[#1] Dlaczego FDD stuka a nie stukało...
Jak w temacie.... Po instalacji dysku 3,5" stacja dyskietek dosyć dziwnie się zachowuje.... Co pewien czas (odstępy ok. 2-3 sek) wydaje z siebie dzwięk, tzn. szuka dyskietki. Co to jest i jak temu zaradzić?
[#2] Re: Dlaczego FDD stuka a nie stukało...

@c3h6, post #1

Przesmaruj prowadnicę głowicy oraz użyj jakiego programu (jest ich kilka) do usuwania tego stuku, wiem że jest w MCP, są też i małe pchełki tylko i wyłącznie do tego celu, ale nie pamiętam nazwy.

Stukanie jest powodowane tym, że głowica co kilka sekund przeskakuje na sąsiednią ścieżkę próbując coś odczytać. Programy eliminujące to, powodują, że głowica przesuwa się cały czas w jedną stronę, co jest znacznie cichsze. Gdy głowica dotrze do drugi kraniec, to robi to samo w druga stronę i tak w kółko.

[#3] Re: Dlaczego FDD stuka a nie stukało...

@Prince, post #2

Oprocz MCP, polecam ClickNot. Wystraczy wrzucic go do WBStartup. Jest na tyle dobrze napisany ze dziala nawet pod MOSem PUP.
http://de4.aminet.net/disk/misc/clicknot373.lha
[#4] Re: Dlaczego FDD stuka a nie stukało...

@c3h6, post #1

a zapala sie jakas kontrolka czy tylko slychac ten dzwiek??

[#5] Re: Dlaczego FDD stuka a nie stukało...

@AmiChris, post #4

..tylko slychac ten dzwiek :(
[#6] Re: Dlaczego FDD stuka a nie stukało...

@c3h6, post #1

Odpowiadam sam sobie... Panowie - wszystko rozumiem, dziekuje za pomoc. Ale mam pytanko - czy taki objaw mieliscie? O czym on swiadczy? O zuzyciu czy jakis defekt itp?
[#7] Re: Dlaczego FDD stuka a nie stukało...

@c3h6, post #6

To normalne. Sa "glosne" i "ciche" stacje. Efekt slychac w "glosnych", ale ClickNot warto uzyc takze w cichych, bo po co stacja msie "maltretowac"? :)
[#8] Re: Dlaczego FDD stuka a nie stukało...

@Andrzej Drozd, post #7

No fakt. To co mnie niepokoi to to, że wcześnij ta stacja tak nie stukała!!!!!!!
[#9] Re: Dlaczego FDD stuka a nie stukało...

@c3h6, post #8

Wydaje mi sie ze po podlaczeniu HD zostales tylko zmylony. Mianowicie gdy nie bylo HD, to sila rzeczy w stacji zawsze miales dyskietke z Workbenchem, gra itp.

Wlasnie wlozenie dyskietki do stacji po wczytaniu systemu z HD, jest tez dobrym sposobem na unkniecie stukania. No ale szkoda sie meczyc, wiec uzyj ClickNota.
[#10] Re: Dlaczego FDD stuka a nie stukało...

@Andrzej Drozd, post #9

Nie nie :) Amisia, którą nabyłem miała wbudowany dysk już od zawsze (THX LK Avalon :) ). Zaczęło stukać "po montażu". ALe, ale, skoro jest Clicknot - to objawy są normalne?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem