kategorie: A500, Sprzęt
[#1] Plipbox - problem z DNS
Zakładam wątek, bo już mi wszystkie witki opadły. Podłączyłem Plipboksa, zrobiłem update firmware do v. 0.5, więc powinien już działać jak zwykła sieciówka. Skonfigurowałem Miami - wszystko hula - mogę zpingować router, mogę zpingować komputery w LANie albo połączyć się z nimi via FTP... ale Amiga zupełnie nie widzi DNSów i nie mogę wejść na żadną stronę. DNSy mam wpisane na routerze i próbowałem je pobrać razem z DHCP - nie działa. No to wpisałem je ręcznie w Miami/Database - nie działa. Czemu?
[#2] Re: Plipbox - problem z DNS

@_arti, post #1

Poza DNSami zewnętrznymi wpisz jako DNSa adres swojej bramki czyli tego routera.

Pozdrawiam
[#3] Re: Plipbox - problem z DNS

@RadoslawF, post #2

Nic to nie zmieniło niestety.
[#4] Re: Plipbox - problem z DNS

@_arti, post #3

Dobra. Działa. Okazało się, że sam Plipbox potrafi się przywiesić i trzeba zresetować Amigę. Po resecie wszystko zaczęło działać ;)
[#5] Re: Plipbox - problem z DNS

@_arti, post #3

A wychodzą pingi poza sieć lokalną ? np. do serwerów DNS ?

Pozdrawiam
[#6] Re: Plipbox - problem z DNS

@RadoslawF, post #5

Nie wychodziły. Jak napisałem - po prostu sieciówka się zblokowała.

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2014 12:40:56 przez _arti
[#7] Re: Plipbox - problem z DNS

@_arti, post #6

Arti - pierwsze wersje softu tak niestety miały, pomagała zmiana MTU na mniejszą wartość (w ustawieniach stosu i pliku konfiguracyjnym plipboksa). W nowych wersjach nie potrzeba się już w to bawić.
[#8] Re: Plipbox - problem z DNS

@Jenot, post #7

Nowa wersja też się zamraża.
[#9] Re: Plipbox - problem z DNS

@_arti, post #8

A na którym sprzęcie uruchamiasz? Spróbuj też różnych wersji plipbox.device (000, 030). Ja na 3000 o ile pamiętam używałem wersji 030 (mimo, że mam procek 060). Z wersją 040 miałem żółte guru przy próbie zapingowania czegokolwiek.
[#10] Re: Plipbox - problem z DNS

@Jenot, post #9

Póki co, sprawdzałem tylko na wersję 68000. Wieczorem zobaczę na 020. Nie ma 030 w archiwum. Jest jeszcze 040.
[#11] Re: Plipbox - problem z DNS

@_arti, post #10

A sorry...faktycznie coś mi się popieprzyło. W pracy siedzę i nie mam w tej chwili dostępu do Amigi. :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem