kategoria: A500
[#1] GVP A530 i CDROM
Hej, mam chwilę czasu i postanowiłem, że pobawię się moim GVP A530. Wymieniłem dysk na 4GB i zachciało mi się podłączyć CD-ROM. Mam zew. kieszeń na CDROM SCSI, której bez problemu używam w mojej A3000D. Jednak po podpięciu jej do GVP podczas wczytywania WB system sypie błędami zapisu na wszystkich partycjach. Ja odłączę zasilanie od CD, system uruchamia się normalnie. Dysk ma ID0, CD ma ID3. Myślałem, że coś nie tak z teminacją - wyłączyłem terminację na dysku -nic, potem wyłączyłem terminację na CD - dalej nic...

Jakieś pomysły?
[#2] Re: GVP A530 i CDROM

@ITU, post #1

W A3000D są 3 terminatory na płycie. Są wyjęte, aby można było korzystać z napędu zewnętrznego. GVP530 z tego co widzę ma 2 puste miejsca w okolicach złącza SCSI 50 pin. Być może to miejsce na terminatory. Być może trzeba coś przełączyć na płycie GVP, którąś zworkę. Trzeba by przeszukać dokumentację. W A 3000 mam tak:
Napęd DVD z włączoną terminacją, na płycie głównej A3000 terminatory są wyjęte. Dysk twardy też ma włożoną zworkę terminacji.
Gdy z napędu CD wyjąłem zworkę terminacji, miałem problem z napędem, ale nie z dyskiem.
A nie masz na dysku zworek termination power? TP from bus, TP to bus?
Ogólnie to z tym scsi to jest niezła zabawa - zwłaszcza jak się nie ma pojęcia o co w tym wszystkim chodzi

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2014 17:57:56 przez glichtanski
[#3] Re: GVP A530 i CDROM

@ITU, post #1

Tak ogólnie - SCSI ma być zaterminowane z dwóch stron i terminatory mają być ostatnimi urządzeniami. Jeśli do tej pory działał Ci dysk to znaczy, że masz terminator na GVP. Po podłączeniu zewnętrznego CD jest on (CD) poza terminatorem więc nie ma prawa działać. Musisz usunąć terminatory z GVP i włączyć terminację na CD. W celu sprawdzenia czy to co piszę jest prawdą możesz odłączyć dysk i sprawdzić czy sam zaterminowany CD będzie działał - powinien.
[#4] Re: GVP A530 i CDROM

@Jenot, post #3

GVP nie ma na płycie zworki do terminacji. Prawdopodobnie winny jest stary ROM, bo z tego co widzę mam wersję 4.5, a najnowsza jest 4.15.
[#5] Re: GVP A530 i CDROM

@ITU, post #4

Jak nie ma zworki to może ma terminator?
Ja (jak glichtanski) mam A3000 i jeśli chciałbym jednocześnie korzystać z dysku i zewnętrznego CD to musiałbym wyjąć terminatory z płyty głównej. No jakoś to musi być zaterminowane...

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2014 19:07:37 przez Jenot
[#6] Re: GVP A530 i CDROM

@Jenot, post #5

A ja mam terminatory na płycie A3K i jakoś zewnętrzny CD działa...
[#7] Re: GVP A530 i CDROM

@ITU, post #4

e tam ja mam 4.13 i śmiga mi
spróbuj idefix97

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2014 21:23:22 przez Dorian3d
[#8] Re: GVP A530 i CDROM

@Tom Rain, post #6

Mi też działa, ale bez dysku. Dysk mam podłączony do Cyberstorma.
[#9] Re: GVP A530 i CDROM

@ITU, post #4

Widzę, że szukasz najnowszego ROMU. Tu masz link
[#10] Re: GVP A530 i CDROM

@glichtanski, post #9

To znalazłem, ale do szczęścia trzeba jeszcze odpowiedniej kości i programatora :)
[#11] Re: GVP A530 i CDROM

@Jenot, post #8

Ja mam wszystko z kontrolera na płycie głównej - nie chciałem ciąć stelarza by zmieścić CS SCSI.
[#12] Re: GVP A530 i CDROM

@ITU, post #10

Pisałem Ci na PW w sprawie romu.
Jednemu gościowi programowałem kości i mu to śmigało.
Mam kości jak i programator.
[#13] Re: GVP A530 i CDROM

@11111olo, post #12

Tak, wiem, odezwę się w tej sprawie.
[#14] Re: GVP A530 i CDROM

@Tom Rain, post #11

Hmmm, dziwne, u mnie nie chciało działać razem, ale powodem może być równie dobrze stary DMAC na mojej płycie A3000.
A to Ty masz CS Mk2 i SCSI na oddzielnej płytce? Ja przy Mk3 musiałem tylko bokiem kabel SCSI wyprowadzić (między obudową a stelażem).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem