[#1] A1200 kontroler IDE
Czy do A1200 jest jakiś inny kontroler IDE? Nie musi być przy tym bootowalny.
Wiem że są fastata itd. ale szukam coś w przystępnej cenie i ewentualnie DIY.
[#2] Re: A1200 kontroler IDE

@11111olo, post #1

Nie znam niczego łatwo dostępnego, innego niż FastATA. Byly jakies kontrolery pod PCMCIA, ale teraz ich ze świecą można szukać.

Może lepiej napisz dlaczego chciałbyś używać innego niż ten, który w Amidze już jest.
[#3] Re: A1200 kontroler IDE

@strim_, post #2

Nie wiem czemu sądzisz że nie chcę używać? Napisałem że może być niebootowalny a na taki to na pewno nie chciał bym go zamienić :D
Wiem że pod A500 są takie kontrolery tylko czy pod A1200 da się takie coś w miarę łatwo zmontować?
[#4] Re: A1200 kontroler IDE

@strim_, post #2

Może lepiej napisz dlaczego chciałbyś używać innego niż ten, który w Amidze już jest.

Od napisania tego tego powinien zacząć.
Co do kontrolerów to poza tymi na PCMCIA ma jeszcze kilka SCSI do kart turbo, wszystkie kontrolery z A2000 wkładane w sloty Zorro2, SCSI fabrycznie montowane na Zorro3 do A1200, oraz te do kart CS i CSPPC jeśli dokupi i uruchomi Z3 do A1200.

Pozdrawiam
[#5] Re: A1200 kontroler IDE

@11111olo, post #1

IDE-Fix Express
[#6] Re: A1200 kontroler IDE

@11111olo, post #1

Jeżeli masz sloty ZII/ZIII/ZIV to gama dostępnych kontrolerów jest całkiem szeroka, zarówno z możliwością bootowania jak i bez niej.
[#7] Re: A1200 kontroler IDE

@RadoslawF, post #4

Przyjmijmy że mam gołą A1200.

IDEFIX to jakieś rozwiązanie ale to raczej ostateczność.
Priorytetem nie jest prędkość, choć 100kB/s też bym nie chciał ;)
[#8] Re: A1200 kontroler IDE

@11111olo, post #7

Skoro masz gołą A1200 to wszystkie opisane możliwości przed tobą. Tak czy inaczej coś musisz dokupić. No chyba że wreszcie napiszesz co chcesz osiągnąć to ich liczba się zmniejszy.

Pozdrawiam
[#9] Re: A1200 kontroler IDE

@RadoslawF, post #8

Chcę podłączyć dodatkowe dyski itd.
IDEFIX umożliwia podpięcie do 4 urządzeń a co mogę zrobić jak chcę więcej?
ZORRO odpada.
[#10] Re: A1200 kontroler IDE

@11111olo, post #9

To w takim razie musisz zaopatrzyć się w kontroler scsi (standalone lub do karty turbo), po czym zapiąć do niego 7 konwerterów SCSI<>IDE i do tychże 7 napędów IDE. There, I fixed it! ;)
[#11] Re: A1200 kontroler IDE

@baderman, post #10

Więc 7x 143.69 euro + 7x HDD SCSI =

Więc pomyśl o USB które niebawem wyjdzie na port zegara i podepnij zewnętrzny np. 2 TB (kupiłem za 60 funtków) i masz tyyyle miejsca i tanio...
[#12] Re: A1200 kontroler IDE

@11111olo, post #9

A to musi być aż tyle napędów ? Może wystarczy jednak mniej ale o większej pojemności. Pojemność 4GB nie jest graniczna wbrew pozorom a jak kiedyś była dyskusja o wielkości podpiętych HD to niektórzy do naprawdę sporych pojemności się przyznawali.

Ale jakby jednak to polecam kontrolery SCSI do dużych Amig, umożliwiają podpięcie dwu taśm i 7 napędów na każdej, czyli razem czternaście.

Mam nadzieję ze nie chcesz Amigi na NASa lub inny serwer przerabiać.

Pozdrawiam
[#13] Re: A1200 kontroler IDE

@RadoslawF, post #12

To zawsze te fajne pytania. Musi być to czy tamto.
Musi być. Nie potrzebuję dysku 2TB bo by mi życia brakło aby go zapełnić, a mam takie 20GB i ciut większe i te mi starczą.
[#14] Re: A1200 kontroler IDE

@11111olo, post #13

Biorąc pod uwagę koszty dodatkowego kontrolera chyba jednak warto będzie kupić jeden duży niż kombinować ze stadem mniejszych.

Ewentualnie zrobić wyprowadzenie do dysków zewnętrznych.
W zamierzchłych czasach miałem zrobioną specjalną tasiemkę IDE która kończyła się gniazdem 50 pin montowanym w miejscu obudowy przeznaczonym na wyjście kontrolera SCSI (jeden dysk 3,5 cala był w środku A1200). Wtedy zamiennie podpinałem tam napęd optyczny lub "przenośny" dysk twardy. Działało do czasu kiedy przeniosłem całość do obudowy tower.

Pozdrawiam
[#15] Re: A1200 kontroler IDE

@11111olo, post #13

Trzeba było tak od razu pisać : "Mam zbieraninę dysków 10,20,40 gb i chcę to wykorzystać z Amigą 1200" pomysł

Kup coś podobnego : HDD Dock Station
Do tego adapter sata/usb i podepnij pod port usb, który lada moment wyjdzie...

Ostatnia aktualizacja: 18.01.2014 21:01:33 przez Voyox
[#16] Re: A1200 kontroler IDE

@Voyox, post #15

pod port usb, który lada moment wyjdzie...

O czym ty piszesz? Kontroler USB do A1200 jest od dawna link
[#17] Re: A1200 kontroler IDE

@Voyox, post #15

Niezłe to ale cenowo...

A takie coś?

[#18] Re: A1200 kontroler IDE

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #16

Pisałem o tym od Jensa, od kart ACA....
[#19] Re: A1200 kontroler IDE

@Voyox, post #18

Jakiś link?
[#20] Re: A1200 kontroler IDE

@Voyox, post #15

"Mam zbieraninę dysków 10,20,40 gb i chcę to wykorzystać z Amigą 1200"

i jeszcze - bez względu na koszty. lamolo - LMGTFY
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem