[#1] 4xEide
Witam Wszystkich... :) Powiedzcie mi jak to możliwe, żeby 4xEide tak po prostu sie zepsuło ? Działało mi cały czas aż pewnego pięknego dnia włączam Ami a tu nic.... Pokazuje się powitalny ekran dyskietek pakujących się setkami do stacji ;) Aha dzień wcześniej zakładałem nową kartę turbo Apollo 040 40 Mhz... Ale czy to ma znaczenie ? Po prostu nie widziało mi nic... Ani twardego ani mojej nagrywarki Philipsa... Nawet w boot menu :( Przełanczałem różne taśmy i nic... Tylko na moim starym kablu podłanczanym bezpośrednio na łącze 2,5" na płycie Ami zadziałało. A wszystko co podłanczałem przez 4xEide było niewidoczne... Domyślam się, że 4xEide siadł... Ale tak bez niczego ? pozatym wiem, że ten element jest "niezniszczalny" chyba, że się go młotkiem potraktuje ;) Dziękuję za pomoc i pozdrwawiam wszystkich :)

[#2] Re: 4xEide

@figaro_79, post #1

W zasadzie (jak słusznie zauważyłeś) coś takiego nie powinno mieć miejsca.
Ale wyjątki mogą zdażyć się zawsze.
Jeżeli moduł ma układy w podstawkach, możesz spróbować je wyjąć i włożyć,
albo chociaż nieco poruszyć.
Nie wiem jak z nimi jest, bo po prostu nie pamiętam.
(też posiadam takie cacko i nie narzekam)
Jeżeli nie ma możliwości wykonania opisanych wyżej manewrów,
pozostaje ci chyba zwrócenie się z problemem
do Elboxu. W końcu oni się na tym znają...
To by było na tyle.

aberr@polbox.com
[#3] Re: 4xEide

@figaro_79, post #1

Zapytam z ciekawości:
nie używasz przypadkiem obudowy Infinitiv Micronika?
[#4] Re: 4xEide

@el, post #3

Używam właśnie Infinitiv (starej wersji, ale już z logiem Amigowym) ;) Ale co ma obudowa do 4xEide ? Dzięki i pozdrawiam

[#5] Re: 4xEide

@figaro_79, post #4

Plastikowa obudowa nie ekranizuje zakłuceń, które wyłapują (i emitują) taśmy twardych dysków. A 4xEIDE Elboxu nie buforuje głównych sygnałów (szyny danych i trzech sygnałów szyny adresowej).

Spróbuj użyć jak najkrótszych taśm do twardych dysków. W Infinitiv będzie to trudne, bo koszyki są na górze obudowy. Może położysz dodatkowego twardziela na dnie obudowy, podłączonego krótką taśmą.

[#6] Re: 4xEide

@figaro_79, post #4

Być może nie jest to takie oczywiste, ale wiele problemów wynika ze sposobu zasilania Amigi w wieży Infinitiv, które najczęściej występują przy założonej karcie Apollo. Obszernie wyjaśniłem to w liście wysłanym na Twój adres. Moja Infinitiv też ma takie ładne logo :)

[#7] Re: 4xEide

@el, post #6

W tej chwili wyslalem juz 4xEide do firmy, w ktorej ja kupilem. Dostalem odpowiedź : "Interfejs doszedł i rzeczywiscie objawy sa podobne do opisanych" Pisza tez, ze postaraja sie go naprawic. El ja mysle ze moze masz racje, ze faktycznie 4xEide, niekranizowany tower micronika i apollo 040 w kupie sie psuja ;) Ale nie moge zrozumiec jak ? Czyzby braki w zasilaniu ? podlaczylem dodatkowe zasilanie do gniazdka flopa na plycie i znikl mi problem ze stabilnoscia apollo. Uwazam ze 4xEide po prostu padl... Heh dziwny jest ten swiat... ;)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem