kategoria: Sprzęt
[#1] PC i Amiga różnice w zapisie dyskietek
Chciałbym zaspokoić swoją ciekawość i uzyskać dokładne informacje o tym na czym dokładnie polega różnica w systemie zapisu dyskietek między Amigą a PC.
To co wiem to ogólniki, że Amiga ma zmienną prędkość obrotowa a PC nie (albo odwrotnie) i że kontroler w PC nie jest tak elastyczny w programowaniu jak Amiga dlatego PC nie poradzi sobie z odczytem dyskietek Amigowych a Amiga odczyta te z PC.
Nie interesuje mnie jak odczytać dyskietkę na PC. Interesuje mnie tylko kwestia techniczna - na czym dokładnie polegają różnice - wszystkie różnice w warstwie fizycznej i logicznej.
[#2] Re: PC i Amiga różnice w zapisie dyskietek

@dar02, post #1

W kwestii formalnej, zmienną prędkość obrotową flopa miały ogryzki, Amiga i PC miały i mają stałą.

Pozdrawiam
[#3] Re: PC i Amiga różnice w zapisie dyskietek

@RadoslawF, post #2

A mi się wydaje, że w Amidze dla dyskietek HD nośnik kręci się "połową prędkości" i by przerobić stację do odczytu takich dyskietek, trzeba przerabiać sterowanie silnika krokowego. Miałem kiedyś stację HD ale mi padła, więc na żywo tego już nie sprawdzę. W PC DD i HD kręcą się z taką samą prędkością.
Różnią się na pewno systemem zapisu plików i ilością sektorów na ścieżkę. By podglądnąć Amigową dyskietkę polecam program DiskCraft. Można też choćby Filemasterem, ale w DiskCraftem łatwiej mi było określić gdzie są jakie dane (hex) - header, poprzedni i następny sektor itp. Trochę tej wiedzy mi już jednak niestety uleciało. Bawiłem się tym za A500, gdy dyskietki odmawiały posłuszeństwa, a zależało mi na jakimś konkretnym programie. Pomocnym też był FixDisk. Ładnie mi się dopełniały.
Teraz jest internet, CD, HDD, stąd ta wiedza straciła na wartości.
Nie wiem jak jest z PC. Tu tak głębowko już nie wnikałem, bo nie miałem takiej potrzeby.
[#4] Re: PC i Amiga różnice w zapisie dyskietek

@Rafał A-3000, post #3

To prawda, ale prędkość jest zawsze stała dla danej dyskietki co oznacza że z inną prędkością są wczytywane dane z obrzeża a inną ze środka dyskietki, w odróżnieniu od maka gdzie wykombinowali w miarę stałą prędkość transmisji co zmusiło do regulowania prędkości obracania nośnika.

Pozdrawiam
[wyróżniony] [#5] Re: PC i Amiga różnice w zapisie dyskietek

@dar02, post #1

Generalnie różnica pomiędzy zapisem dyskietek PC a Amigi sprowadza się do tego, iż przed zapisem/odczytem kontroler FDD w PC czeka na sygnał /INDEX początku ścieżki (synchronizacja) a kontroler Amigi tego nie robi zapisując całą ścieżkę "jak leci" - synchronizacja odbywa się już w pamięci Amigi.
Druga sprawa - to organizacja danych na dyskietce.. ale to już nieco bardziej rozbudowany temat.
Co do zwalniania przy obsłudze dyskietek HD - wynika to z ograniczonej przepustowości układów Amigi... po prostu nie dałyby rady odczytać w tym samym czasie 2x więcej informacji - dlatego stosuje się zwolnienie odczytu.
[#6] Re: PC i Amiga różnice w zapisie dyskietek

@MaaG^dA, post #5

Dzięki za odpowiedź.
A jak to jest z organizacją danych? bo rozumiem nie chodzi Ci tu o samą różnice w warstwie logicznej systemu plików?
[#7] Re: PC i Amiga różnice w zapisie dyskietek

@RadoslawF, post #2

Wprowadzasz w błąd.
Dyskietka ma stałą ilość sektorów na ścieżce i nie ma znaczenia czy sektor znajduje się na obrzeżu czy bliżej środka dyskietki.

Na PC 1,44MB wygląda to tak:
2 głowice
80 ścieżek
18 sektorów na ścieżkę
512 bajtów na sektor

2*80*18*512=1474560

A to jest 1440kB.
[#8] Re: PC i Amiga różnice w zapisie dyskietek

@11111olo, post #7

Przeczytaj jeszcze raz co napisałem ale dla odmiany ze zrozumieniem.

Pozdrawiam
[#9] Re: PC i Amiga różnice w zapisie dyskietek

@RadoslawF, post #8

Trochę się niejasno wyraziłeś, chodziło Ci zapewne o stałą prędkość kątową, która wymusza coraz większą prędkość liniową (odczytu) im głębiej dysku.

Swoją drogą - te makowe stacje dysków ze stałą gęstością zapisu różnią się czymś od pecetowych flopów (poza programowym wysuwaniem dyskietek)? Na czym sztuczka polega - na sterowaniu takim napędem, czy jego konstrukcji? Jak to drugie, to współczuję retromakowcom przy poszukiwaniu nowych napędów ;)
[#10] Re: PC i Amiga różnice w zapisie dyskietek

@dar02, post #6

Jeśli Cię interesuje głębia tematu to przeczytaj to
[#11] Re: PC i Amiga różnice w zapisie dyskietek

@teh_KaiN, post #9

Różnią się zmienianiem prędkości obrotowej w czasie zapisy/odczytu dyskietki.

Nie wiem czy jest powód do współczucia, tyle tego naprodukowali że jest z czego wyciągać. Nie spotkałem się u nich z modą na sprzętowe emulatory dyskietek. Dodatkowo sporo amatorów zabawy ze starociami wybiera modele z HD i kartami sieciowymi, więc flop pracuje okazyjnie jak HD padnie i trzeba system na nowym dysku zainstalować. To u nas dla niektórych Amiga to ciągle tylko konsola do odpalanie gier z dyskietek.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem