kategoria: A1200
[#31] Re: A1200HD bardzo dlugi start

@macRush, post #28

Możesz podłączyć inaczej, bez cięcia i kombinacji!
Wtyczkę od stacji dysków podpinasz do płyty (w jedno miejsce się tylko da) i w ten sposób zasilisz amigę.
Brakiem -12V nie przejmuj się bo ono do podstawowego działania nie jest potrzebne.
[#32] Re: A1200HD bardzo dlugi start

@macRush, post #28

Mozesz zrobic inaczej.
Mialem kiedy taki przypadek ze Amiga nie chciala obslugiwac portu szeregowego.
Dlugo szukalem przyczyny, zmienialem oprogramowanie, ale nic to nie poprawilo.
Jak port szeregowy nie dzialal tak nie dzialal.
Przyczyną było brak napiecia -12V
Z prostej przyczyny.
Zasilalem Amige w towerce poprzez standardowe gniazdo i dodatkowo przez zlacze FDD.
Wszystko było podlaczone przez jeden zasilacz.
Przy kolejnych "zabawach" w podlaczaniu kolejnych urządzen do Amigi zapomnialem podlaczyc zasilania przez standardowe zlacze i cały czas Amiga dziala tylko na zasilaniu na zlaczu FDD.

Wiec w Twoim przypadku zasil plytę Amigi z zasilacza pc tylko przez zlacze FDD.
Jesli Amiga jest sprawna to nie bedzie dzialal port szeregowy i dzwiek bedzie uszkodzony, ale przynajmniej bedziesz wiedzial że Amiga jest "żywa"
[#33] Re: A1200HD bardzo dlugi start

@Norbert, post #32

dziękuje wszystkim za pomoc
oddałem amige w "dobre ręce (mam nadzieję)" osoby zdecydowanie bardziej zaawansowanej w posługiwaniu się miernikiem i lutownicą, więc mam nadzieje że sobie poradzi, dam znać jak już będzie po diagnozie

sam więcej nie chce grzebać, bo jeszcze coś popalę bardziej,
najważniejsze ze po rozłożeniu i złożeniu działa w ten sam sposób co przed, więc nic nie uszkodziłem bardziej

Ostatnia aktualizacja: 24.01.2014 13:32:02 przez macRush
[#34] Re: A1200HD bardzo dlugi start

@macRush, post #33

czy znacie kogoś, kto pomógł by w wymianie CIA na płycie ? głównie chodzi o lutowanie
i ile taka usługa może kosztować ?
[#35] Re: A1200HD bardzo dlugi start

@macRush, post #34

W serwisie jakieś 50-100pln + CIA.
[#36] Re: A1200HD bardzo dlugi start

@flops, post #35

działa :)
miesiąc szukali, ale znaleźli, tak więc jedna A1200 działająca wiecej :D
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem