kategoria: A500
[#1] amiga 500 biały ekran
Chciałem wskrzesić starą amigę która przeleżała bezczynnie w szafie parę lat. Sprzęt to amiga 500. Niestety po podłączeniu pojawia się biały ekran. Brakuje ekranu KS. Stacja klika jak powinna, i próbuje czytać dyskietkę lecz bez rezultatu.

Wizja raczej działa - ekran zmienia odcienie szarego przy uruchamianiu. Kończy się na jasnoszarym bądź białym ekranie.

Wyjąłem wszystkie układy IC z gniazd i włożyłem je z powrotem, porządnie dociskając. Kondensatory wyglądają na nieuszkodzone a płyta jest czysta i w dobrym stanie. Jedynym IC którego nie wyjmowałem to Fat Agnus, ze względu na brak odpowiedniej pęsety do układów PLCC. Na forum przeczytałem podobnym przypadek z ekranem. Czy są jakieś inne przyczyny? Z komputerem zobaczę się dopiero za jakiś czasi jeśli coś trzeba nabyć, chciałbym przygotować się na wymianę, za wczasu. Pęseta PLCC już nabyta :)

Egzemplarz amigi jest raczej rzadkim z czerwoną LEDą power i płycie prawdopodobnie w wersji 3 (charakterystyczne chipy RAM w dolnej części płyty oraz brak nazw dla IC jak na link).

Ostatnia aktualizacja: 05.01.2014 17:26:29 przez mdx

Ostatnia aktualizacja: 05.01.2014 17:26:57 przez mdx
[#2] Re: amiga 500 biały ekran

@mdx, post #1

Biały ekran to bodajże coś z płytą
[#3] Re: amiga 500 biały ekran

@pokulan, post #2

Źródło: http://www.ppa.pl/sprzet/kolorki.html

Ciemnoszary - procesor jest sprawny. Oznacza to, że najpoważniejszy układ naszego komputera działa bez zarzutu.
Jasnoszary - poprawna wartość sumy kontrolnej pamięci ROM. Kickstart zgłasza się poprawnie.
Biały - wystarczająca do uruchomienia komputera ilość pamięci RAM. Oznacza to, że mamy co najmniej 256 kB Chip RAM oraz, jeśli mamy rozszerzenie pamięci, co najmniej 256 kB Fast RAM.
Czerwony - błąd sumy kontrolnej ROM lub błąd sprzętowy. Oznacza to, że uszkodzony został Kickstart albo któreś z podłączonych urządzeń (kart). Zielony - uszkodzenie Chip RAM.
Niebieski - uległ uszkodzeniu jeden z układów specjalizowanych Amigi.
Żółty - sygnalizacja błędu w uruchamianym programie przed instalacją obsługi błędów.
[#4] Re: amiga 500 biały ekran

@mdx, post #1

A jak się zachowuje dioda power? Capslock?
Z linku, który podał kolega groovebox przyda się również ta tabelka.

Ostatnia aktualizacja: 05.01.2014 17:51:07 przez glichtanski
[#5] Re: amiga 500 biały ekran

@glichtanski, post #4

Power zachowuje się jak podczas normalnego uruchomienia. Caps lock zapala się na chwilę a potem gaśnie. Jest możliwe zarówno włączenie/wyłączenie caps locka jak i reset za pomocą kombinacji 3 klawiszy.

Oba linki widziałem lecz żaden nie zawęża dostatecznie przyczyny problemu.
[#6] Re: amiga 500 biały ekran

@mdx, post #5

Ja bym stawiał na uszkodzenie jednego z układów CIA - 8520 lub niekontaktowanie w podstawce.
Jak masz pod ręką inną płytę, to podmień te układy.
[#7] Re: amiga 500 biały ekran

@jarob, post #6

Jednak bym wyłożył Agnus i przeczyścił styki, on często robi problemy.

Ostatnia aktualizacja: 05.01.2014 20:08:30 przez flops
[#8] Re: amiga 500 biały ekran

@jarob, post #6

Z tymi układami CIA to prawdopodobieństwo awarii 2 jest mniejsze więc tu i ówdzie sugerują zamianę w slotach. Próbowałem - nic to nie dało, działanie amigi takie samo. Dalej ten sam jasno szary/biały ekran. Możliwe że oba są uszkodzone.

Co do dodatkowych układów, niestety ich nie posiadam.
[#9] Re: amiga 500 biały ekran

@flops, post #7

Przy następnej okazji zamierzam tak zrobić.

Z odpowiedzi tu udzielanych wynika że przyczyną może być całkiem sporo chipów.
[#10] Re: amiga 500 biały ekran

@mdx, post #9

Miałem dziwny przypadek z A500.
Gdy była włączona z odpalonym WB to przesunąłem ją w prawo na stole o jakieś 10cm w prawo co spowodowało mocne naciągnięcie się kabla zasilającego - w efekcie obraz zrobił się szary.

Wyłączyłem, poprawiłem kabel, włączyłem - obraz tylko szary.
No to wyciągnąłem kabel zasilający i wsadziłem spowrotem, power on - obraz tylko szary.
Jeszcze raz to samo - szary.
No to wyciągnąłem kabel i wsadziłem spowrotem na siłę na maksa wyginając wtyczką na boki ile wlezie... włączyłem - szary.... no to jeszcze raz tak samo i... zadziałała :)

Chyba po prostu port zasilania nie stykał jak powinien, a już się wystraszyłem :)
[#11] Re: amiga 500 biały ekran

@mdx, post #1

Najprawdopodobniej nie styka w twoim przypadku procesor. Spróbuj go delikatnie wyjąć przeczyść styki i włóż z powrotem i dociśnij go, Amiga powinna wstać bez problemu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem