[#1]
Zewnętrzna stacja 5,25 i problemy z formatem
Są sobie dwie zewnętrzne stacje 5,25 - na potrzeby niniejszego wątku i rozwiązania problemu nazwijmy je stacja nr 1 i stacja nr 2. Specjalnie nie nazywam ich DF1 i DF2, bo ze stacjami będzie rotacja podczas omawiania problemu.
Do rzeczy.
Problem jest następujący...
Stacje podpiąłem szeregowo do portu drive i formatuję sobie dyskietki równocześnie na 2 stacjach w X-Copy (Format/DOS Format nie ma znaczenia - obie opcje z weryfikacją) jednak stacja nr 1 formatuje dyskietkę poprawnie, a stacja nr 2 wywala w kilku sektorach błąd nr 8., myślę sobie "OK, pewnie walnięty nośnik" ale dla sprawdzenia czy to na pewno wina nośnika robię roszadę dyskietek i formatuję jeszcze raz - efekt, jak przy pierwszym formacie czyli stacja nr 1 formatuje poprawnie nośnik wcześniej formatowany na stacji nr 2, a stacja nr 2 formatuje dyskietkę z błędami, która wcześniej formatowana była na stacji nr 1 bez błędów.
Podpinam więc stację nr 2 bezpośrednio do portu stacji w Ami i ten sam efekt - format nośnika z błędami, podpinam stację nr 1 jako jedyną do portu stacji w Ami i format tej samej dyskietki kończy się sukcesem.
Poszedłem dalej w teście i dyskietkę sformatowaną na stacji nr 1 zapełniłem danymi (ZAPIS 880kB) w stacji nr 2 - stacja nr 2 nagrała dane bez problemu - zawartość dała się odczytać na obu stacjach.
1. Napędy w stacjach to identyczne modele TEAC.
2. Formatuję z weryfikacją w X-Copy - wiem, ale czy nie powinno być tak, że stacja nr 2 miałaby problemy z zapisem danych skoro format z weryfikacją pokazuje błędy?
3. Tylko nie każcie mi wymieniać kondensatorów w Ami ;)
Any ideas?