[#1] Prunt :D
Stoję przed dylematem. Otóż mam 030/50 i dysk 3,5 Seagate Medalist 4,3 GB, wszystko pchane zasilaczem 25W (5V = 3A, 12V = 500 mA). I tu mam wątpliwość - czy moge z czystym sumieniem zasilać HD z gniazda do zasilania FDD na płycie głównej Amigi czy robić dodatkowe wyjście z zasilacza do HD?? Zasilacz to pociągnie tylko pytam czy gniazdo na płycie sie nie zjara. Dysk Ciągnie 5V = 560 mA i 12V = 180 mA. Gdy miałem 8 mb fast chodziło bez problemu z gniazda FDD. Czy zamontowanie turbo ma jakiś poważny wpływ na spadek napięć na tym gnieździe? Czy gniazdo do zasilania dysków 2,5 jest lepsze "elektrycznie" od tego gniazda FDD??

Pozdrawiam

[#2] Re: Prunt :D

@Malin, post #1

Powinno być OK, ja na zasilaczu 25 W miałem 030 50 MHz 16 MB RAM plus HDD i CD zasilane z gniazda FDD.
[#3] Re: Prunt :D

@wali7, post #2

Właśnie podłaczyłem i Amiga chodziła około 15 minut bez żadnych oporów więc myśle że będzie OK ;)

[#4] Re: Prunt :D

@Malin, post #1

To nie jest kwestia zjarania się gniazda. Problem polega na tym, że im większy prąd płynie przez cienkie ścieżki płyty głównej Amigi, tym większe powstają na nich spadki napięcia. Jeżeli spadki te będą zbyt duże, Twoja Amiga może zacząć pracować niestabilnie, lub wręcz w ogóle się nie uruchomi. Dobrym sposobem na sprawdzenie ile marginesu Ci jeszcze zostało jest pomiar napięcia np. na karcie procesorowej.
[#5] Re: Prunt :D

@Kamul, post #4

Przez około 15 minut było b.stabilnie więc myśle że będzie dobrze.

[#6] Re: Prunt :D

@Malin, post #1

Odpowiem tak: kiedys z jakiegos dema wyripowalem modul o tytule "GRUNT TO PRUND"

[#7] Re: Prunt :D

@Malin, post #5

Objawem moze tez byc czesto padnieta walidacja (jesli uzywasz ffs). Mialem tak po podlaczeniu CD do Amigi z HD i fastem. No i byly bledy odczytu kiedy CD troche dluzej chodzil.

[#8] Re: Prunt :D

@Malin, post #1

Malin gratulacje nowego turbo

[#9] Re: Prunt :D

@Malin, post #1

Dziś całe combo chodziło około godzinę, po czym poszedłem robić lekcje :P Nie było żadnej zwiechy, HD chodził tak jak należy. Jedyna co mnie martwi to temperatura 030 - gdybym przytrzymał palec na nim to pewno bym sie oparzył :) ale mam nadzieję że to normalne ;)

[#10] Re: Prunt :D

@Malin, post #9

Blizard4 w desktopie po jakims czasie tak podgrzewał blat (prawie 2 centymetrowa płyta ) ze czuc było ciepło z drugiej strony. To normalny objaw.

Pozdrawiam
[#11] Re: Prunt :D

@Malin, post #9

załóż na procesor i fpu jakiś konkretny
radiator, bo szkoda takiego procesora.

[#12] Re: Prunt :D

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #11

Wymieniłem Elboxowy radiator na mojej 040 na lepszy. Teraz mp3 chodzą na mpega040.library i niecharczą. W wersji fpu niestety nadal jest to samo. Dema TBLu już się niezacinają, i niema przekłamań w grafice, i wydaje mi się że system chodzi trochę żwawiej. :).

[#13] Re: Prunt :D

@Korni, post #12

Korni napisał(a):

> Teraz mp3 chodzą na mpega040.library i niecharczą.
> W wersji fpu niestety nadal jest to samo.

fpu w 68040 jest za słabe, żeby na nim słuchać mp3.

[#14] Re: Prunt :D

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #13

Odpaliłem teraz właśnie mp3 na mpega040fpu w prayerze2 narazie leci dobrze i niecharczy. 14bit, 22khz, mono, 192kbps.Po 15 min. działania Amigi, dźwięk zaczął lekko pykać. Po 20min staje się to denerwujące, i zaczyna być to coraz częstsze. Na pewno coś sie przegrzewa. Na starym radiatorze pierdzialo już do niezniesienia już po 5min. Muszę znaleść jakiś mały wiatraczek na ten radiatorek, ten co mam niestety się niemieści :(

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem