kategoria: A1200
[#1] świeży Amigowiec - problem z brakiem dyskietki Install
Ponieważ jestem świeży na forum, pozwólcie że się przywitam :) Witajcie.
Dopiero zaczynam swoją przygodę z Przyjaciółką, więc prośba o wyrozumiałość. Dotychczas swoją wiedzę na temat tego wiekowego już (aczkolwiek iście zacnego) sprzętu czerpałem głównie z YouTube, ale pewna mądra głowa skierowała mnie do PPA.
Mam A1200, póki co bez karty pamięci (zakup planuję w przyszłości) i mam zamiar pobawić się z WHDLoad.
Póki co posiadam do mojej Amisi coś takiego:
link
I tu mój problem. Niestety nie mam dyskietki Install 3.1 i nie mogę sformatować i spartycjonować karty SD. Czy któryś z Forumowiczów mógłby mi taką dyskietkę zorganizować? Z góry serdeczne dzięki za odpowiedzi i za zrozumienie dla nowicjusza :)
[#2] Re: świeży Amigowiec - problem z brakiem dyskietki Install

@Fido_M, post #1

Karte SD przygotujesz dla Amigi pod pecetem.
Wystarczy emulator Winuae oraz obrazy dyskietek.
[#3] Re: świeży Amigowiec - problem z brakiem dyskietki Install

@Norbert, post #2

OK, wielkie dzięki za błyskawiczną odpowiedź. W takim razie biorę się za studiowanie Wujka Googla
[#4] Re: świeży Amigowiec - problem z brakiem dyskietki Install

@Fido_M, post #3

Proponuje poszperac w artykulach na portalu, gdzie znajdziesz jak przenosic dane na dowolnej Amidze, a o WinUAE poczytasz na stronie naszego niestrudzonego kolegi APC:

http://www.apc74.ppa.pl/tutoriale.html

Standardowo, w zaleznosci od posiadanej Amigi proponuje Ci zainstalowac gotowca w postaci ClassicWB... itd :D
[#5] Re: świeży Amigowiec - problem z brakiem dyskietki Install

@Fido_M, post #3

Ja uważam że lepiej to zrobić na samej Amidze, po co komplikować się WinUAE. Jak to wsadzisz do Amigi i ją skręcisz nie trzeba tego spowrotem wyciągać, a da się to zrobić wyłącznie na Ami.
Dyskietkę Install znajdziesz na necie, (zaraz się odezwą emisariusze praw autorskich) Tylko potrzebny będzie inny program do podziału dużego dysku, HDInstallTool...
[#6] Re: świeży Amigowiec - problem z brakiem dyskietki Install

@Voyox, post #5

Tylko jak on tą dyskietkę z Internetu przeniesie na Amigę? WinUAE to jedyne wyjście.
[#7] Re: świeży Amigowiec - problem z brakiem dyskietki Install

@Voyox, post #5

Pod emulatorem też się da, radził bym tylko skorzystać z emulatora skonfigurowanego jak posiadana Amiga, jak da inną może sobie narobić problemów.
Jakby miał dyskietkę to równie dobrze można to zrobić pod Amigą a potem większość dysk wyjmuje i podpina do PC aby pod emulatorem dokopiować trochę softu a bywa że i kompletny system.

I rada praktyka: jak w tym internecie znajdziesz kilka ciekawych partycji systemowych to skopiuj je sobie od razu na dysk, jeden na partycje systemową a pozostałe też ale w jakimś opisanym katalogu, łatwo będzie je potem wymieniać w celu przetestowania.

Pozdrawiam
[#8] Re: świeży Amigowiec - problem z brakiem dyskietki Install

@Fido_M, post #1

Hm...
Powiadasz: "Mam A1200, póki co bez karty pamięci (zakup planuję w przyszłości) i mam zamiar pobawić się z WHDLoad".

Pisząc o braku "karty pamięci" masz na myśli kartę CF, czy rozszerzenie pamięci FAST do swojej A1200?
Bo jeśli masz "golasa", czyli fabryczną konfigurację z 2 MB CHIP tylko i wyłącznie, to się WHDLoad nie pobawisz. W ogóle niewiele ciekawych rzeczy zrobisz.

Serdeczności
Des
[#9] Re: świeży Amigowiec - problem z brakiem dyskietki Install

@Des, post #8

Wlasnie majac 2MB moze sie pobawic w whdload.
Powazniej do tego pakietu mozna podejsc mając przynajmniej 4MB fast
[#10] Re: świeży Amigowiec - problem z brakiem dyskietki Install

@_arti, post #6

Wszystko zrobiłem bez WinUAE..
Też miałem A1200 z kickiem 3.0 i bez dyskietki install.
Uruchomiłem wszystko z gołej Amigi, dyskietkę ściągnąłem z netu jako ADF, uruchomilem program do odczytu adf i on mi po sektorach zapisał dyskietkę hdinstall. OK
Później już poszło jak z płatka, szybciej niż z Windowsem...
[#11] Re: świeży Amigowiec - problem z brakiem dyskietki Install

@Norbert, post #9

Kiedyś mimo gołej A1200 i tak się świetnie bawiliśmy. Dobra rada to Winuae na PC. Podstawa to przelotka z 2.5 na 3.5 IDE dostępna za kilka złotych i przelotka z zasilania stacji dyskietek do twardego dysku dołączana do zasilaczy ATX. Jeśli to zdobębziesz to się już możesz pobawić w gry przenosząc z PC-ta poprostu dysk twardy. Trzeba od razu zainteresować się parametrami dysku przy partycjonowaniu ale podstawa dla nowego użytkownika to:
Winuae na PC
przelotka standardu IDE z 2.5 na 3.5
przejściówka zasilania twardego dysku z PC
Dysk twardy jak w PC tylko z magistralką IDE ( jeśli niemasz na płycie głównej PC miejsca na taśmę starszego standardu trzeba się zaopatrzeć w kontroler np umieszczany w slotach PCI)
U mojego kolegi pół roku temu ten pakiet wyniósł ok 60 zł na giełdzie elektronicznej.
[#12] Re: świeży Amigowiec - problem z brakiem dyskietki Install

@adamlnowak, post #11

Z tym dyskiem 3,5 cala do desktopa to nie jest najlepsza rada. Dawno, dawno temu kiedy dysk 2,5 cala kosztował kilka razy drożej niż 3,5 cala taka zabawia miała sens, dzisiaj nie ma a konieczność kombinowania z zasileniem i upchaniem dysku 3,5 cala skutecznie odstrasza chętnych.
Tasiemka sygnałowa (leci tam też zasilanie) - 10zł na allegro, dysk 2,5 cala - od 30 do 100zł, kilku minutowy montaż na właściwe miejsce bez kłopotów i kombinowania - bezcenne.

Pozdrawiam
[#13] Re: świeży Amigowiec - problem z brakiem dyskietki Install

@adamlnowak, post #11

Panowie, wielkie dzięki za tak liczny odzew Poszperałem trochę w necie, głównie na YT i udało mi się przygotować kartę SD (bo mam czytnik kart SD, a nie CF do Amisi). Wygląda, że jakoś dałem radę. Co do pytania wyżej, to pisząc, że nie mam karty pamięci miałem na myśli brak rozszerzenia pamięci w Amidze. Z tego co wyczytałem, to do w miarę bezproblemowej zabawy z WHDLoad powinno wystarczyć dodatkowe 4 Mb Fast ramu, zgadza się? Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów
[#14] Re: świeży Amigowiec - problem z brakiem dyskietki Install

@Fido_M, post #13

Jak chcesz na tym bazować to wystarczy. Amiga z 6 MB da radę do wszystkiego co się zwie "gra"...OK
Jak Ci będzie mało lub trafi Ci się okazja na tanie turbo to zawsze wybieraj turbo..
O tu masz tanią kartę : Turbo powinno na jakiś czas styknąć !

Pozdrówka...
[#15] Re: świeży Amigowiec - problem z brakiem dyskietki Install

@Voyox, post #14

Najlepsze turbo do A1200 z klasyczną motorolą, ale tania to ona nie jest.

Pozdrawiam
[#16] Re: świeży Amigowiec - problem z brakiem dyskietki Install

@RadoslawF, post #15

Kto się jeszcze bawi w zwykłe, głośne, stare, awaryjne i prądnożerne dyski IDE w małych Amigach? ;)

EDIT: miało iść jako odpowiedź do #11.

Ostatnia aktualizacja: 30.01.2014 23:39:13 przez _arti
[#17] Re: świeży Amigowiec - problem z brakiem dyskietki Install

@_arti, post #16

W A1200 warto się bawić, popularne karty CF pozwalają na 1MB/s a klasyczne dyski powyżej 2MB/s.

Pozdrawiam
[#18] Re: świeży Amigowiec - problem z brakiem dyskietki Install

@_arti, post #16

Do 11.

Oczywiście macie rację i nie chcę siać fermentu. Poprostu Znajomy niedawno tworzył sobie zestaw i zaczął właśnie w ten sposób bo mu wyszło najtaniej i za jednym wyjściem na giełde. Do tego przy małym stopniu wiedzy. Ma wypuszczoną na zewnątrz taśmę i sobie żągluje dyskami. Co nieoznacza że, jak sobie sprawi chociażby turbo to mu na standardowym zasilaczu ze starym dyskiem 3.5 wogóle ruszy.
[#19] Re: świeży Amigowiec - problem z brakiem dyskietki Install

@adamlnowak, post #18

Voyox, lubię Twoje poczucie humoru
[#20] Re: świeży Amigowiec - problem z brakiem dyskietki Install

@OSH, post #19

A na poważnie, dla retro-gracza to to daje przyzwoitego kopa w stosunku do gołej A1200, jest nowe, na gwarancji i kosztuje grosze. Odpada problem pamięci, bo jest jej od cholery a i szybkie 020 pomoże w wektorówkach czy innych pseudo-doomach.
[#21] Re: świeży Amigowiec - problem z brakiem dyskietki Install

@RadoslawF, post #17

Ale niestety Amiga ma problemy z zasilaniem jak się wrzuci jakieś turbo i prawdziwy dysk 2.5". Ja wczoraj musiałem wyrzucić dysk 2.5" (5400 obr/min), bo z Blizzardem 1230 MK III żaden zasilacz nie dawał na tyle prądu, żeby to uciągnąć (nawet przerobiłem porządny zasilacz ModeCom 350 PPFC, a dysk od Amigi nadal za mało prądu dostawał, choć na wejściu Ami napięcia były OK). Wrzuciłem CF jako dysk i mam spokój, a transfer z 2.3MB/s spadł do 1.7MB/s, jakoś to przeżyję, a ciągłego wyłączania się dysku już nie.
[#22] Re: świeży Amigowiec - problem z brakiem dyskietki Install

@flops, post #21

Też mam Blizzarda 1230 mkIII i ciągnął swego czasu niektóre dyski 3.5 marki IBM, te z możliwością zmiany liczby głowic między 15 a 16 dodawane do HP DC. W dodatku były odrobinę węższe choć głośne. Samsungi mi sprawiały problem. Przy spadkach napięcia valiły się. Ratowanie dysku trwało ok 2 godz. Lata temu. Teraz mam w zestawie zasilacz Corssaira 750 W - bo szkoda poprostu sprzętu.
[#23] Re: świeży Amigowiec - problem z brakiem dyskietki Install

@_arti, post #16

Ja mamOK Awaryjne? pomysł Tyle lat i jeszcze żaden mi nie siadł pomysł A tylko w jednym się wtyk wyrobił od zasilania (częste wyciąganie)ok, racja szeroki uśmiech
[#24] Re: świeży Amigowiec - problem z brakiem dyskietki Install

@parallax, post #23

Panowie, jeszcze jedno pytanie. Instalując WHDLoad na karcie SD wg tego tutoriala link w 22 minucie jest mowa o pliku MyWHDLoadKey.lha Skąd ten plik wziąć i czy jest on w ogóle potrzebny do odpalenia WHDLoad??
Przyznam, że tego jednego nie rozkminiłem... Z góry dzięki za pomoc. Pozdrowionka.

PS. Co do karty, to wersja tańsza, czyli ACA 1220 020/25MHZ jak na moje potrzeby byłaby ok...

Ostatnia aktualizacja: 31.01.2014 14:40:08 przez Fido_M
[#25] Re: świeży Amigowiec - problem z brakiem dyskietki Install

@Fido_M, post #24

Bez klucza też można używać normalnie pakietu WHDLoad, tylko trzeba odczekać jakieś 30s na ekranie proszącym o rejestrację. Później uruchamia się normalnie. Jak będziesz chciał się tego pozbyć, musisz kupić klucz (od czasu do czasu były tutaj inicjatywy aby kupić grupowo taniej, ale chyba Arti miał dość proszenia się o oddanie pieniędzy).
Ogólnie warto kupić jak już będziesz miał turbo i wolną gotówkę, warto wspierać twórców niszowego oprogramowania, albo choć wysłać email, że odwalili kawał dobrej roboty OK

Ostatnia aktualizacja: 31.01.2014 15:06:46 przez flops
[#26] Re: świeży Amigowiec - problem z brakiem dyskietki Install

@flops, post #21

Trochę dziwne, może to jednak nie kwestia zasilania tylko dysku, włączała mu się funkcja sleep?
Ewentualnie trzeba było spróbować podpiąć do testów dodatkowe zasilanie w płytę główna przez złącze stacji dysków.
[#27] Re: świeży Amigowiec - problem z brakiem dyskietki Install

@_arti, post #16

Kupiłem A1200 z oryginalnym dyskiem 2,5" 80 Mb już zapomniałem że to cholerstwo takie głośne żal mi plomb zrywać i wymienić to na CF
[#28] Re: świeży Amigowiec - problem z brakiem dyskietki Install

@_arti, post #16

Kto się jeszcze bawi w zwykłe, głośne, stare, awaryjne i prądnożerne dyski IDE w małych Amigach? ;)

Ja, ja! A w slocie PCMCIA mam sieciówkę.
[#29] Re: świeży Amigowiec - problem z brakiem dyskietki Install

@flops, post #25

Wielkie dzięki za odpowiedź na moje pytanie
Oczywiście jak tylko nabędę jakieś sensowne rozszerzenie pamięci (albo turbo - w zależności od cashu) wesprę twórców WHDLoad. Kolesie odwalili kawał dobrej roboty. Należy im się.
[#30] Re: świeży Amigowiec - problem z brakiem dyskietki Install

@flops, post #25

Bez klucza też można używać normalnie pakietu WHDLoad, tylko trzeba odczekać jakieś 30s na ekranie proszącym o rejestrację. Później uruchamia się normalnie.

Nie tak całkiem. Niektóre installery po prostu odmówią współpracy bez klucza, a inne np. pozwolą obejrzeć tylko intro do gry. Tak jest np. z „Deuterosem”.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem