Chciałem wskrzesić starą amigę która przeleżała bezczynnie w szafie parę lat. Sprzęt to amiga 500. Niestety po podłączeniu pojawia się biały ekran. Brakuje ekranu KS. Stacja klika jak powinna, i próbuje czytać dyskietkę lecz bez rezultatu.
Wizja raczej działa - ekran zmienia odcienie szarego przy uruchamianiu. Kończy się na jasnoszarym bądź białym ekranie.
Wyjąłem wszystkie układy IC z gniazd i włożyłem je z powrotem, porządnie dociskając. Kondensatory wyglądają na nieuszkodzone a płyta jest czysta i w dobrym stanie. Jedynym IC którego nie wyjmowałem to Fat Agnus, ze względu na brak odpowiedniej pęsety do układów PLCC. Na forum przeczytałem podobnym przypadek z ekranem. Czy są jakieś inne przyczyny? Z komputerem zobaczę się dopiero za jakiś czasi jeśli coś trzeba nabyć, chciałbym przygotować się na wymianę, za wczasu. Pęseta PLCC już nabyta :)
Egzemplarz amigi jest raczej rzadkim z czerwoną LEDą power i płycie prawdopodobnie w wersji 3 (charakterystyczne chipy RAM w dolnej części płyty oraz brak nazw dla IC jak na
link).
Ostatnia aktualizacja: 05.01.2014 17:26:29 przez mdx
Ostatnia aktualizacja: 05.01.2014 17:26:57 przez mdx