kategoria: A1200
[#1] Blizzard IV 1230 50 16mb pytania
Witam Wszystkich
pewnie temat był już wielokrotnie poruszany
kupiłem kartę Blizzard 1230 IV 50 16Mb bez fpu i mam amigę a1200 z płytą 1D4 + CF
po podłączeniu karty system wb 3.1 startuje ale pierwsza co zauważyłem to nie odpala się dziwięk podczas ładowania systemu, potem dziwięk jest przy demkach
karta niby działa, system działa szybko, ram widzi, na systinfo sprawdzałem ilość mipsów pokazuje najpierw 8.75 po którymś razie włączeni amigi już Mips 9.03
dodatkowo zaraz po właczeniu amigi mam czarny ekran przez chwilę na którym latają kolorowe poziome nitki
niektóre demka się nie uruchamiają, np. Bacteria wyrzuca od razu exit mem coś takiego
w necie fotki widziałem z sysinfo Mips 10.02
czy jest jakiś program diagnostyczny i demo to pełnego sprawdzenia tej karty?
z płytą główną nic nie robiłem, mam kartę fast 4mb i nic podobnego się nie dzieje - oczywiście chodzi mi o dźwięk i uruchamienie a nie o ilość mipsów :)

Ostatnia aktualizacja: 20.01.2014 21:57:08 przez podolski_jp

Ostatnia aktualizacja: 20.01.2014 22:00:10 przez podolski_jp
[#2] Re: Blizzard IV 1230 50 16mb pytania

@podolski_jp, post #1

Te latające nitki przy starcie są cechą charakterystyczną kart Blizzard. Więc nie ma się czym martwić, gorzej, gdyby ich nie było.
Co do prędkości, to w przypadku Blizza IV możesz przestawić czas dostępu do pamięci, oraz włączyć MAPROM (przeładowanie kickstartu do pamięci fast). Obie te funkcje ustawiasz zworkami na karcie, obie wpłaywają na szybkość działania karty.
Jaki dźwięk przy ładowaniu systemu masz na myśli?
Problemy z demkami mogą wynikać z niezgodności procesora, chociaż 68030 jest dosyć kompatybilną konstrukcją. Inne demka mogą mieć problemy pod systemem 3.x, jeszcze inne z uwagi na obecność kości AGA. O ile mnie pamięć nie myli, to Bacteria to straszny staroć jeszcze z A500. Więc tu przyczyną może być wszystko co wymieniłem.

Ostatnia aktualizacja: 20.01.2014 22:21:56 przez wali7
[#3] Re: Blizzard IV 1230 50 16mb pytania

@podolski_jp, post #1

Też mam te kolorowe nitki przy starci, ale wszystko jest OK!
[#4] Re: Blizzard IV 1230 50 16mb pytania

@sebbb, post #3

ok. zworki żadnej nie było. założyłem jedną na piny skrajne od lewej strony patrząc od strony złącza . sysinfo pokazuje więcej 9.64. co do dźwięku to chodzi o podkład pod startowy ekran zanim się wb załaduje. mam jakąś nakładem zainstalowana
jakie demka mogę sprawdzić?

Ostatnia aktualizacja: 20.01.2014 23:14:57 przez podolski_jp
[#5] Re: Blizzard IV 1230 50 16mb pytania

@podolski_jp, post #4

Jest szansa że z blizzardem system tak szybko się odpala że nie zdąży odegrać tej startowej melodyjki.

podobnie jest z ekranem aws goła amiga wyświetla go dość długo a z 060 i fast atą to tylko mignie więc może masz podobnie.

Ostatnia aktualizacja: 21.01.2014 10:20:02 przez damianx
[#6] Re: Blizzard IV 1230 50 16mb pytania

@sebbb, post #3

Też mam te kolorowe nitki przy starci, ale wszystko jest OK!

Nie spotkalem ich w zadnym Blizzardzie 1230, tylko w 1260.
[#7] Re: Blizzard IV 1230 50 16mb pytania

@podolski_jp, post #1

A uruchamiałeś dema dla A500 pod whdload? To najlepsze rozwiązanie.
[#8] Re: Blizzard IV 1230 50 16mb pytania

@F7sus4, post #6

A ja na każdym Blizzardzie 1230 MK III/MKIV widziałem takie latające paski (jest to specjalnie zrobione, żeby było wiadomo że karta działa). Na MK II chyba zresztą też takie paski są.
[#9] Re: Blizzard IV 1230 50 16mb pytania

@F7sus4, post #6

W każdej karcie phase5 jaką mam lub miałem był sygnał informującym że karta jest i pracuje. W MKCS2 był to sygnał dźwiękowy jak w Makach a w Blizzardach IV/040/060 był wyświetlany na ekranie.

Pozdrawiam
[#10] Re: Blizzard IV 1230 50 16mb pytania

@flops, post #8

Rozumiem doskonale, dlaczego karta monituje poprawnosc.
[#11] Re: Blizzard IV 1230 50 16mb pytania

@F7sus4, post #6

Mam Blizzard mk4 i A1260 i są, miałem mk3 i też były oczywiście są widoczne gdy Ami ma dysk HD lub CF
[#12] Re: Blizzard IV 1230 50 16mb pytania

@RadoslawF, post #9

Miałem MKCS II jak to napisałeś (rozumiem, że chodziło Ci o Cyberstorm MK II), ale oprócz kolorowych pasków na ekranie nie było żadnego dźwięku. W Cyberstorm Mk III nie ma już tych efektów.
[#13] Re: Blizzard IV 1230 50 16mb pytania

@glichtanski, post #12

Tak miałem na myśli CyberStorm MK2.
Mam ją do dzisiaj i dźwięk jest, efektów wizualnych nie widzę, może to wina ScanDoublera przez który oglądam PAL, ale nie sądzę że to jego wina.

Pozdrawiam
[#14] Re: Blizzard IV 1230 50 16mb pytania

@RadoslawF, post #13

Może nie każda wersja miała dźwięk, a może zależy to od wgranego firmware.

Ostatnia aktualizacja: 21.01.2014 16:53:14 przez glichtanski
[#15] Re: Blizzard IV 1230 50 16mb pytania

@glichtanski, post #14

Może jest tak jak piszesz a może po prostu pomyliłeś z Blizzardami.

Pozdrawiam
[#16] Re: Blizzard IV 1230 50 16mb pytania

@RadoslawF, post #15

Blizzarda miałem jakieś 10 lat temu i nie pamietam jak to było, CS Mk II miałem 3 miesiące temu i pamietam dokładnie, że u mnie pojawiały sie kolory szeroki uśmiech
[#17] Re: Blizzard IV 1230 50 16mb pytania

@glichtanski, post #16

czy demko taki klasyk z lat z 93r kiedy je widziałem "Iraq" może być?
[#18] Re: Blizzard IV 1230 50 16mb pytania

@podolski_jp, post #17

z tym dzwiękiem na starcie to niewiem
wsadziłem drugą kartę co mam mtec 1230 z 8mb ramu , mipsów 7 i jest muzyczka przy odpalaniu wb

na razie sprawdziłem na whload demka
9finger
Irag
Arte
Bacteria
Demon Download

i jest ok
[#19] Re: Blizzard IV 1230 50 16mb pytania

@podolski_jp, post #18

ee , za wcześnie się cieszę

odpaliłem właśnie demko Odyssey i wywala błąd

Exexbase in chip memory! w żółtej ramce

ni odpala się , wcześniej na Fast 4Mb działało bez problemów
[#20] Re: Blizzard IV 1230 50 16mb pytania

@podolski_jp, post #19

Też miałem kilka problemów z tym modelem karty. Co do pasków przy starcie to według mnie wszystko jest ok. Jeśłi chodzi o wynik 10.2 Mipsa to udało mi się go osiągnąc przy włączonej zworce ramspeed. Zmierz też napięcie na samej karcie, u mnie było od 4,4V do 4,7V wymiana zasilacza na ATX pomogła ;) A jak sytuacja wygląda z tym o czym wszyscy pamiętają czyli z kondensatorami?
[#21] Re: Blizzard IV 1230 50 16mb pytania

@podolski_jp, post #1

Te paski latające to, tak jak już pisano, kopiowanie ROMu do FAST. Jeżeli masz zwisy, to po pierwsze zmień zasilacz nawet na AT (można kupić za kilka złociszy), jeżeli dalej będą jajca, to wymień pamięć na inną. Co do tego że muzyczka jest czy jej nie ma, to zależy od systemu. Dźwięk, podobnie jak ekran startowy, to dodatkowy programik (kiedyś były BootPic i PlaySound - chyba) który wrzuca się do S-S. Bajer nic więcej. Karta sama w sobie nie wydaje raczej żadnych dźwięków - przynajmniej moja. Może być i tak, że system startuje jak błyskawica nie zdąży odegrać tej melodyjki. Generalnie gratuluję zakupu - najlepsza karta do A1200 z 030 na pokładzie.

PS. te wszystkie zwiechy na starociach to może być wina procesora. Odpalaj to przez WHDLoad, jak dalej wiszą to spróbuj w ToolType ikony dodać wpisy NoCache i NoMMU - często pomaga. Poza tym różne slave wymagają różnych wersji WHDLoad.

Ostatnia aktualizacja: 24.01.2014 11:14:42 przez Red_Bullet
[#22] Re: Blizzard IV 1230 50 16mb pytania

@podolski_jp, post #19

Jezeli masz uszkodzone gniazdo PCMCIA (pisales na priv), to rownie dobrze mozna obstawiac, ze problem dotyczy plyty, a nie karty.
[#23] Re: Blizzard IV 1230 50 16mb pytania

@F7sus4, post #22

ok, ok
przetestowałem trochę, sprawdziłem wszystkie demka jakie mam na CF i jedno tylko nie działa
akurat to fajne "odysey"
sprawdziłem też na kościach ram simm jakie mam do zabawy a tego trochę jest 4x16MB, 2x8MB, 2x4MB i karta działa, uzyskałem w końcu 9,90 mipsów zakładając zworkę
posprawdzałem trochę też gier, gry 3d się wieszają, nie wiem dlaczego część działa a część nie ale to chyba nie jest wina kart, może co innego
reszta gier prawie wszytkie co uruchomiłem to działają

może to płyta, muszę wyminić romy, kondensatory i zrobić fixa
dałem do warsztatu drugą swoją amigę do wymiany kondestatorów wer 2B to posprawdzam

gniazdo pcimcia jest pęknięty plastik i jak wkładam adapter to jeden z pinów się wysuwa i nici z poprawnego włożenia, próbowałem go czym przytrzymnać ale nie che połamać
na razie to zostawiłem

karta wydaje się być ok
wezmę ją razem z amigą do chełma na zlot to może się dowiem czegoś więcej

Ostatnia aktualizacja: 24.01.2014 20:41:14 przez podolski_jp
[#24] Re: Blizzard IV 1230 50 16mb pytania

@podolski_jp, post #23

zasilacz mam oryginalny AT micronika tej niemieckiej firmy w kolorze amigi
kupiłem chyba w 92-93r i tak przeleżał w piwnicy, nawet plomba oryginalna jest ni ruszona
ale nie sprawdzałem jeszcze z amigą, cały czas robiłem testy na zwykłym fabrycznym zasilaczu

a te napięcie to między jakimi punktami mam mierzyć?

Ostatnia aktualizacja: 24.01.2014 20:39:12 przez podolski_jp
[#25] Re: Blizzard IV 1230 50 16mb pytania

@podolski_jp, post #23

Hmm. Mam BIV i używałem go na trzech płytach. 1D4, 2B i 1B (chyba - nie pamiętam). Na wszystkich działa bez timing fixa, więc to możesz odpuścić. Tak popatrzyłem na CF i może to ona jest winna. Max Transfer ustawiony pod CF? Od razu mówię że nie wiem jaki powinien być bo nie używam CF. Weź tą kartę do Chełma - ja też się wybieram to wezmę swoją Ami i sprawdzimy z moim ramem/Amigą/innymi bebechami. Mam Amigę wrzuconą do desktopu Compaq, więc wyjęcie/podmiana części to chwila roboty. Jak masz możliwość, to możesz zaeksperymentować z dyskiem talerzowym. Jak będzie działać ok, to mamy winowajcę. Co do uwalonej ramki od PCMCIA, to nie pchaj tam nic. Pogorszysz tylko sprawę. Ramkę można skleić jeżeli nie ma braków. Gorzej jeżeli są, wtedy pozostaje ci tylko gniazdo z wylutu i przelutowanie w zakładzie RTV.

PS. ten zasilacz jak leżał w piwnicy, to najpierw rozkręć i zobacz czy elektrolity nie popuchły (odstają im dekle na górze) albo nie puszczają elektrolitu dołem. Jeżeli wizualnie wygląda ok, to puść go bez obciążenia i pomierz co na wtyczkach daje. Już miałem takiego pacjenta co na 5V dawał 12.

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2014 01:04:28 przez Red_Bullet
[#26] Re: Blizzard IV 1230 50 16mb pytania

@Red_Bullet, post #25

rozebrałem ten zasilacz AT i o dziwo w środku wygląda jak nowy, trochę przykurzony
podłączyłem do amigi i działa, pamiętam że rzadko był używany prze ze mnie
musiałem wyjąć płytę z amigi żeby dobrać się do gniazda pcimcia i okazało się że w środku jeden pin jest wygięty, trochę gimnastyki i już adapter wchodzi bezproblemowo

i w związku z tym mam pytanie bo wsadziłem kartę CF mam 128MB i zainstalowanym z dyskietek czystym WB do przenoszenia danych i karta CF nie jest widoczna, czy się instaluje jakieś sterowniki do WB żeby pcimcia działała?

amiga startuje z CF 4GB Platinum z to CF 128 mb co mam w adapterze ma służyć do przenoszenia plików

po podłączeniu AT nic się nie zmieniło jest to samo
[#27] Re: Blizzard IV 1230 50 16mb pytania

@podolski_jp, post #26

Będziesz potrzebował FAT95 i sterownika.

Skoro dalej masz zwisy, to jak pisałem sprawdź na zwykłym dysku "talerzowym", bo może masz po prostu MaxTransfer źle ustawiony. Inna sprawa że już mogą się kondensatory w Amidze kończyć.

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2014 14:29:46 przez Red_Bullet
[#28] Re: Blizzard IV 1230 50 16mb pytania

@Red_Bullet, post #27

ok ,dyski 2,5 cala to mam ale tasiemki nie mam
potrwa trochę zanim ją zdobędę

jak odczytać cf z wb na win xp?
[#29] Re: Blizzard IV 1230 50 16mb pytania

@podolski_jp, post #28

Jak to jak...pod UAE. Podpinasz pod pc i... APC74 dalej ci powie. Swoją drogą niezła kopalnia wiedzy.

Co do dysku to 3,5" też da radę. Trzeba tylko mieć przelotkę.

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2014 04:03:17 przez Red_Bullet
[#30] Re: Blizzard IV 1230 50 16mb pytania

@Red_Bullet, post #29

ok.ok poradzę sobie. tylko się na nowo uczę
dzięki.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem