karcie S3Trio a oni piszą Ci jak zainstalować Virge
Czytanie ze zrozumieniem to podstawa sukcesu
Rozumiem że ściągnąłeś ten eksperymentalny sterownik ze strony Elboxu ? Pewnie jesteś jedyny w Polsce który ma S3Trio. A w archiwum ze sterownikiem nie ma jakiejś dokumentacji? Może ElboX Ci pomoże?
[#10] Re: instalacja s3trio-pytanie poczatkujacego amigowca

@TomK, post #9

nie dziala mi na tym strowniku. Nie bede sie meczyl za wiele bo w tym tygodniu ma przyjsc do mnie karta voodoo. Chcialem odpalic ta karte bo widzialem ze jes taka mozliwosc ale to gra nie warta swieczki

pozdrawiam
[#11] Re: instalacja s3trio-pytanie poczatkujacego amigowca

@Piechus, post #1

Nie ma dostepnego sterownika dla S3Trio. Najsłabszą kartę jaką możesz włożyć do Mediatora to Virge, ale i tak nie polecam tego. Przyjemna praca zaczyna sie dopiero z VooDoo3 3000.
[#12] Re: instalacja s3trio-pytanie poczatkujacego amigowca

@kmilota, post #11

Na pewno warto do Mediatora dokupić Voodoo, ale praca na Virge wcale nie jest zła, o ile korzystamy z nowych sterowników. Sterowniki na płycie MM CD (przynajmniej tej którą miałem kilka lat temu) są bardzo kiepskie, np. nie obsługują wskaźnika myszki sprzętowo. Po otrzymaniu update z Elboxu zaczęło to fajnie chodzić.
[#13] Re: instalacja s3trio-pytanie poczatkujacego amigowca

@wali7, post #12

a czy voodoo instaluje sie ak samo jak s3virage?? tzn. odpowiednio zmienia sie naze cvision na voodoo??? Dzisiaj mam dostac voodoo 3 3000 pci i nie chcialbym miec takich problemow jak z s3trio:D

pozdrawiam

ps. mam troche pytanie z innej beczki(a nie chce zasmiecac formu) czasami jak wlacze moja a1200+hdd+cdrom to nie chce sie wlaczyc. pali sie tylko cay czas czerwona lapka od hdd i nic. stoi. Po odlaczeniu cd-romu jest dobrze system sie odpala bez problemu. nie dzieje sie to za kazdym razem ale jest to troche irytujace ze musze odlaczac cd, a potem go podlaczyc i restart zeby dzialalo.

Ostatnia modyfikacja: 22.03.06 10:57
[#14] Re: instalacja s3trio-pytanie poczatkujacego amigowca

@Piechus, post #13

Ciekawe:). Mam to samo tyle ze za kazdym razem:(. Ja mieszam Blizzardem i wstaje. Musze sprawdzic patent z cd;). A z voodoo to jest tak. Instaluje sie Picasso cv643d potem zmienia sie nazwe na voodoo i w tooltypach boardtype tez na voodoo i ..... śmiga :D

Ostatnia modyfikacja: 22.03.06 11:17
[#15] Re: instalacja s3trio-pytanie poczatkujacego amigowca

@Piechus, post #13

Jak masz podpięte zasilanie? Bo to może być nieśmiertelny problem prądowy.
Co do instalacji, to chyba chodziło Ci o sterownik do S3Virge, bo do S3Ttrio nigdy nie było i tej karty w Amigach użyć się nie da. Owszem, CV64 oparte było na S3Trio, ale to karta Zorro nie mająca się nijak do kart PCI.
A co do instalacji, to instalujesz dowolną kartę, zmieniasz nazwę na Voodoo i wrzucasz chyba do monitors sterownik do Voodoo. Sorry za brak precyzji, ale Mediatora miałem kilka lat temu i nie pamiętam szczegółów.
[#16] Re: instalacja s3trio-pytanie poczatkujacego amigowca

@wali7, post #15

Caly proces instalacji opisany jest w intrukcji z Elboxa krok po kroku.

[#17] Re: instalacja s3trio-pytanie poczatkujacego amigowca

@wali7, post #15

Nie rozumiem, jak nie było S3Trio? W moim starym grzybie siedzi S3Trio przecie :D

Sory ale ten post jest bezsensowny bo dopiero teraz doczytałem że nie było steronika do S3Trio do Amig :D Czytanie ze zrozumieniem rulez :)

Ostatnia modyfikacja: 22.03.06 12:58
[#18] przeczytaj instrukcje

@Piechus, post #1

naprawde tak ciezko? jak ci ktos nie powtorzy tego co napisane to nie dasz rady? rotfl
[#19] Re: przeczytaj instrukcje

@Valwit, post #18

ja nie wiem juz co robie zle. porzyczylem od kumpla s3virage i nie moge jej nadall odpalic. sformatowalem dysk i od nowa postawilem amios 3.9. potem stery od medka i odpalilem medconfig. potem picasso96. zainstalowalem go, potem potem zmiana pliku cvison na virge, w tooltype tez na virge. zrobilem reset i nic. w picasso96 nic nie da sie ustawic. a z menu nie mozna nic wybrac.
[#20] Re: przeczytaj instrukcje

@Piechus, post #19

A skopiowałeś Virge.card do Libs:Picasso96?
[#21] Re: przeczytaj instrukcje

@Kitech, post #20

ten plik juz tam byl wiec go nie kopiowalem(bel tez tam s3virge.card) nie mam pojecia czemu tak sie dzieje.

Ps. Jak by ktos mogl to bylbym wdzieczny o taka instrukcje krok po kroku jak zainstalowac picasso i cala reszte bo moze gdzies tam robie jakis blad.
[#22] Re: przeczytaj instrukcje

@Piechus, post #21

Miałem kiedyś (i mam do dzisiaj ) przypadek, że po ustawieniach z Medconfig nie odpalała sie grafa (Voodoo). Okazało się, że w Prefsach voodoo.int musi być na NO, a nie YES. Akurat masz inną kartę, ale może pójdź tym tropem - nie korzystaj z Medconfig PRZED! zainstalowaniem S3virge.
Powodzenia.
[#23] Re: instalacja s3trio-pytanie poczatkujacego amigowca

@kmilota, post #11

Nigdy nie mów nigdy
Wejdź na stronę Elboxu do działu download a później pisz że czegoś nie ma
[#24] Re: instalacja s3trio-pytanie poczatkujacego amigowca

@wali7, post #15

Oj panowie rutyna się wkrada
A to co to jest ftp://provideo.ur.ru/amiga/trio64.lha
To jest do medka. Choć nie wiem czy działa. Link ze strony Elboxu.
[#25] Re: instalacja s3trio-pytanie poczatkujacego amigowca

@TomK, post #24

Rzeczywiście - coś nowego :)
Chociaż ten driver to dopiero 0.6, sporo ograniczeń. Jak ktoś musi, to już lepiej Virge używać.
[#26] Re: instalacja s3trio-pytanie poczatkujacego amigowca

@wali7, post #25

panowie ja juz nie wiem o co chodzi. mam virage wszystko mam zrobione a nadal lipa
gdy wpisuje komende pciinfo: to pokazuje mi ze kara virage jest w mediatorze ale w picasso nie moge jej ybrac.

ktos ma jakis pomysl??
[#27] Re: instalacja s3trio-pytanie poczatkujacego amigowca

@Piechus, post #26

To się tak jeszcze spytam. Czy instalowałeś Picasso96 ze strony którą podał Elbox? Czy wykonałeś wszystko co jest napisane w manualu ze sterownikami od Mediatora?
[#28] Re: instalacja s3trio-pytanie poczatkujacego amigowca

@kmilota, post #27

tak.
robilem wszystko tak jak bylo napisane, czyli
intalowalem mediator media filee sysyem
potem med config
potem picasso96
potem zmiana nazwy pliku CVision3d w kat. devs:monitor
potem kikniecie prawym przyciskiem myszy i zakladka informacion i zmiana boardtype=CVision3d na boardtype=Virge
i reset.
Odpalam picasso96mode i u gory w zakadce powinno byc board0:Virage a jest nadal No board.

ja juz nie wiem co robie nie tak, chyba ze karta jest walnieta.
[#29] Re: instalacja s3trio-pytanie poczatkujacego amigowca

@Piechus, post #28

A tak zapytam,jestes pewien że mediator jest w porządku ??
[#30] Re: instalacja s3trio-pytanie poczatkujacego amigowca

@waldiamiga, post #29

chyba jest, kupowalem go na allegro i niby jest sprawny. medconig go wykrywa i w pciinfo tez pokauje ze karta jest w slocie wiec powinno byc ok. nie mam nigdzie go sprawdzic.

Chyba ze ktos jest z okolic gdanska i chcialby mi pomoc to byl bym bardzo wdzieczny.

pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem