kategoria: A600
[#1] ROM z Amigi CD32 wrzucony do Amigi 600.
Czy taka podmianka zadziała? Jeżeli tak, to co to da w mojej Amidze 600? Jakie urodzą się nowe możliwości, które nie były możliwe z romem 37.300.
[#2] Re: ROM z Amigi CD32 wrzucony do Amigi 600.

@chicago, post #1

Mnie zawsze zaskakuje kreatywność amigowców... wytłumacz mi, jak chcesz to zrobić? Wylutować kość z CD32 i wrzucić na płytę A600?
[#3] Re: ROM z Amigi CD32 wrzucony do Amigi 600.

@OSH, post #2

Kość w CD32 jest na podstawce, można ją łatwo wyjąć.
[#4] Re: ROM z Amigi CD32 wrzucony do Amigi 600.

@chicago, post #1

Nie zadziała, gdyż kość pamięci montowana w CD32 zawiera Kickstart 3.1 (40.60), przeznaczony tylko dla CD32 (ponadto w tej pamięci znajduje się też firmware do obsługi CD-ROM). W Amidze 600 możesz jedynie zamontować Kickstart 3.1 (40.63), który w porównaniu do 37.300 obsługuje twarde dyski, o pojemności większej niż 40 MB. Poza tym KS 3.1 dłużej oczekuje na twardy dysk po włączeniu Amigi (ok. 30s) i jeśli nie masz HDD, to właśnie tyle będziesz musiał czekać na start z dyskietki.
[#5] Re: ROM z Amigi CD32 wrzucony do Amigi 600.

@chicago, post #3

1) Ma chyba większą pojemność niż ta z A600?
2) Do startu będzie chyba nieodzowny 68020?
Niech się inni wypowiedzą.
3) To może z CDTV?

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2014 11:58:49 przez Ender
[#6] Re: ROM z Amigi CD32 wrzucony do Amigi 600.

@RomanWorkshop, post #4

Tak dla porządku, kicek 37.300 obsługuje twarde dyski powyżej 40MB bez problemu, ostatnio sprawdzałem z CF 4GB i ją widział oraz z niej startował.

Pozdrawiam
[#7] Re: ROM z Amigi CD32 wrzucony do Amigi 600.

@chicago, post #3

Więc możesz by pierwszy który to sprawdzi
Jeżeli kości są zgodne, mają identyczną konstrukcję to ile to wyciągną i zapodac OK
[#8] Re: ROM z Amigi CD32 wrzucony do Amigi 600.

@RadoslawF, post #6

Możliwe, jednak jak podaje Wikipedia:
"Due to bugs in Kickstart 37.300, the maximum supported size of a hard disk is limited to 40 MB, and anything above this size is a game of chance."

Czyli z powodu błędów w Kickstarcie 37.300, maksymalny rozmiar obsługiwanych twardych dysków wynosi 40 MB (większe mogą, ale nie muszą działać).
[#9] Re: ROM z Amigi CD32 wrzucony do Amigi 600.

@RomanWorkshop, post #8

1. Wiarygodność wikipedii jest taka sobie.
2. Ktoś na siłę chciał/chce utrzymać tą bajkę stwierdzeniem że większe mogą ale nie muszą. W cyfrowym świecie oprogramowania komputerowego albo coś jest poprawne i działa albo jest nie poprawne i nie działa. A jak raz działa a raz nie to się szuka problemów sprzętowych jak brak styku czy znikające zasilanie.

Pozdrawiam
[#10] Re: ROM z Amigi CD32 wrzucony do Amigi 600.

@RadoslawF, post #9

Być może tylko pierwsze partie produkcyjne Kickstartu 37.300 były obarczone tym błędem, a kolejne/ostatnie już nie? Ponieważ nie było to specjalnie oznaczone na obudowie, więc trudno rozpoznać, czy dany KS 37.300 obsługuje dyski >40MB, czy nie? Nie wiem tego dokładnie, ale tak konkretne informacje o błędach w Kickstarcie 37.300, wydają mi się wiarygodne.
[#11] Re: ROM z Amigi CD32 wrzucony do Amigi 600.

@chicago, post #1

Zawsze możesz spróbować. Ja przekładałem kiedyś ROM 3.0 z A1200 do A3000D i jedynym objawem był brak startu z HDD. Może wystarczyło przeinstalować system, ale nie sprawdzałem tego. Być może jeszcze coś nie działało, ale nie testowałem.
[#12] Re: ROM z Amigi CD32 wrzucony do Amigi 600.

@RomanWorkshop, post #10

Owszem wydaje się wiarygodne, sam o tym czytałem wieki temu w amigowej prasie (tej papierowej), tyle że czytałem tam też całą masę innych informacji które okazały się błędne lub nieprawdziwe. Gdyba taka informacja miała dodatek że pochodzi od producenta to uwierzył bym bez problemu, ale wygląda na to że jest to tylko informacja pochodząca od użytkowników a to może znaczyć że osoba która ją wypuściła miała pecha, jej A600 nie rozpoznała jakiegoś dużego dysku lub dwu a rozpoznała jakiś stary 40 megowy. A po wydrukowaniu informacji przez prasę na wiele lat stała się prawdą niepodważalną, i to niepodważalną nawet przez pracę z dużymi dyskami u innych.
Gdyby to był błąd poprawiony przez producenta to mielibyśmy kicki .299 - brak botowania z HD, .300 brak obsługi dysków powyżej 40MB, .3xx jest obsługa powyżej 40MB. A nikt nie spotkał kicka z taką właściwością i unikalną numeracją. A producent po zrobieniu poprawek wprowadzał kolejny numerek wersji.

Pozdrawiam
[#13] Re: ROM z Amigi CD32 wrzucony do Amigi 600.

@RadoslawF, post #12

Tak w ogóle to sorry za OT :) Znalazłem ten wątek i inne informacje, że działanie dysków >40MB na Kickstarcie 37.300 zależy od konkretnego modelu HDD (jedne działają inne nie).
[#14] Re: ROM z Amigi CD32 wrzucony do Amigi 600.

@RomanWorkshop, post #13

Tam jedna osoba tak twierdzi, a inna twierdzi że powyżej 40MB jednak nie działają a ostatnia wypowiedź to twierdzenie że .350 miało przedłużony czas oczekiwania na HD w porównaniu z .300 co jest nawet prawdopodobne ale wypadało by to sprawdzić ze stoperem w ręku. Zwłaszcza że taki problem dotyczący A1200 jest doskonale znany, opisany i możliwy do obejścia bez wymiany kicka na nowszy. Co więcej takie przypadki (w A1200) są opisywane jako rozpoznawanie HD przez HDTB, można podzielić na partycje, sformatować, zapełnić a potem dysk (partycja) przestaje być widoczny dla systemu, a takich opisów problemów w związku z kickiem .300 nie spotkałem.
Generalnie cały wątek potwierdza że nikt nie wie nic pewnego, część opisuje własne doświadczenia (działa) a część zasłyszane/przeczytane (nie działa). Ja dodam od siebie że A600 jest bardziej wybredna od A1200 i spotkałem się z przypadkami kiedy jakaś karta CF działała w A1200 a w A600 nie chciała.

Pozdrawiam
[#15] Re: ROM z Amigi CD32 wrzucony do Amigi 600.

@chicago, post #1

Rom z CD32 wymaga lepszego cpu.
[#16] Re: ROM z Amigi CD32 wrzucony do Amigi 600.

@glichtanski, post #11

scsi.device z A3000 nie obsługuje ide tylko właśnie scsi, zaś scsi.device z A1200 obsługuje tylko ide.
Poza tym romy z dużych Amig mają tzw. "bonusy".
[#17] Re: ROM z Amigi CD32 wrzucony do Amigi 600.

@cholok, post #15

Rom z CD32 wymaga lepszego cpu.

Tak z ciekawości, sprawdziłeś to ?

Sam sprawdziłem na emulatorze, faktycznie nie pójdzie. Przy okazji zobaczyłem że zajmuje 0,5MB a nie 0,25MB jak te z A500/600/2000.

Pozdrawiam

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2014 14:42:16 przez RadoslawF
[#18] Re: ROM z Amigi CD32 wrzucony do Amigi 600.

@RadoslawF, post #17

Tak, a właściwie Tony Wilen sprawdził. Gdzieś w odmętach pamięci kołacze mi się informacja, że tylko utility.library korzysta z 020. W każdym razie rom 3.0 z a1200 nie wymaga lepszego cpu (ten z A4000 już wymaga), zaś 3.1 wymagają wszystkie wersje oprócz specjalnej wersji 40.63 przeznaczonej właśnie dla 16-bitowych Amig.
[#19] Re: ROM z Amigi CD32 wrzucony do Amigi 600.

@RadoslawF, post #17

Kickstart 3.0 działa na 68000, kickstart 3.1 jest już w dwóch wersjach, uniwersalnej i pod procesory 68020+. Byłoby dziwne, gdyby w CD32 siedział kickstart uniwersalny.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem