kategoria: A1200
[#1] CF w Amiga poprzez PCMCIA
Czesc,

Mam A1200, przerobilem juz zasilacz ATX z peceta bo obydwa ktore mam sa na 230V, komputer dziala.
Dziala mi tez AmigaExplorer, i udalo sie odpalic karte CF poprzez adapter PCMCIA.

Ale z tego co widze, to musze miec fat95, wiec moge uzywac tylko karty CF w formacie FAT.
Czy nie mozna uzyc karty CF w normalnym amigowym formacie ?
Probowalem HDToolBox ale karty nie widzi (mimo ze jest podpieta jako fat95 i ja widze zawartosc).

Chodzi o to zebym mogl sobie przygotowac wszystko co potrzebne aby pozniej ta karte wlozyc do srodka zamiast dysku.

Dzieki z gory
[#2] Re: CF w Amiga poprzez PCMCIA

@kubatyszko, post #1

W ikonie HDtoolbox w miejsce DEVICE=scsi.device wpisz compactflash.device
[#3] Re: CF w Amiga poprzez PCMCIA

@kubatyszko, post #1

Można ją podzielić na partycje (przestaw HDTB z scsi.device na compactflash.device), można sformatować (ale wtedy pecet jej nie zobaczy, chyba że przez UAE) ale nie można z niej wystartować i jeśli dobrze pamiętam partycje nie będą montowane automagicznie, co oznacza że nie pomoże start z dyskietki i przeassingowanie całości na kartę CF.
Dokup drugą kartę i CF-IDE.

Pozdrawiam
[#4] Re: CF w Amiga poprzez PCMCIA

@RadoslawF, post #3

Ja wlasnie mam CF-IDE i kilka kart, wiec z tym nie ma problemu, chodzilo tylko o przygotowanie karty przez PCMCIA zebym mogl ja potem szybko i latwo przelozyc.

Zakladam ze jak ja podziele na partycje i sformatuje poprzez PCMCIA, to po przelozeniu do CF-IDE powinno z niej wystartowac tak ?
[#5] Re: CF w Amiga poprzez PCMCIA

@kubatyszko, post #4

Tego nie sprawdzałem ale teoretycznie tak.

Pozdrawiam
[#6] Re: CF w Amiga poprzez PCMCIA

@RadoslawF, post #5

W amidze jeszce nie probowalem, ale karta CF (Sandisk Extreme IV 4GB) sformatowana w Amidze przez PCMCIA jest widoczna w WinUAE poprzez czytnik USB - wiec zakladam ze tak samo powinna byc widoczna w CF-IDE (O ile sama karta obsluguje IDE czego jeszcze nie wiem na 100%).
Sprawdze moze jutro albo pojutrze - od paru ladnych dni robie kopie zapasowa partycji przez Amiga Explorer - stare dobre czasy gdzie kopia 450MB robi sie 3 dni ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem