[#1] TV LCD z SCART czy Monitor + Indivision AGA mkII ?
Witam

Posiadam A1200/030 obecnie podlaczona do TV Samsunga 40' ale poniewaz TV wieczorami jest okupowany przez zone to zastanwiam sie nad 2 opcjami :
1 - kupno TV 20~24 LCD i podlaczenie kablem EURO SCART
2 - kupno Indivision AGA mk II i podlaczenie go do mojego monintora 24 'DELL U2412M

Dodam ze Amigi używam do grania retro i dem czasem moduly , generalnie dłubanie w systemie mnie nie intersuje, zatem prosze o opinie co lepsze do gier ?
Czy nieco nieostry obraz z TV bedzie lepiej sie nadawal do gier czy moze jednak Indi AGA ?
Czy Indi AGA w jakis niewielki sposob wspomga wydajnosci a1200 ?

prosze o opinie posiadaczy scandoublerow
[#2] Re: TV LCD z SCART czy Monitor + Indivision AGA mkII ?

@fibi, post #1

Do gier lepszy TV lub monitor z wbudowanym tunerem TV, dzięki temu tak jak kiedyś masz sprzętowy blur, do dłubania w systemie Indyvision, zwłaszcza że ten pozwala na większe rozdzielczości niż goły komp.

Pozdrawiam
[#3] Re: TV LCD z SCART czy Monitor + Indivision AGA mkII ?

@fibi, post #1

Ja mam w a 1200 i w a 4000 obraz
movie
[#4] Re: TV LCD z SCART czy Monitor + Indivision AGA mkII ?

@Dorian3d, post #3

Cienki jak polsilver? :D
[#5] Re: TV LCD z SCART czy Monitor + Indivision AGA mkII ?

@Dorian3d, post #3

Dorian3d, właściwie to na tym filmie nic nie widać poza obrazem z IndiMK2, bo nagrywajka nie dosyć
że się rusza to jeszcze jest za blisko monitorów i nie łapie ostrości.
[#6] Re: TV LCD z SCART czy Monitor + Indivision AGA mkII ?

@Radek_Cz, post #5

Nie, no różnicę widać doskonale, pierwszy monitor po prawej na którym jest sygnał z Indy jest nie do pobicia ok, racja
[#7] Re: TV LCD z SCART czy Monitor + Indivision AGA mkII ?

@fibi, post #1

Mam monitor LG 22MN43, który ma wbudowany tuner TV i Amiga świetnie z nim współpracuje. W każdym razie nie narzekam. Monitor ma m.in. złącze euro.
[#8] Re: TV LCD z SCART czy Monitor + Indivision AGA mkII ?

@BULI, post #6

Ja rozumiem zamysł Doriana3d, chciał pokazać obraz z jednej Ami w tym samym momencie z trzech różnych źródeł, ale żeby to był obiektywny test to wszystkie trzy telewizory/monitory musiałyby być takie same, no i przede wszystkim kamera powinna łapać ostrość na wszystkich, nie tylko tam gdzie Indi wyświetla, bo to pachnie stronniczością. Wiem że obraz z Indi jest najlepszy i nie podważam tego, ciekawmi mnie tylko czy różnica jakości jest na tyle duża żeby usprawiedliwić cenę i ograniczenie do jednego kompa i tylko dla A1200.
[#9] Re: TV LCD z SCART czy Monitor + Indivision AGA mkII ?

@Radek_Cz, post #8

Różnica jest ogromna, ale zawsze można powiedzieć że Polonez niewiele różni się od Mercedesa jeden i drugi ma fotele, kierownicę i można nimi wygodnie podróżować
[#10] Re: TV LCD z SCART czy Monitor + Indivision AGA mkII ?

@TUPCOM, post #7

Mam monitor LG 22MN43, który ma wbudowany tuner TV i Amiga świetnie z nim współpracuje. W każdym razie nie narzekam. Monitor ma m.in. złącze euro.

A jak on się sprawuje pod Workbenchem? Ja mam inny monitor LG też ze złączem SCART i efekt jest fatalny. Otwieranie menu albo okien powoduje chwilowe drganie całego ekranu, a obraz pod kursorem jest na chwile rozmazywany podczas ruchu kursora. Zakładam, że jest to kwestia wbudowanego układu 15Khz -> 30 Khz. Mam jeszcze osobny upscaller SCART->HDMI i tak też widać "artefakty" ale znacznie mniejsze.
[#11] Re: TV LCD z SCART czy Monitor + Indivision AGA mkII ?

@fibi, post #1

Jeżeli chcesz po prostu sentymentalnie grać, odpalać klasyczne tytuły, a jedynie od czasu do czasu "dłubnąć" z konieczności w systemie, to wybór jest prosty. Lepszy będzie "nieco nieostry" obraz z telewizora. Przy grach takie "rozmycie" jest li tylko plusem. Zbyt wyostrzony obraz w grach może rozczarowywać i irytować pikselozą.
Nie zamierzam zniechęcać Cię do zakupu Indivision. jak masz wolną kasę i chęć, to czemu nie? Zawsze lepiej mieć, niż nie mieć.
Jednakowoż - jeżeli zakładasz jedynie odpalanie gier, to spokojnie bez Indivision świetnie sobie poradzisz i będziesz usatysfakcjonowany.

Serdeczności
Des
Ps. Od trzech lat używam jako podstawowego wyświetlacza dla A1200 (system, użytki, gry) telewizora Toshiba Regza 32 cale, hd ready, podłączenie klasyczne:- RGB->SCART. Rozwiązanie tanie, a skuteczne.

Ostatnia aktualizacja: 15.01.2014 01:19:06 przez Des

Ostatnia aktualizacja: 15.01.2014 01:20:04 przez Des
[#12] Re: TV LCD z SCART czy Monitor + Indivision AGA mkII ?

@fibi, post #1

ja bym polecał się zastanowić i sprawdzić czy w ogóle warto się zastanawiać nad scandoublerem do U2412M. Nie jestem pewien czy monitor ten w ogóle łyka bezproblemowo 50Hz tj czy obraz się wyświetla lub co ważne czy nie zmienia wewnętrznie sygnału do 60Hz. W jednym i drugim przypadku obraz z Indivision AGA będzie zły do gier bo skokowy i niepłynny. Urządzenie to z tego co się oriętuje ma opcję aby wyświetlić PAL na 60Hz lecz jak już wspominałem działa to biednie

najprościej to chyba ustawić jakiś tryb 50Hz i sprawdzenie czy obraz się wyświetla poprawnie i czy zachowana jest płynność. Jeśli nie to odpowiedź masz prostą: i tak musisz kupić nowy monitor/tv

ps. do tego dochodzi problem proporcji ekranu, obraz będzie najprawdopodobniej rozciągnięty

Ostatnia aktualizacja: 15.01.2014 06:53:36 przez XoR
[#13] Re: TV LCD z SCART czy Monitor + Indivision AGA mkII ?

@XoR, post #12

Jeżeli nie masz Indivision to po co piszesz te brednie o jego działaniupomysł
[#14] Re: TV LCD z SCART czy Monitor + Indivision AGA mkII ?

@sebbb, post #13

co niby napisałem źle? wtf!?
[#15] Re: TV LCD z SCART czy Monitor + Indivision AGA mkII ?

@sebbb, post #13

Jeżeli nie masz Indivision to po co piszesz te brednie o jego działaniupomysł

Idąc torem twojej logiki jeśli nie masz tego zestawu (SD i TV) to dlaczego zarzucasz komuś pisanie bredni ?

Pozdrawiam
[#16] Re: TV LCD z SCART czy Monitor + Indivision AGA mkII ?

@XoR, post #14

W jednym i drugim przypadku obraz z Indivision AGA będzie zły do gier bo skokowy i niepłynny. Urządzenie to z tego co się oriętuje ma opcję aby wyświetlić PAL na 60Hz lecz jak już wspominałem działa to biednie.

Nie masz urządzenia to po co snujesz te teorie gdziś zasłyszane
[#17] Re: TV LCD z SCART czy Monitor + Indivision AGA mkII ?

@RadoslawF, post #15

Moja logika jest prosta nie powielam zasłyszanych teori tylko piszę o tym co sam sprawdzam/łem
[#18] Re: TV LCD z SCART czy Monitor + Indivision AGA mkII ?

@sebbb, post #17

Moja logika jest prosta nie powielam zasłyszanych teori tylko piszę o tym co sam sprawdzam/łem

Była by prosta gdybyś pisał o sprawdzaniu a nie o posiadaniu takiego sprzętu. Na razie jest pokrętna.

Pozdrawiam
[#19] Re: TV LCD z SCART czy Monitor + Indivision AGA mkII ?

@RadoslawF, post #18

Temat brzmi scart czy monitor + Indivision mój przykład na Graffiti. The end z mojej strony
[#20] Re: TV LCD z SCART czy Monitor + Indivision AGA mkII ?

@sebbb, post #19

Widzę jak brzmi temat, widzę też jakie wymagania stawiasz rozmówcy, on ma obowiązek omawiany sprzęt posiadać a tobie wystarczy że kiedyś dotykałeś i sprawdzałeś podobny. Nie bardzo równe są te wymagania.

Pozdrawiam
[#21] Re: TV LCD z SCART czy Monitor + Indivision AGA mkII ?

@sebbb, post #16

to nie żadne teorie tylko naturalna kolej rzeczy że przy konwersji 50Hz->60Hz albo będzie tearing albo co piąta klatka musi być powtórzona i w obu przypadkach będzie szarpać. Nie muszę mieć tego urządzenia w ręku aby to wiedzieć.

to dokładnie ten sam problem co emulatorach. Ten sam problem co w tunerach gdy ustawi się wyjście 60Hz. Ten sam problem co w Xbox One. Ten sam problem co odtwarzanie materiałów PAL na komputerze, itp.

Swoją drogą jeśli wszystko jest tak cacy to skąd tematy jak ten gdzie ludzie narzekają na szarpanie? pomysł
[#22] Re: TV LCD z SCART czy Monitor + Indivision AGA mkII ?

@fibi, post #1

[#23] Re: TV LCD z SCART czy Monitor + Indivision AGA mkII ?

@Art, post #22

Właśnie taki LG mi polecono w sklepie. Co można się po nim spodziewać? Teraz podłączam A600 przez kartę TV w PC, ale wygląda to beznadziejnie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem