[#1] A500 1MB SLOW
Witam

Może to lamerskie pytanie ale czy jeśli bym użył 2 statyczne kości 512kB/8bit i podłączył je do szyny danych dzieląc je na młodszą i starszą część, oraz do szyny adresowej (linie A1-A20), i zrobił dekoder adresu który by umożliwiał adresowanie owej pamięci w obszarze $C00000-$CFFFFF, to ją zobaczy jako SLOW bez dodatkowych kombinacji?
[#2] Re: A500 1MB SLOW

@11111olo, post #1

Osobiscie kiedys sprobowalem i mi nie wyszlo. Nie wiem, moze cos zle zrobilem.
[#3] Re: A500 1MB SLOW

@Phibrizzo, post #2

To nie zachęca ale faktycznie mogłeś coś zrobić źle.

Amiga się włączała?
A jeśli tak to czy programem ADDMEM próbowałeś dodać pamięć?
[#4] Re: A500 1MB SLOW

@11111olo, post #3

Amiga sie wlaczyla bez problemow. AddMem stweirdzil ze nie mozna przydzielic takiego obszaru.
Jesli dobrze mysle to system Amigi sam powinien wykryc taki obszar i go dolaczyc.
Co ciekawe w rozszerzeniach do A600 ktore rozszeza ten obszar pamieci dziala bez problemu.
Jednak nie wiem czy dodawanietego obszaru jest zaszyte w autokonfigu karty czy jest to robione systemowo.

Kiedys w ramach luzu jeszcze obadam temat.
[#5] Re: A500 1MB SLOW

@Phibrizzo, post #4

ACA500 dołącza pamięć w obszarze slow, pamięć podpięta jest przez złącze CPU, czyli prawdziwe linie adresowe.
[#6] Re: A500 1MB SLOW

@11111olo, post #1

W A500 może to być kłopotliwe, ponieważ praca tej pamięci jest powiązana z działaniem pamięci CHIP, np procesor nie może wykonywać dostępu do SLOW, gdy jest zajęta CHIP, nie jestem pewien, czy odświeżanie też jest robione równolegle. Na tym forum , ktoś kiedyś podawał odnośnik do projektu zwanego chyba reSlow, który miał przywrócić obsługę SLOW pod klapką przy jednoczesnej obsłudze dodatkowego CHIPu wlutowanego na płycie. Musiałbyś przeanalizować płytę główną A500 i ten projekt, aby wywnioskować co za patent projektanci tam zastosowali (ewentualnie studiować AGNUSa i garego. Chyba były też rozszerzenia pod klapkę z podstawką pod Garego, które umożliwiało chyba obsługę rozszerzenia CHIP i SLOW na jednej karcie (niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę). Phibrizzo zrobił rozszerzenie wg standardowych założeń, dlatego działa jako FAST, ale nie działa jako SLOW. W A600 nie ma obsługi pamięci SLOW przez chipset, dlatego działa normalnie jak pamięć fast.
[#7] Re: A500 1MB SLOW

@Phibrizzo, post #4

Wykrywanie pamięci SLOW jest wykonywane przez kickstart za pomocą własnego algorytmu, mam gdzieś maila od Jakuba Bednarskiego, który zdeassemblował ta procedurę przy okazji problemu, który próbowałem rozwiązać w mojej karcie. Jak ktoś chce mogę wkleić te informacje, choć tak naprawdę niewiele one pomogą w temacie.
[#8] Re: A500 1MB SLOW

@sanjyuubi, post #7

No to może da się zrobić w tym obszarze FAST co by było na pewno lepsze. Może nawet 1,8MB ;)
Tylko czy bez autocofigu się to da?
[#9] Re: A500 1MB SLOW

@wali7, post #5

A może to zadziała?

link
RangerMem.pdf
[#10] Re: A500 1MB SLOW

@11111olo, post #8

Jak wspomniałem, ACA500 dołącza pamięć statyczną bezpośrednio do CPU, z pominięciem Agnusa, jednak pamięć ta mapowana jest domyślnie w obszarze slow. Po wynikach testów widać jednak (szybciej niż goła A1200), że pamięć ta w żadnym wypadku nie jest spowalniana jak slow-RAM. Czyli da się, chociaż zapewne twórcy ACA zastosowali różne triki programowe, karta bowiem ma własne boot-menu. Na pewno jest ona autokonfigurowana.
[#11] Re: A500 1MB SLOW

@wali7, post #10

Masz ACA500 i możesz to pokazać?
[#12] Re: A500 1MB SLOW

@11111olo, post #11

Mam. :)
Tu masz całą dyskusję (sporo zrzutów ekranu, wyniki testów i ogólna dyskusja) http://www.ppa.pl/forum/amiga/29034/aca500 .
Generalnie sprawa z ACA500 wygląda tak, że masz na pokładzie obok 68000 14 MHz, 2 MB szybkiego RAM (chyba static, ale to akurat nieistotne). Możesz ją sobie skonfigurować tak, że 0.5 MB idzie na MAP-ROM (w ROMie karty masz zaszyty kick1.3 i 3.1 - z menu wybierasz czy ma być jeden z tych dwóch, czy przepisany ROM z Kicku, czy może wyłączenie tej opcji), a pozostałą pamięć domyślnie ładuje w obszar slow-RAM. Tak więc karta nie koliduje ani z rozszerzeniami chip-ram, ani z fast-RAM (np. z dopiętej ACA1220). Slow-RAM pod klapką można softwarowo (!!!!!!!!) przerobić na chip-RAM. Nie wiem jak oni to zrobili, ale to działa. I karta jest zarąbiście szybka, jak na 68000 14 MHz, oczywiście :)
Nie dorzucę żadnych zdjęć od siebie bo ich na razie nie robiłem (z braku mojego czasu karta i A500 zajmują zaszczytne miejsce na półce), ale jeśli jesteś zainteresowany sprawdzeniem czegoś konkretnego, to zdejmę Ami z szafy, podłączę do TV i założę ACA500.

Ostatnia aktualizacja: 29.01.2014 22:58:59 przez wali7
[#13] Re: A500 1MB SLOW

@11111olo, post #8

Bez autoconfigu będzie działać, tylko trzeba ją dodać za pomocą addmem. Autoconfig to prosta sprawa, to tylko 4-bitowy ROM z 64-ma wpisami, z których zdecydowana większość to same zera, więc można to zrobić w malutkim CPLD.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem