kategoria: Sprzęt
[#1] FPGA Arcade
Kilka osób wspominało, że składało zamówienia na to cudo, więc jestem ciekaw, czy ktoś już je dostał, czy nadal czeka?
[#2] Re: FPGA Arcade

@Ender, post #1

Może to przekręt Taka cisza....
[#3] Re: FPGA Arcade

@Ender, post #1

Póki co niewielu dostało płytę. O aktualnym statusie prac poczytasz tutaj (wystarczy kilka ostatnich postów, aby się zorientować co i jak): http://www.amiga.org/forums/showthread.php?t=55885
[#4] Re: FPGA Arcade

@Sokok, post #3

Reasumując... wszyscy zostali załatwieni bez mydła.
Przypomina mi się jak sceptycy Natami i jednocześnie entuzjaści FPGA Arcade śmiali się z problemów Natami Team i twierdzili, że FPGA Arcade już jest, już działa i to jest realny projekt, a nie jakaś tam"wirtualna Natami".

A przecież Natami była tak rzeczywista i namacalna jak FPGA Arcade. Też powstało kilka egzemplarzy działających płyt w wersji Beta, które rozesłano np. po Skandynawii.
[#5] Re: FPGA Arcade

@Duracel, post #4

Reasumując... wszyscy zostali załatwieni bez mydła.

Nie rozumiem.. skąd taki wniosek? Prace trwają, niebawem core będzie ukończony..
[#6] Re: FPGA Arcade

@Sokok, post #5

Nad "Natami" też prace ciągle trwają... i to nawet w dwóch różnych miejscach.
[#7] Re: FPGA Arcade

@Duracel, post #6

Możesz rozwinąć, bo ja myślałem, że projekt przepadł? Jak to w dwóch miejscach, to o co się pokłócili?
[#8] Re: FPGA Arcade

@Duracel, post #4

Prawda.
Sam byłem przekonany, że po kilkudziesięciu egzemplarzach testowych FPGAArcade sprzedaż tego urządzenia ruszy pełną parą. A tu lipa...
Wniosek: Produkt gotowy to taki, który można kupić "od ręki" bez zapisów, kolejek i tym podobnych historii i który działa zgodnie z założeniami.
Czyli jak na razie wybór jest jedynie pomiędzy klasykami a UAE. I tego należy się trzymać. Osobiście trzymam się klasyka.
[#9] Re: FPGA Arcade

@Ender, post #1

Nawet Fajnie zrobione link
[#10] Re: FPGA Arcade

@Duracel, post #6

Więc zadaję pytanie te same już pro setny raz , jak można mieć w ulubionych zainteresowaniach , jak niektórzy mają , coś co fizycznie i naturalnie dla zwykłego użytkownika nie ma i nie istnieje ? Ja mam zainteresowanie sprzętem Minimig - ale ten sprzęt naprawdę istnieje i można go kupić.Więc jak to jest ?
[#11] Re: FPGA Arcade

@Dorian3d, post #9

Nie no, rewelacja!
[#12] Re: FPGA Arcade

@Ender, post #7

Zostałem zobowiązany do dyskrecji w tym temacie. Mogę powiedzieć tyle, że jak to często bywa tak i tu górę wzieły ambicje i fochy o to kto ma więcej do powiedzenia.

Obecnie są dwie wizje "Natami" i każda jeżeli zostanie zrealizowana to zapewne będzie realizowana w swoim odrębnym kierunku. Z resztą sama nazwa jest już też tylko umowna.
[#13] Re: FPGA Arcade

@djpiotrs, post #10

Natami jako takie powstało i można było obejrzeć filmiki z jego działania. Fizycznie zatem istnieje i są tacy którzy mają te kilka testowych egzemplarzy.

Pytanie można odwrócić i zastanawiać się jak można interesować się czymś co dawno temu upadło i dzisiaj mało co można na tym zrobić biorąc pod uwagę obecne standardy.
[#14] Re: FPGA Arcade

@Duracel, post #12

Szkoda, że nie możesz powiedzieć. Trzymam kciuki za oba projekty.
[#15] Re: FPGA Arcade

@djpiotrs, post #10

Więc zadaję pytanie te same już pro setny raz , jak można mieć w ulubionych zainteresowaniach , jak niektórzy mają , coś co fizycznie i naturalnie dla zwykłego użytkownika nie ma i nie istnieje

Tak samo, jak niektórzy interesują się religią, bóstwami, życiem Jezusa itd.

A w temacie, to ja już straciłem nadzieje, na cokolwiek w kwestii FPGA 060, dlatego znudzony ami-towerami składam sobie powoli "nową" a1200 desktop 060 i basta
[#16] Re: FPGA Arcade

@slay, post #15

Nie zapominajmy, że ACube pracuje nad nową wersją Minimiga. Dostałem pewne informacje (na razie poufne) odnośnie tego jak to ma wyglądać i jeżeli dojdzie do skutku, to będzie - może nie natami czy FPGA Arcade (ale w wersji z doughterboardem) całkiem niezły produkt, dużo mocniejszy od pierwszej wersji Minimiga.
[#17] Re: FPGA Arcade

@slay, post #15

Mialem dokladnie tak samo jak ty, z tym ze ja juz to zrobilem jakies 2 lata temu. Tzn mialem pol zycia Amige 1200 kanapke w towerce rozbudowana chyba do maksimum i nie wspominam za dobrze tych czasow. Wystarczylo, ze zona bekla pokoj obok i juz system nie startowal przez kolejne 30 minut. Teraz mam Amiga 1200 w desktopie 060/80 MHz, 32 MB Ramu, FastATA, Individion AGA, HD 2.5" 40GB, przejsciowke USB do myszki, karte PCMCIA do przenoszenia danych i jest pieknie, wszystko smiga stabilnie bez zadnych cyrkow. Duzo przyjemniej mi sie taka Ami uzytkuje niz kanapke ze stopki, ktora mialem x lata temu. To idealny sprzet jak dla mnie do czekania na Natami, FPGA Arcade, Minimiga czy cokolwiek innego szybszego od klasyka.

Ostatnia aktualizacja: 14.01.2014 23:53:14 przez sordan
[#18] Re: FPGA Arcade

@Ender, post #7

Natami przepadlo jak sliwka w kompocie. Testowe egz. byly mocno niedopracowane!!!, takze nawet dostepny MiniMig jest nieporownywalnie lepsza alternatywa, a ponoc to nie koniec MiniMigow, takze nie jest i nie bedzie tragicznie z nowym sprzetem dla amigowych retromaniakow.

Z Natami urodzil sie projekt wydajnego procesora w fpga zgodnego z 68000 pod pseudnimem Apollo. Nie liczylbym jednak na szybkie wdrozenie :). Osobiscie nie widze sensu w takich projektach. Szukajac wydajnosci raczej nalezaloby skupic wysilek srodowiska na AROSie x86... Niestety. W obecnym swiecie mamy do wyboru wlasciwie dwie w miare wydajne platformy tj. ARM i x86/x86_64. Niestety ARM jest zbyt zamkniety, drozszy i mniej dostepny dla takich projektow. Zatem realnie pozostaje tylko x86/x86_64. PowerPC jeszcze na jakis czas starczy, ale na przyszlosc to rozwiazanie zbyt elitarne.
[#19] Re: FPGA Arcade

@ITU, post #16

A kiedy zamierzają ukończyć projekt? No i ciekawe jaką kasę sobie zawołają? A MIST może udawać AGA?
[#20] Re: FPGA Arcade

@Ender, post #19

Mist nie obsługuje AGA ale miejsce w FPGA na to jest. Wg informacji developerów kod zajmuje połowę bramek i powinno się udać zaimplementować 030. Czyli na 020+AGA w core minimiga spokojnie bramek powinno wystarczyć. Niestety na razie cała praca koncentruje się na poprawkach STEroids. Rdzeń minimiga leży nietknięty od ponad pół roku czyli w tej chwili jest 020+ECS i 2+8MB RAM.
[#21] Re: FPGA Arcade

@Dorian3d, post #9

Super OK
[#22] Re: FPGA Arcade

@ITU, post #16

ITU:

> Nie zapominajmy, że ACube pracuje nad nową wersją Minimiga. Dostałem pewne informacje (na razie poufne) odnośnie tego jak to ma wyglądać i jeżeli dojdzie do skutku, to będzie - może nie natami czy FPGA Arcade (ale w wersji z doughterboardem) całkiem niezły produkt, dużo mocniejszy od pierwszej wersji Minimiga.
----------------
Hmmmmm. Z tego co pamiętam, to raczej nie moc, tylko kompatybilność była problemem MiniMiga.
Ciekaw więc jestem, jak to będzie wyglądało we wzmiankowanym nowym projekcie.
[#23] Re: FPGA Arcade

@djpiotrs, post #10

Dlatego ja z zainteresowań już dawno wywaliłem NatamiOK Jak coś się ruszy (o ile) konkretnego w tym temacie, to powróciOK
[#24] Re: FPGA Arcade

@YERZMYEY/HOOY-PROGRAM, post #22

Z kompatybilnością starego Minimiga jest bardzo dobrze - w zasadzie zależy ona od wsadu do FPGA, ten do Yaqbe jest bardzo dobry OK
[#25] Re: FPGA Arcade

@YERZMYEY/HOOY-PROGRAM, post #22

Był problem z kompatybilnością!?
[#26] Re: FPGA Arcade

@gorzyga, post #24

Gorzyga, BULI:

Aha, no to nie wiem. Ja słyszałem niejednokrotnie narzekania pod tym względem. No nic, ale skoro jest dobra implementacja FPGA, to jest. Nie ma co zaśmiecać wątku.
Dzięki.
[#27] Re: FPGA Arcade

@Sokok, post #3

Jak już linkujesz to chyba warto dać linka do bezpośredniego forum, bo wątek na a.org mocno osłabł, odkąd Mike ma swoje forum: http://www.fpgaarcade.com/punbb/
[#28] Re: FPGA Arcade

@pampers, post #27

Dzisiaj obyłem rozmowę z francuskim dystrybutorem FPGA Arcade i napisał mi, że spodziewa się urządzenia w sprzedaży pod koniec czerwca.

Wysłałem już zapytanie do Michaela, aby podrążyć temat dystrybucji w RetroAmi. Pisałem z nim w październiku zeszłego roku, ale nie odpisał na ostatniego maila. Zobaczymy jak się sytuacja rozwinie.
[#29] Re: FPGA Arcade

@gorzyga, post #24

a mógłbyś coś krótko o tym "wsadzie" lub skierować, gdzie można o tym poczytać?
[#30] Re: FPGA Arcade

@ITU, post #28

Mam nadzieję, że się uda z nim skontaktować i będziemy mieć dilera w PL. Może się również dopytać, czy i kiedy planowane jest wydanie boarda pod 68060.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem