kategoria: Sprzęt
[#1] Zewnętrzna stacja 5,25 i problemy z formatem
Są sobie dwie zewnętrzne stacje 5,25 - na potrzeby niniejszego wątku i rozwiązania problemu nazwijmy je stacja nr 1 i stacja nr 2. Specjalnie nie nazywam ich DF1 i DF2, bo ze stacjami będzie rotacja podczas omawiania problemu.
Do rzeczy.

Problem jest następujący...
Stacje podpiąłem szeregowo do portu drive i formatuję sobie dyskietki równocześnie na 2 stacjach w X-Copy (Format/DOS Format nie ma znaczenia - obie opcje z weryfikacją) jednak stacja nr 1 formatuje dyskietkę poprawnie, a stacja nr 2 wywala w kilku sektorach błąd nr 8., myślę sobie "OK, pewnie walnięty nośnik" ale dla sprawdzenia czy to na pewno wina nośnika robię roszadę dyskietek i formatuję jeszcze raz - efekt, jak przy pierwszym formacie czyli stacja nr 1 formatuje poprawnie nośnik wcześniej formatowany na stacji nr 2, a stacja nr 2 formatuje dyskietkę z błędami, która wcześniej formatowana była na stacji nr 1 bez błędów.
Podpinam więc stację nr 2 bezpośrednio do portu stacji w Ami i ten sam efekt - format nośnika z błędami, podpinam stację nr 1 jako jedyną do portu stacji w Ami i format tej samej dyskietki kończy się sukcesem.
Poszedłem dalej w teście i dyskietkę sformatowaną na stacji nr 1 zapełniłem danymi (ZAPIS 880kB) w stacji nr 2 - stacja nr 2 nagrała dane bez problemu - zawartość dała się odczytać na obu stacjach.

1. Napędy w stacjach to identyczne modele TEAC.
2. Formatuję z weryfikacją w X-Copy - wiem, ale czy nie powinno być tak, że stacja nr 2 miałaby problemy z zapisem danych skoro format z weryfikacją pokazuje błędy?
3. Tylko nie każcie mi wymieniać kondensatorów w Ami ;)

Any ideas?
[#2] Re: Zewnętrzna stacja 5,25 i problemy z formatem

@dominiqr, post #1

Jeżeli masz standardowy zasilacz + Amiga + 2 stacje 5.25" to jest taka możliwość że w momencie działania dwóch stacji na raz dochodzi do spadku napięcia i dlatego ta najdalsza stacja robi błedy.
Druga sprawa to zależy też jakie masz długie kable Amiga - Stacja nr1 - Stacja nr2 przy nieekranowanych oraz długich kablach istnieje możliwość tzw. przesłuchu danych wysyłany/odbieranych przez stacje.

Ad3. W Ami nie, ale może w Stacjach OK :)
[#3] Re: Zewnętrzna stacja 5,25 i problemy z formatem

@dominiqr, post #1

A czy w tej "uszkodzonej" stacji, bo na to wygląda, dane zapisywałeś z weryfikacją? Czy bez? Bo to jest bardzo ważne. Być może że w stacji jest źle ustawiona głowica, bądź jest lekko krzywa i wtedy tak będziesz miał właśnie.
[#4] Re: Zewnętrzna stacja 5,25 i problemy z formatem

@superbonio, post #2

superbonio
Jeżeli masz standardowy zasilacz + Amiga + 2 stacje 5.25" to jest taka możliwość że w momencie działania dwóch stacji na raz dochodzi do spadku napięcia i dlatego ta najdalsza stacja robi błedy.

Sęk w tym, że stacja nr 1 ma własny zasilacz, a kabel podpinany do Ami służy tylko jako sygnałowy (Golden Image Master-5A1). Poza tym Ami podpięta jest do zasilacza od A500 - 4,5A.

Druga sprawa to zależy też jakie masz długie kable Amiga - Stacja nr1 - Stacja nr2 przy nieekranowanych oraz długich kablach istnieje możliwość tzw. przesłuchu danych wysyłany/odbieranych przez stacje.

Stacja nr 1 ma dłuższy kabel sygnałowy z uwagi na to, ze stacja ma własny zasilacz, a stacja nr 2 krótszy - w obu przypadkach kable ekranowane, nieprzerabiane.

gilban
A czy w tej "uszkodzonej" stacji, bo na to wygląda, dane zapisywałeś z weryfikacją? Czy bez? Bo to jest bardzo ważne.

Spróbuję zapisać jakiegoś DMS`a na dyskiete i zobaczymy jaki będzie efekt.
[#5] Re: Zewnętrzna stacja 5,25 i problemy z formatem

@dominiqr, post #1

Przywiez do mnie, naprawimy.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem