Hej, mam taki kłopot. Posiadam taki zestaw:
A1200 + Mediator 1200TX + Voodoo3 2000 + FastATA + BPPC + OS3.1 BB2
Używałem tego zestawu przez dłuższy czas z R9250 256MB + B1260 i nie było z nim problemów. Jednak wymyśliłem sobie, że chciałbym mieć na niej 3D, zatem zmieniłem karty na BPPC (od Stacha) oraz Voodoo3 2000, którego używałem już wcześniej. I zaczęły się kłopoty.
Objawy. Po uruchomieniu systemu, pojawia się WB w 1024x768. Podczas próby uruchomienia HDToolbox (po wybraniu dysku i próbie wejścia do partycjonowania dysku) - pojawia się alert, który jak ustaliłem dotyczy problemów z alokacją pamięci.
Co ciekawe, jeżeli ekran odpali się w PAL, to włączenie HDToolbox i partycjonowania dysku nie daje takiego rezultatu i Amiga działa poprawnie. Stąd były moje przypuszczenia co do karty graficznej.
Po pojawieniu się tego alertu, w systemie znikają niektóre gadżety jak przyciski checkbox czy te od zamykania okien. Dodatkowo wydaje mi się, że na belce górnej nie pojawia się dodatkowa ilość pamięci z karty Voodoo.
Po zainstalowaniu Warp3D, odpalenie Warp3D test na 68k działa (niby, bo nie pojawia się, ale teksturowany obiekt, który można obracać). Próba odpalenia czegokolwiek innego, czy to w oknie, czy na pełnym ekranie rezultatem jest szary ekran (w wersji 68k ekran miga i da się wyjść do WB, w wersji PPC jest zwis systemu, w okienkach jest po prostu szaro). Ekran WB ma otwarty w 16 bitach.
Jak wywaliłem wszystkie karty PCI i używałem tylko BPPC + AGA, to nie było tego problemu. Dema PPC + AGA, czy te wymagające 060 + AGA działały dobrze i nie powodowały zwiechy systemu.
Do tej pory próbowałem:
- zmiana kości pamięci na BPPC - dalej to samo;
- zamian kart PCI miejscami - dalej to samo;
- postawienie systemu od nowa - dalej to samo;
- podmiana Voodoo3 - dalej to samo;
- zmiana karty na Apollo 1260 - losowe zwiechy podczas otwierania ekranu GFX lub podczas pracy;
Szczerze, to podejrzewałem do tej pory Voodoo3, ale jak ją wczoraj podmieniłem i dalej jest to samo, to już zaczyna mi brakować pomysłów. Chyba, że jeszcze rozbebeszę Mediatora i przeczyszczę styki układów MACH i podstawek.
Jakieś inne sugestie?